Sinagoga de pe strada Horea, distrusă în al Doilea Război Mondial, a fost reconstruită

Sinagoga de pe strada Horea, distrusă în al Doilea Război Mondial, a fost reconstruită
| Foto: visitcluj.ro

Comunitatea evreiască din Cluj a finalizat reconstrucția clădirii Sinagoga Neologă de pe strada Horea nr. 21. Imobilul fusese distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București, aflat în vizită de lucru la Cluj, a vizitat sinagoga recent reablitată. Acesta a fost întâmpinat de Dr. Robert Schwartz, președintele comunității evreiești, și vicepreședintele Dorel Ornescu, a scris Ambasada Israelului în România pe Facebook. Ambasadorul Reuven Azar a fost surprins să afle că Dorel Ornescu este rudă cu celebra luptătoare sionistă Sara Aharonson.

Pe unul dintre pereții sinagogii se poate observa portretul lui Peretz Goldstein, născut la Cluj, care în anul 1941 a imigrat în Israel. Aceasta a fost unul dintre fondatorii kibbutzului Ma’agan, aflat în nordul Israelului. Un kibbutz este un tip de comunitate rurală cooperatistă colectivă, caracteristică sionismului social-democrat. Goldstein s-a oferit voluntar, în anul 1944, să fie parașutat pe frontul inamic pentru a lupta contra naziștilor.

Sinagoga de pe strada Horea, distrusă în al Doilea Război Mondial, a fost reconstruităFoto: Facebook / Ambasada Israelului în România

Peste 18.000 de evrei au fost deportați din Cluj

În anul 1944, peste 18.000 de evrei au fost deportați din Cluj şi exterminaţi în mare parte la Auschwitz. După război, doar câteva mii de evrei, dintr-un număr total de 30.000, cât număra comunitatea evreiască, au reușit să se întoarcă acasă. Unul dintre ei a fost Egon Marc Lovith, un pictor care, prin opera sa, a exprimat ororile Holocaustului. Lucrările sale pot fi văzute la Centrul Cultural al Comunității din apropierea sinagogii.

Sinagoga de pe strada Horea, distrusă în al Doilea Război Mondial, a fost reconstruităFoto: Facebook / VechiulCluj

Sinagoga Neologă din Cluj este un locaș de cult construit în stil mozaic, iar în prezent este cunoscută sub denumirea de „Templul Memorial al Deportaților Evrei”.

Sinagoga, clădire de factură maură, a fost construită după planurile inginerului Izidor Hegner și a fost inaugurată la sfârșitul secolului al XIX-lea. În data de 13 septembrie 1927 a fost grav distrusă de legionari, iar apoi a fost restaurată cu fonduri ale statului.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după deportarea evreilor de către trupele maghiare în lagărele de exterminare, sinagoga a suferit din nou distrugeri semnificative în urma bombardamentelor, fiind reabilitată în 1951.

În prezent, Templul Deportaților din Cluj face parte din ansamblul celor cinci sinagogi din oraș. Pentru a vizita sinagoga, trebuie făcută o programare pe pagina de Facebook Comunitatea Evreilor Cluj Napoca sau prin email la adresa comevcj.presedinte@gmail.com.

  • INFO

    Dintre cei opt rabini neologi, cea mai importantă personalitate a fost rabinul şef dr. Mátyás Eisler, care a slujit aproape 40 de ani (1891-1930). Erudit cu studii rabinice la Budapesta şi Berlin, doctor în filosofie, profesor de limbi semitice la universitatea clujeană, colaborator la Encyclopedia Judaica, a ţinut strălucite predici, dintre care un număr de 21 s-au publicat în mai multe limbi, potrivit Comunității Evreilor Cluj.

    O altă personalitate rabinică importantă a fost dr. Moshe (Carmilly) Weonberger, care a păstorit comunitatea în perioada 1934-1944, până la deportare, când a plecat în Palestina. După anul 1990, din iniţiativa sa a fost înfiinţată o catedră de Iudaistică în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, care a devenit apoi Institutul de Iudaistică şi Istorie Evreiască, primul din România, ce funcţionează astăzi în vechea clădire a sinagogii Shas Chevra de pe str. Croitorilor, cumpărată şi reabilitată de universitate.
Comenteaza