Foto Studentă la medicină în Cluj, experienţă de coşmar cu controlorii CTP din Cluj-Napoca / "Fapte de huliganism"

Studentă la medicină în Cluj, experienţă de coşmar cu controlorii CTP din Cluj-Napoca / "Fapte de huliganism"

Tatăl unei studente la medicină în Cluj ne-a relatat pe numărul de WhatAapp al redacţiei experienţa pe care fiica lui a avut-o pe un mijloc de transport public din oraş, atunci când controlorii i-au cerut biletul. 

De când cu plata biletelor online pe mijloacele de transport publice din Cluj, situaţia a devenit mai uşoară pentru mulţi călători. Scoţi cardul sau telefonul şi ai plătit. Asta dacă merg aparatele, deoarece se întâmplă şi altfel. De câte ori nu aţi păţit să încercaţi de la coadă la cap, sau de la cap la coadă, în balans, traversând tot autobuzul printre oameni, să nimeriţi cu greu un aparat funcţional de la care să vă luaţi biletul virtual. Însă dacă treaba e mai uşoară pentru clienţi, pare că se complică pentru controlorii care trebuie să verifice timpii la care ai plătit biletul. Aceștia parcă vor doar să te acuze că nu l-ai fi plătit la timp...

De când CTP nu mai eliberează bon fiscal la plata cu cardul s-a creat o breşă pentru abuz. Călătorii spun că ei sunt în dezavantaj deoarece controlorii pot spune oricând că nu apare cardul pe desfășurător și să nu ia în considerare istoricul tranzacțiilor din aplicația mobilă proprie, doar pentru a putea împărți amenzi.

Iată ce a păţit o medicinistă din Cluj, potrivit cu ce ne relatează tatăl acesteia. "Buna ziua, sunt Marcon Adrian din Bihor şi aş dori să vă relatez un caz de abuz a unor controlori de la transport public Cluj-Napoca care au abordat o d-şoară de 25 ani studentă la Medicină în Cluj şi au obligat-o să coboare din troleibuz cu ei, i-au luat şi reținut cartea de identitate deşi avea biletul plătit online... pe care l-a si prezentat pe telefon", ne scrie cititorul ZIUA de CLUJ pe numărul de WhatsApp

Acesta reclamă faptul că respectivii controlori nu au dat chitanţa în mijlocul de transport. "Mai mult nu completează rubrica cu numele emitentului, nu se legitimează şi mint că au dat aceea chitanță în mijlocul de transport... deşi fiica mea a fost dată jos la stația Memorandului Sud unde a mers la un bancomat şi a retras banii pt. a putea să-şi recupereze cartea de identitate", adaugă dl. Marcon.

Pe de altă parte, deşi procedura de legitimare este o convenţie social acceptată, controlorii nu pot legal vorbind, să oblige cetăţenii să se legitimeza şi în nici un caz nu au voie să îi deposedeze de actul de identitate. Obligaţia acestora fiind să verifice legitimaţia de călătorie. 

Omul mai relatează că angajaţii CTP au notat pe chitanţa cu biletul la supra preţ ora la care a fost plătit iniţial biletul online după ce au observat confirmarea plăţii, pierzând din vedere că deja trecuse ceva timp. "Aceşti indivizi au trecut pe chitanţă ora 8,44 exact când au văzut ora confirmării de pe telefon... evident că era mult mai tîrziu... deşi a plătit bilet şi suprataxă a fost oprită să meargă la cursuri". 

Tot potrivit legislaţiei, controlorii nu au voie să reţină cetăţenii în autobuz/tramvai sau stație mai mult de câteva minute/jumatate de oră, maximum. Orice reținere care durează mai mult, se transformă automat în privare de liberate, pentru care este prevăzută inclusiv închisoare de la 3 la 10 ani, conform Codului Penal. 

"Vă trimit şi dovada celor afirmate de mine, dar şi obligaţiile controlorilor. Poate mă ajutaţi să fac publice aceste fapte de huliganism petrecute în centrul orașului Cluj", mai adaugă omul.

Acesta face referire la şirul lung de obligaţii afişate pe site-ul oficial al firmei de transport public local, unde este menţionat pe larg ce atribuții le revin de îndeplinit controlorilor. Potrivit site-ului CTP Cluj, controlorii au printre obligaţiile de serviciu şi aceea "să-i respecte pe călători, în calitatea lor de cetăţeni, contribuabili şi clienţi; în relaţiile cu publicul călător controlorii de bilete vor da dovadă de respect şi bunăvoinţă, vor evita situaţiile conflictuale pentru a nu se pune în pericol integritatea fizică", sau aceea "să se poarte cuviincios şi în acord cu regulile uzuale de conviețuire în societate cu toţi călătorii din mijloacele de transport public".  

În apărarea controlorilor sar cei care spun că există unii călători care se aşează în mijloacele de transport public, tocmai în apropierea aparatelor, iar atunci când observă că vin controlorii scot cardul şi plătesc pe loc, ceea ce denotă o tentativă de furt a preţului călătoriei. "Personal nu am avut niciodată probleme cu ei, când am luat amendă am scos banii şi am plătit pe loc în autobuz", scrie un cititor ZIUA de CLUJ pe pagina de Facebook.

Însă unele doamne spun că au păţit la fel ca şi studenta care a circulat în dara de 14 martie cu CTP Cluj. "Din contră, și mie personal mi s-a întâmplat același lucru. Nu o să renunțăm niciodată la țărănism în societatea asta", a mai scris o cititoare în comentariile articolului. 

Studentă la medicină în Cluj, experienţă de coşmar cu controlorii CTP din Cluj-Napoca / "Fapte de huliganism"

Tatăl studentei din Cluj-Napoca mai spune că a depus deja o plângere la poliție, deoarece consideră că este o infracţiune ceea ce au comis controlorii în data de 14 martie a.c.: "să constrângi pe cineva să coboare împotriva voinței, să intimideze, dar mai ales să reţii actul de identitate". Acesta mai precizează că atunci când s-a prezentat la conducerea companiei CTP să vadă fimările i s-ar fi transmis că nu sunt camere de luat vederi în mijlocul acela de transport, deşi maşina era un model nou. 

Comenteaza