Update Temă de casă pentru IPJ Cluj: "De ce bordura de beton e mai protejată decât viaţa unui om?"

Temă de casă pentru IPJ Cluj: "De ce bordura de beton e mai protejată decât viaţa unui om?"

Ar fi bine de ştiut de ce lovirea unei borduri de beton se pedepseşte cu ridicarea permisului, iar lovirea intenţionată a unei maşini în care se aflau mai mulţi oameni, e floare la ureche pentru poliţiştii clujeni. 

Un demers al jurnaliştilor redacţiei Turda News are ca scop aflarea motivului pentru care legea se aplică în mod discreţionar la Cluj. Mesajul transmnis celor de la IPJ Cluj pe grupul de comunicare cu presa prezintă două întâmplări nefericite la volan de gravitate diferită, în care cel care a păţit-o e şoferul care a făgut o greşeală minoră.

Prima speţă, mai recentă, are legătură cu lovirea unei borduri şi se pare că a avut loc în Câmpia Turzii, în seara de 21 mai. Un tânăr din Câmpia Turzii ar fi făcut o manevră nefericita într-o parcare goală, s-a izbit de o borduraă de beton şi a distrus-o. Acesta şi-a recunoscut fapta şi a luat legătura cu administraţia locală pentru a suporta daunele. Poliţia Câmpia Turzii i-a dat amendă şi i-a ridicat permisul pentru 2 luni.

În cea de-a doua întmâplare care a avut loc în urmă cu aproape un an, este vorba nu despre o greşeală, ci un act premeditat rău intenţionat care a pus în pericol vieţile unor tineri. Mai precis aceeaşi poliţie din Câmpia Turzii, când un tânăr a lovit voluntar maşina în care se afla prietena lui, distrugând-o şi punând vieţile celor care se aflau în ea iîn pericol, nu a primit nicio sancţiune, iar reţinerea pentru 24 de ore s-a produs cu întârziere, dupa mediatizarea cazului (oricum, ulterior a fost pus pe liber), scriu cei de la Turda News. Vezi AICI ştirea. 

Aici vine tema de casă pentru IPJ Cluj. Jurnaliştii clujeni vor un răspuns oficial cu privire la comportamentele diferite în aplicarea legii. Mai precis vor să afle ce este mai grav: să loveşti o bordură de beton sau o maşină în care se află oameni? Cine merită cea mai mare protecţie din punct de vedere legal? "Bordura aia de beton e mai protejată decât viaţa unui om (mai mulţi, de fapt)?!", întreabă cei de la Turda News, convinşi că procedural nu este legal ceea ce s-a întâmplat.

UPDATE:
IPJ Cluj a oferit o poziție oficială la felul în care s-au desfășurat cele două evenimente cu șoferii agresivi din traficul de la Câmpia Turzii și măsurile pe care le-au luat față de aceștia în fiecare caz. 

”Având în vedere solicitarea dumneavoastră, dar și apariția în spațiul public a unui articol de presă, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratutui de Poliție Județean Cluj este abilitat să comunice următoarele:

Evenimentul din data de 13 iunie 2022:

La data de 13 iunie 2022, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au reținut pentru 24 de ore, un tânăr în vârstă de 23 de ani, din același municipiu, cercetat în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe și distrugere

În fapt, la data de 12 iunie 2022, în jurul orei 03.20, pe fondul unor discuții contradictorii, tânărul este bănuit că ar fi acroșat în mod intenționat un autoturism care staționa pe strada Laminoriștilor, în interiorul căruia se afla o conducătoare auto în vârstă de 22 de ani și alte două persoane.

În baza probatoriului administrat, în cursul zilei de 13 iunie 2022., tânărul a fost reținut de polițiști pentru o perioadă 24 de ore, fiind declanșate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe și distrugere, sub îndrumarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda.

Totodată, față de acesta, polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale pentru circulația pe sens opus și adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 150 de zile, în condițiile art. 101 din OUG 195/2002 Rep.

Evenimentul din data de 21 mai a.c.:

În data de 21 mai a.c., în jurul orei 00.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au fost sesizați de către un cetățean și de reprezentanții Poliției Locale din Câmpia Turzii, despre faptul că un bărbat ar fi acroșat un zid din beton, dintr-un spațiu destinat activităților comerciale, din municipiu.

În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat în locul indicat, constatând că cele sesizate se confirmă, fiind identificat autoturismul în cauză și conducătorul auto, respectiv un tânăr de 19 ani, din comuna Călărași.

Astfel, în baza celor constatate la fața locului, polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale pentru adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor, iar ca măsură complementară, au dispus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, în condițiile art.101 din OUG 195/2002 Rep.”, a transmis IPJ Cluj, într-un comunicat de presă. 

Comenteaza