Un stat american interzice rețelele de socializare pentru copiii de sub 17 ani. Meta vrea altă soluție

Un stat american interzice rețelele de socializare pentru copiii de sub 17 ani. Meta vrea altă soluție
| Foto: Primakov - Depositphotos.com

Potrivit unui proiect de lege aprobat, copiii și adolescențiii sub 17 ani din Floida nu vor putea utiliza rețelele de socializare.

Conform legii, copiilor şi adolescenţilor li se interzice utilizarea platformelor, indiferent de aprobarea părinţilor.

Fără social media pentru copiii şi adolescenţii sub 17 ani din Florida. Interdicţia este stabilită printr-un proiect de lege aprobat de Casa de Stat a SUA, măsură care reprezintă cea mai mare prioritate pentru preşedintele Adunării, indiferent de aprobarea părintească.

Proiectul de lege nu enumeră ce platforme ar fi afectate, dar vizează orice site de social media care urmăreşte activitatea utilizatorilor, le permite copiilor să încarce materiale şi să interacţioneze cu ceilalţi şi utilizează funcţii care creează dependenţă, fiind concepute pentru a provoca o utilizare excesivă sau compulsivă. Proiectul de lege nu va afecta aplicaţiile utilizate pentru mesageria privată între persoane.

„Ei profită de faptul că copiii cresc. Acesta este modelul lor de afaceri. Şi de ce o fac? Pentru a-i ţine cuplati... cu loviturile de dopamină pe care platforma le oferă copiilor noştri cu fiecare redare automată, cu fiecare like, cu fiecare notificare push”, a spus deputatul republican Tyler Sirois, promotorul proiectului de lege.

Camera a votat cu 106-13 pentru, mai mulţi democraţi s-au alăturat republicanilor. Susţinătorii spun că reţelele de socializare îi expun pe copii la hărţuire şi la prădători sexuali. De asemenea, poate duce la depresie, sinucidere şi o obsesie care provoacă dependenţă.

Meta (Facebook) dorește o altă soluţie

Meta, compania care deţine Facebook, Instagram şi alte platforme de social media, a îndemnat Camera să caute o altă soluţie, cum ar fi solicitarea aprobării părinţilor pentru a descărca aplicaţiile.

Preşedintele Camerei Republicii, Paul Renner, care a făcut din problemă principala sa prioritate, a declarat că proiectul de lege al Floridei ar trebui să reziste controlului constituţional, deoarece vizează caracteristicile care creează dependenţă ale reţelelor sociale, iar nu conţinutul.

„Este o situaţie în care copiii nu pot sta în afara platformelor şi, ca urmare, au fost prinşi într-un mediu care dăunează sănătăţii lor mintale”, a spus Renner reporterilor după vot.

Proiectul de lege din Florida cere companiilor de reţele de socializare să închidă orice conturi despre care consideră că sunt folosite de minori şi să şteargă conturile la cererea unui minor sau venite dinspre părinţi. Orice informaţii despre cont trebuie şterse.

„Oponenţii” spun că proiectul de lege ar încălca Primul Amendament şi ar elimina beneficiile pe care unii copii le obţin de pe reţelele sociale.

Comenteaza