Foto Sorina, tot la rampa de gunoi de la Pata Rât, la 14 ani de la filmarea „România, te iubesc!”

La aproape zece kilometri de centrul orașului de 5 stele, Cluj-Napoca, peste o mie de suflete își duc veacul lângă vechea rampă de gunoi Pata-Rât. Sorina avea doar 9 ani când o echipă de la „România, te iubesc!” a filmat-o pe rampa de gunoi de la Pata Rât, scriu ştirileprotv.ro

De aproape 30 de ani viața celor care trăiesc la Pata Rât nu s-a schimbat semnificativ în bine. Puțini au reușit să iasă la liman și să-și facă un rost. Sorina era doar un copil şi avea 9 ani când o echipă de la „România, te iubesc!” a filmat-o răscolind din greu gunoaiele pe rampa de la Pata Rât.

Fetiţa a declarat atunci reporterilor că nu merge la şcoală deoarece acolo se va simţi batjocorită: "Apăi să mă duc aici numai să își bată joc alea de mine?"

La cei 23 de ani pe care îi are, copila de atunci, care muncea pe munții de gunoaie, a devenit femeie, dar tristețea, a rămas, în ochii ei. Sorina are un loc de muncă dar viața fetiței de atunci nu s-a schimbat foarte mult. Familia ei numeroasă nu își permite o locuință în oraș așa că au rămas cu toții lângă Pata Rât.

Spune că lucrează în oraş la curăţenie şi că da, e ceva în plus faţă de munca printre gunoaie: "Nu e ca pe rampă, să mergi la gunoaie".  Regretul cel mai mare al Sorinei e că nu a mers la școală. Dacă va avea copii, spune ea, va face tot ce poate pentru a-i trimite să învețe carte.

În 2019, vechea groapă de gunoi de la Pata Rât a fost închisă și ecologizată. Era cât un bloc de zece etaje. La închiderea ei, unii oameni au plecat acolo. În urmă cu 10 ani, peste 2 mii de persoane locuiau aici. Astăzi, numărul lor e sub 1500. Majoritatea au locuri de muncă în Cluj-Napoca, alții sunt zilieri, și o parte mică traiesc din ajutoare sociale, din pensii de boala sau din mila altora.

Pentru cei din medii defavorizate, primăria a construit 23 de locuințe anul trecut. Sunt însă puține. „Deocamdată, noi ne ocupăm de soarta oamenilor de acolo, mergem în permanență și luăm legătura cu ei, îi ajutăm cu ce putem”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Sursa foto: captura video stirileprotv.ro
Citeşte articolul integral aici.

Comenteaza