A murit celebrul antrenor de tenis Nick Bollettieri. Boris Becker, Andre Agassi și Serena Williams sunt printre marile nume pe care le-a antrenat

A murit celebrul antrenor de tenis Nick Bollettieri. Boris Becker, Andre Agassi și Serena Williams sunt printre marile nume pe care le-a antrenat

Mulți dintre jucătorii antrenați de celebrul antrenor Nick Bollettieri au ajuns numărul unu mondial.

Legendarul antrenor de tenis Nick Bollettieri a murit la vârsta de 91 de ani. În academia sa californiană, a antrenat o mulțime de campioni și a schimbat profund modul în care este predat tenisul, potrivit Le Figaro.

Antrenorul american a devenit una dintre cele mai influente figuri din tenisul modern. În 2008, Wall Street Journal îl numea pe acest self-made man „cel mai prolific antrenor din istoria tenisului”.

„Nick a creat mai mulți jucători de tenis decât oricine altcineva. Este greu de rezumat Nick. Este un mare motivator. Știe cum să te preseze, să te facă să faci ceea ce trebuie să faci. El a creat o industrie. Imaginează-ți că talentul vine la tine, și nu invers”, a declarat Jim Courier, unul dintre numeroșii săi studenți, pentru Espn în urmă cu câțiva ani.

Nick Bollettieri s-a născut în Pelham, New York, la câțiva pași de centrul de tenis. Absolvent de filozofie, s-a alăturat echipei de tenis a colegiului. După ce a servit într-o unitate de parașutiști a armatei americane, a predat la Facultatea de Drept din Miami înainte de a se dedica definitiv tenisului. „Pentru a câștiga câțiva dolari, a început să predea tenis pe terenurile din North Miami Beach pentru 1,50 dolari pe o lecție de o jumătate de oră”, precizează International Hall of Fame, citat de G4Media.

Prima sa școală a fost în Beaver Dam, Wisconsin, la Academia Wayland. A devenit apoi director de tenis al unui hotel din Puerto Rico. Apoi, în 1978, animat de o viziune, și-a înființat academia, o viitoare fabrică de campioni, în Bradenton, Florida. „Când Nick Bollettieri a sosit pe coasta de vest a Floridei, în urmă cu mai bine de 35 de ani, a adus cu el multă bravură, energie nelimitată și vise în devenire”, amintește Herald Tribune. „A transformat 40 de hectare de câmpuri de roșii într-un epicentru de renume mondial al sportului și al performanței”, după cum rezumă Espn. Biografia sa din 2014 se va intitula „Changing the game”.

Nick Bollettieri a revoluționat modul de antrenament cu un joc agresiv, condus de forehand-uri largi, violente și devastatoare de pe linia de fund. Primul dintre elevii săi care a făcut carieră a fost Brian Gottfried. Printre primii aspiranți care i-au urmat s-au numărat Jimmy Arias și Aaaron Krickstein. Înainte ca tinerii minunați să apară pe scenă: Boris Becker, Monica Seles, Jennifer Capriati, Anna Kournikova, Martia Hingis, Andre Agassi, Jim Courier, Marcelo Rios, Maria Sharapova (care a venit la Academie la vârsta de nouă ani) și Jelena Jankovic. Tommy Haas și Kei Nishikori s-au numărat, de asemenea, printre elevii săi. Pe aici au trecut și Pete Sampras sau Michael Chang.

Academia, lansată în Florida cu aproximativ treizeci de tineri jucători, a fost luată rapid cu asalt și a produs numeroși campioni și zece numere 1 în lume, devenind un model de referință care este copiat și astăzi.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza