Acţiuni la CFR CLUJ, scoase la vânzare. Primăria refuză să le cumpere

Acţiuni la CFR CLUJ, scoase la vânzare. Primăria refuză să le cumpere
| Foto: stadionwelt.de / Michael Mundt / Bild

Municipalitatea a respins oferta de a achiziţiona acţiunile pe care o companie a fostului finanţator al CFR Cluj, Arpad Paszkany, aflată acum în faliment, le deţine la clubul feroviar.

În calitate de acţionar al clubului de fotbal din Gruia, Primăria Cluj a primit oferta de a cumpăra acţiunile pe care Ecomax General Investments SRL, companie controlată de omul de afaceri Arpad Paszkany, le deține la SC Fotbal Club CFR 1907 SA,  la preţul de 810.000 de lei (0,1 lei/acțiune). Consilierii locali au decis luni ca municipalitatea să nu își exercite dreptul de preemţiune, refuzând oferta.

Motivele pentru care Primăria a respins oferta, conform informării prezentate consilierilor locali:

  • Funcționarii Primăriei nu au putut verifica prevederile Actului Constitutiv al SC Fotbal Club CFR 1907 SA care stabilesc procedura şi condiţiile pentru cumpărarea acţiunilor oferite de către unul dintre acţionari celorlalţi acţionari
  • Primăria nu poate deţine actiuni din capitalul social, în mod simultan, la două sau mai multe societăţi comerciale sportive pe acţiuni din aceeaşi ramură de sport. În prezent, municipalitatea deţine acţiuni atât la SC Fotbal Club CFR 1907 SA, cât şi la SC Fotbal Universitatea Cluj SA, societatea patronată de Florian Walter, care se află în faliment

Ecomax General Investments, fondată în 1999 la Cluj-Napoca, a intrat în 2016 în faliment. Lichidatorul juriciar, AMTT Consult SPRL, a decis să valorifice activele societății, printre care și pachetul de acţiuni în valoare de 810.000 de lei deţinut la CFR Cluj 1907 SA, care a fost ofertat celorlalţi acţionari. Astfel, lichidatorul a trimis tuturor acționarilor, inclusiv Primăriei Cluj, o ofertă în baza dreptului de preemţiune (drept de preferință pe care îl au asociaţii atunci când un asociat se retrage dintr-o societate, în dobândirea părților lui sociale sau a acțiunilor sale).

Arpad Paszkany a fost un personaj influent pe scena fotbalului românesc, reuşind performanţe notabile cu CFR Cluj atât în Liga 1, cât şi în Liga Campionilor. În februarie 2017, Arpad Paszkany și-a vândut acțiunile către Marian Băgăcean, ieşind din lumina reflectoarelor, pe fondul unor acuzaţii de evaziune şi delapidare.

Articol de Claudiu Pop

Comenteaza