Antrenorul campioanei critică regula impusă de Federație: "Nu face bine baschetului românesc"

Antrenorul campioanei critică regula impusă de Federație: "Nu face bine baschetului românesc"
| Foto: euroleaguebasketball.net

Mihai Silvășan nu e de acord cu regula impusă de FRB, care obligă la folosirea a doi jucători români pe toată durata unui meci în întrecerile interne.

Dacă în stagiunea precedentă, regulamentul impunea ca formațiile din Liga Națională să aibă cel puțin doi autohtoni pe teren doar în prima repriză și cel puțin unul în cea de-a doua, regulile noului sezon impun doi baschetbaliști români în permanență pe parchet.

Mihai Silvășan, antrenorul U-BT Cluj-Napoca, a criticat regula impusă de Federație și a explicat modul în care impunerea unui anumit număr de jucători autohtoni afectează dezvoltarea tinerilor baschetbaliști.

"Este o situație destul de complicată ținând cont de regulile care există în campionat. E destul de greu să aduci un al 7-lea străin, ținând cont că doi români trebuie să fie prezenți în permanență pe teren. E greu să aduci jucători de valoare în România pentru că trebuie să le spui despre această regulă.

Nu e foarte bine gândită situația din punctul meu de vedere. Trebuie să ne adaptăm și să facem față. Cu siguranță nu e o regulă care nu face bine baschetului românesc. Cu siguranță 99% dintre antrenori nu sunt mulțumiți cu această regulă. Volumul de jucători români de valoare este extrem de mic.

Avem 18 echipe, care trebuie să aibă fiecare minimum 4 români. Volumul jucătorilor e extrem de mic, valoarea nu e cea mai ridicată. Asta va trage foarte mult în jos valoarea campionatului, ceea ce înseamnă mai puțin public, mai puțini copii atrași spre sportul de performanță.

Le oferim jucătorilor pe tavă niște minute și niște bani pentru că prețurile au explodat. Nu este benefic pentru un tânăr care tinde spre mai mult. Dacă nu îi obișnuim să lupte pentru locul lor într-o echipă cred că le facem un mare deserviciu.

Cred că e total greșit și nu îi ajută deloc pe jucătorii români. În amicale nu voi putea juca într-o formulă de EuroCup pentru că trebuie să fiu pregătit pentru primul meci al sezonului, care va fi cu doi români pe teren. Sunt două strategii total diferite pe care trebuie să le folosim în România și în EuroCup", a explicat Mihai Silvășan.

Comenteaza