Au intrat în istorie: "U", la cel mai slab start de campionat în Liga I de după Revoluţie

Au intrat în istorie:
Actuala echipă a Universităţii a intrat deja în statistici. Bucşa, Popa şi ceilalţi „studenţi" se pot lăuda cu cel mai sărac debut de campionat în Liga I de după 1989.

Eşecul cu Dinamo Bucureşti, din „Groapă", scor 0-6, este nu doar umilitor, ci şi istoric. Actuala echipă este, conform statisticilor, cea mai slabă pe care a aliniat-o Universitatea Cluj în sezoanele petrecute în Liga I din 1989 încoace, dacă ne raportăm la rezultatele din primele şase etape. Cu un singur punct obţinut, un golaveraj dezastruos, şi perspective puţine, „Şepcile roşii" se îndreaptă spre liga a II-a.

Clujenii pierd pe terenurile din România ceea ce au câştigat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Menţinuţi spectaculos şi dramatic în Liga I, „studenţii" s-au adunat greu, au strâns o echipă şi au pornit la drum sperând că reţeta din retur va da roade şi acum. Lucrurile s-au năruit destul de rapid, iar Universitatea a început să dea rateuri după rateuri. Eşecul de la Astra şi umilinţa cu Chiajna au deschis drumul spre cea mai categorică înfrângere din ultimii 14 ani, 0-6 cu Dinamo, în „Ştefan cel Mare". Paradoxal, umilinţa a venit după cele mai bune 20 de minute ale Universităţii din acest sezon. Borza, Cristocea, Dedu şi Abrudan au ratat în prima parte a reprizei cât pentru un întreg campionat. Practic, Dinamo n-a contat decât în minutul 27 când Dănciulescu l-a păcălit pe Balde şi a fost faultat de portarul Niculescu. Grigore a transformat, imediat s-a făcut 2-0 după golul lui Boubacar, venit în urma unor gafe uluitoare ale fundaşilor, iar de acolo a început dezastrul „studenţilor". A fost 3-0 la pauză, iar în repriza secundă „U" nu a mai contat. Dinamo a zburdat pe teren, iar cei îmbrăcaţi în negru şi alb nu au reuşit să mai lege jocul în nici un moment. La fel ca şi cu Chiajna, jucătorii au demonstrat că au şi carenţe de concentrare, fiind incapabili să revină în joc după ce primesc gol.

Ionel Ganea nu a evitat să-şi atace elevii din nou, aşa cum a făcut-o şi după meciul cu Chiajna. Antrenorul a lăsat de înţeles că nu se pune problema să demisioneze şi a anunţat o nouă remaniere, după cea de la începutul săptămânii. Tehnicianul a pus punctul pe i şi a spus clar şi răspicat că „U" a ajuns ruşinea României. „În primul rând, vreau să felicit Dinamo, pentru că a meritat victoria şi scorul este de asemenea meritat. Am început foarte bine meciul, dar dacă nu am înscris, meciul a devenit foarte greu. Am devenit ruşinea ţării. Un rezultat meritat pentru Dinamo. Ei treceau printr-un moment nu tocmai fericit, dar din păcate nu am reuşit să profităm de acest lucru. De acum încolo, la Universitatea vor rămâne jucătorii care vor să muncească şi să îşi dea sufletul pe teren. Fără pregătire nu faci nimic, poţi să fii oricât de talentat", a concluzionat „Ganezu".

Antrenorul a folosit în „Ştefan cel Mare" o echipă total schimbată faţă de cea care pierdea cu Chiajna. În echipa de start şi-au făcut loc nu mai puţin de cinci jucători noi. Practic, doar Neag (reprofilat fundaş dreapta) Bucşa, Târnăcop, Dedu şi Cristocea au rezistat în prima echipă după precedenta umilinţă din Liga I.

Conform programului iniţial, „studenţii" vor pleca într-un cantonament montan în următoarea perioadă, având în vedere că Liga I se va întrerupe timp de trei săptă-mâni.

Debut pentru Ursu şi Calcan

Andreas Calcan şi Octavian Ursu (ambii 19 ani) au avut şansa debutului pentru Universitatea tocmai împotriva echipei care a vrut să-i „fure" în această vară. Calcan s-a remarcat prin câteva driblinguri, în timp ce Ursu n-a reuşit să iasă în evidenţă în banda dreaptă. Ambii au intrat pe teren într-un moment în care soarta meciului era decisă, iar „U" a terminat meciul cu trei jucători care tocmai au încheiat junioratul, celălalt fiind Ionuţ Neag.

De patru ori mai slabi decât în 1999

În sezonul 1998-1999, Universitatea era un simplu „sparring-partner" pentru adversarii din Liga I. „Şepcile roşii", aflate într-o situaţie fianciară dezastruoasă, pierdeau la scor aproape cu fiecare ocazie. Mai mult, în returul acelui sezon, Dinamo a câştigat pe vechiul „Ion Moina" cu scorul de 6-0, după ce în tur s-a impus şi mai clar: 8-0. Cu toate astea, debutul de sezon al lui „U" a fost peste cel de acum, „studenţii" acumulând patru puncte după şase etape, conform labtof.ro, respectiv de patru ori mai multe decât au acum.

 

Comenteaza