Băsescu: Nu mi-am schimbat punctul de vedere privind exploatarea aurului, dar nu voi fi partizanul public al niciunei tabere

Băsescu: Nu mi-am schimbat punctul de vedere privind exploatarea aurului, dar nu voi fi partizanul public al niciunei tabere
Preşedintele Traian Băsescu a menţionat astăzi că nu şi-a schimbat poziţia cu privire la exploatarea aurului dar a menţionat că nu va fi partizanul niciunei părţi în privinţa Roşia Montană.

"Nu mi-am schimbat punctul de vedere privind exploatarea aurului, dar nu voi fi partizanul public al niciunei tabere", a precizat Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, conform mediafax.ro. În opinia preşedintelui discuţiile nu trebuie purtate doar în opoziţia cianură vs locuri de muncă, ci este nevoie de privirea situaţiei în complexitatea ei, iar discuţiile să vizeze poluarea din prezent de la Roşia Monatană, patrimoniul istoric, impactul social, bugetar şi tehnologia de exploatare, potrivit realitatea.net.

"Mă uitam la o situaţie la nivel european: dacă privim la rezervele de aur din Europa, din primele 13 zăcăminte România are patru: Roşia Montană, 18,5 milioane uncii de aur, Rovina, cu 6,96 uncii, zăcământul de la Bucium, de 1,8 milioane uncii, şi al patrulea la Certej, cu 3,84 milioane uncii. Asta e o avere pe care România o are în cel mai înalt grad. Important e să o valorifice în favoarea e. Eu am mai spus, dar nu a luat nimeni in considerare. România nu are nicio problemă ca indiferent cine exploatează resursele de aur să facă să rămână în ţară aurul până la ultimul gram", a precizat Băsescu.

"Avem o rezervă de circa 36 miliarde euro, din care avem şi valoarea a 103 tone aur. Nu ne opreşte nimeni ca în loc de euro şi dolari să mărim rezerva în aur", a mai specificat preşedintele României.

"Într-un mod extrem de convenabil. În momentul în care BNR ar cumpăra aur, ar face emisiune de lei. Ca atunci când cumpără euro sau când ia bani de la Ministerul de Finanţe pentru construcţii de drumuri. România nu pierde niciun gram de aur dacă îşi propune să facă acest lucru", a specificat Traian Băsescu.

 

 

 

 

Comenteaza