Bercean, după JO: Dacă Andreea Chiţu era puţin mai atentă, cred că mai aveam o finală şi, poate, o câştigam VIDEO

Bercean, după JO: Dacă Andreea Chiţu era puţin mai atentă, cred că mai aveam o finală şi, poate, o câştigam VIDEO
Antrenorul lotului olimpic de judo, clujeanul Florin Bercean, a venit în redacţia ziuadecj.ro şi vorbeşte despre situaţia de la Jocurile Olimpice, dar şi despre cum a sfătuit-o pe Alina Dumitru să se retragă din carieră şi aşteaptă acelaşi lucru din partea Corinei Căprioriu, dacă aceasta va câştiga aurul olimpic la Rio.

Cum se explică faptul că judo-ul este poate singurul sport care şi-a depăşit obiectivul la această ediţie a Jocurilor Olimpice?
Ne-am străduit din greu. Ne-am pregătit de câţiva ani, doream foarte mult să merg la Jocurile Olimpice cu două-trei sportive, practic şi acesta era un obiectiv, să participăm la două-trei categorii de greutate. Obiectivul l-am stabilit pe lot, dar era necinstit să-l stabilim pe lot şi Alina Dumitru să ia medalie. Atunci noi, în mica noastră familie, am stabilit că obiectivul lotului este obiectivul fiecărui membru care va participa la JO, adică al sportivelor. Şi, vedeţi, am avut două finale. Pe care din păcate le-am pierdut, dar am câştigat medalii de argint, până la urmă dacă Andreea Chiţu era puţin mai atentă cred că mai aveam o finală şi, poate, o câştigam.

Aici aţi fost criticat şi de preşedintele federaţiei internaţionale, Marius Vizer. Vă reproşaţi ceva în ceea ce s-a întâmplat cu Chiţu sau cu Corina Căprioriu? Puteaţi interveni în acele momente?
Nu puteam să intervin, dacă era să intervin trebuia să intervin pe saltea, ceea ce era exclus. Eu nu am ce să-mi reproşez, situaţia aceea am repetat-o de multe ori. Dar pot să-mi reproşez că am repetat-o de prea puţine ori. Dacă o repetam de mai multe ori, poate, Andreea nu greşea. Dar putea greşi şi aşa, pentru că presiunea fiind extrem de mare trebuie să-i înţelegem pe copiii aceştia care mai şi greşesc. Din păcate greşesc într-o astfel de confruntare.

Acum, legat de ce a spus domnul Marius Vizer dânsul are dreptate. O ştiţi, şeful are întotdeauna dreptate. Dar dânsul nu are cum să ştie ce am făcut la sală. Îmi asum aşa, în procent de jumătate, greşeala. Jumătate e a Andreei, ca să nu-l contrazic pe domnul preşedinte.

Aşteptaţi să se decidă Alina Dumitru ce va face. Dumneavoastră aţi sfătuit-o să se retragă. Sportiva încă nu s-a decis. De ce i-aţi spus să se retragă?
Aşa e cinstit. ar trebui să fiu mârşav să-i spun "rămâi să mai faci, eşti cea mai bună. Da, e cea mai bună, dar e o perioadă foarte lungă de stres. A adus rezultate extraordinar ded mari, dar părerea mea e că ar trebui să se concentreze pe alte lucruri, de care la vârsta de 30 de ani ar trebui să se ocupe o femeie sau un bărbat. Ar fi cinstit din partea mea să o susţin în treaba aceasta pentru că aşa e normal să fie. Eu nu vreau să o înşel deloc. Aştept să vină din vacanţă, să se mai gândească, iar dacă ea va dori să continue eu sunt de acord. Dar trebuie să fie exclusiv decizia ei.

Corina Căprioriu spunea la Realitaea FM Cluj că s-ar fi retras dacă ar fi câştigat medalia de aur. Ştiaţi de această intenţie a ei?

Putea fi o variantă, dar înseamnă că dacă nu a luat medalia de aur acum şi am scăpat de retragerea ei, poate vom avea şansa să luăm medalia de aur la Rio, şi atunci chiar o voi sfătui să se retragă.

Să vorbim puţin despre condiţiile de pregătire de la Cluj. Ce aşteptaţi să e mai facă în această seală, despre care s-a discutat recent? Pentru că la fiecare patru ani se discută şi despre sala în care se pregăteşte lotul olimpic de judo.
Se află în incinta Sălii Sporturilor, e o sală extraordinar de frumoasă şi extraordinar de bine dotată. Mai trebuie mci investiţii, care nu cred că vor fi o problemă pentru autorităţi. Urmează să ne întâlnim şi să discutăm. Pereţii interiori ai sălii ar trebui izolaţi, la fel acoperişul pentru că în perioada aceasta de mare căldură, dacă afară sunt 36 de grade în sală sunt 28-30, e aproape insuportabil să faci antrenament. Şi câteva mici reparaţii care nu necesită sume mari de bani şi car esunt convins că înurma discuţiilor pe care le voi avea cu autorităţile mă vor ajuta să putem să nu ne mai plângem chiar de nimic.

Comenteaza