Care vor fi adversarii CFR-ului în Liga Campionilor. Analiza detaliată a formațiilor pe care le pot întâlni “feroviarii” în primul tur preliminar

Care vor fi adversarii CFR-ului în Liga Campionilor. Analiza detaliată a formațiilor pe care le pot întâlni “feroviarii” în primul tur preliminar
| Foto: facebook.com/cfr1907

După ce au câștigat un al doilea titlu consecutiv în Liga 1, clujenii își îndreaptă atenția înspre competițiile europene, acolo unde la începutul sezonului viitor vor ataca un loc în grupe.

După umilința suferită în sezonul trecut în fața luxemburghezilor de la Dudelange, CFR Cluj își pune toate speranțele în revenirea lui Dan Petrescu pentru a accede în grupele unei competiții europene. Traseul va fi unul complicat, cu opt meciuri de disputat și cu adversari de calibru încă din primul tur al Ligii Campionilor. ZIUA de Cluj propune o analiză a posibililor adversari ai “feroviarilor”, care atinge mai multe puncte, precum cota de piață a formației, cel mai bun jucător, situația din campionat și reușitele în actualul sezon european.  

Pentru început, CFR Cluj are o cotă de piață de 23,9 milioane de euro, iar cel mai important jucător al clujenilor este golgheterul George Țucudean, cel care este evaluat la 3,5 milioane. La finalul săptămânii, formația din Gruia a reușit să cucerească cel de-al cincilea titlu din istorie, cu o etapă înainte de finalul Ligii 1.

Posibilii adversari CFR-ului, în primul tur preliminar al Ligii Campionilor:

Celtic Glasgow (Scoția) – 88,4 milioane

De departe cel mai complicat adversar care poate ieși în calea “feroviarilor”, formația condusă de Neil Lennon a reușit să cucerească deja titlul, având 11 puncte cu o etapă înainte de final. Cel mai important jucător al lui Celtic este internaționalul scoțian Kieran Tierney, cotat la 12,5 milioane de euro. În actuala stagiune, scoțienii au ajuns până în șaisprezecimile Europa League.

BATE Borisov (Belarus) – 12,2 milioane

O mai veche cunoștiință a formațiilor din România, bielorușii au cucerit titlul în sezonul trecut, cu nouă puncte avans, iar în ediția de campionat ce a început în acest an ocupă locul al doilea, după șapte etape. Cel mai important jucător este mijlocașul Stanislav Dragun, cotat la 1,5 milioane de euro. În actuala stagiune, BATE a ajuns în șaisprezicimile Europa League, unde a fost eliminată de Arsenal, după ce a câștigat primul meci.

Astana (Kazahstan) – 22,1 milioane

Echipa din fosta Uniune Sovietică este, în ultimii ani, o prezență constantă în grupele competițiilor europene. În sezonul trecut, kazahii au cucerit titlul cu 15 puncte avans, în timp ce în noul sezon ocupă prima poziție în clasament, după 10 etape. Cel mai mare pericol ar putea veni de la croatul Marin Tomasov, fotbalist cotat la 3 milioane de euro. Echipa din Kazahstan a evoluat în ediția din acest an a grupelor Europa League.

Qarabag (Azerbaidjan) – 16,5 milioane

Ca și în cazul celor de la Astana, formația din Azerbaidjan a intrat în ultimii ani în atenția lumii, după mai multe prezențe în cupele europene. Azerii au cucerit titul cu 12 puncte avans și se pot lăuda și cu o prezență în grupele Europa League. Cel mai important jucător este croatul Filip Ozobic, cotat la 1,5 milioane de euro.

Steaua Roșie Belgrad (Serbia) – 52,1 milioane

Vecinii din vest reprezintă o adevărată amenințare dacă vor evolua împotriva clujenilor. O echipă susținută de una dintre cele mai puternice galerii din această parte a Europei și o formație cu jucători importanți la nivel continental. Aici pot fi amintiți Richmond Boakye, cotat la 4 milioane de euro, dar și Marko Marin, fotbalist german ce și-a trecut în CV partide în tricoul celor de la Chelsea și Sevilla. Sârbii au câștigat campionatul la pas, cu 10 puncte avans și se pot mândri cu o prezență în grupele Ligii Campionilor în acest sezon.

Sheriff Tiraspol (Republica Moldova) – 9,7 milioane

Echipa ce domină de ani bani fotbalul din țara vecină este una dintre puținele variante accesibile pentru “feroviari”. Campionatul în care evoluează nu este unul care să le pună probleme, iar în sezonul trecut au câștigat titlul cu 18 puncte avans, în timp ce în actuala ediție de campionat au deja un plus de cinci puncte față de urmăritoare. Cel mai bun jucător este polonezul Jaroslaw Jach, cotat la 1,3 milioane, dar împrumutat de la englezii de la Crystal Palace. În acest sezon, moldovenii au ajuns până în play-off-ul Europa League, unde au fost eliminați de Qarabag.

Rosenborg (Norvegia) – 17,8 milioane

Din nou o formație obișnuită cu duelurile cu echipele românești, Rosenborg nu traversează cea mai bună perioadă a sezonului. Deși au câștigat titlul cu cinci puncte avans în stagiunea precendetă, norvegienii ocupă acum un loc retrogradabil, după șapte etape scurse din noua ediție de campionat. Internaționalul norvegian Birger Meling este cel mai bine cotat fotbalist, la 1,5 milioane de euro. În acest sezon, scandinavii au evoluat în grupele Europa League.

HJK Helsinki (Finlanda) – 4,5 milioane

O nouă echipă nordică ce poate ieși în calea clujenilor. Finlandezii domină campionatul din țara lor și au cucerit titlul cu 16 puncte avans în stagiunea precedentă. Totuși, în noul sezon, ocupă doar locul al cincilea după nouă etape. Cel mai cunoscut jucător al lor este nigerianul Elderson, cotat la 500.000 de euro, dar care a trecut pe la Standrd Liege, Braga sau AS Monaco. În toamnă, finlandezii au ajuns până în turul al treilea preliminar al Europa League.

Dundalk (Irlanda) – 1,1 milioane

Probabil cel mai accesibil adversar pentru campioni, formația irandeză domină campionatul intern. După ce au cucerit titlul cu 10 puncte avans în sezonul trecut, irlandezii ocupă acum ultima treaptă a podiumului, după nouă etape. Cel mai important jucător este Sean Murray, cel ce este cotat la 350.000 de euro. În vara anului trecut, Dundalk a ajuns până în al doilea tur preliminar al Europa League.

Shkendija (Macedonia) – 8,2 milioane

La fel ca și Dundalk sau HJK Helsinki, formația din fosta Iugoslavie se poate încadra în categoria adversarilor accesibili. În campionatul intern, macedonenii nu au probleme și au câștigat titlul, cu 16 puncte avans. Cel mai important jucător este Visar Musliu, fotbalist cotat la 800.000 de euro. În sezonul european ce stă să se încheie, Shkendija a ajuns până în play-off-ul Europa League.

Partidele din primul tur preliminar al Ligii Campionilor se vor disputa în 9/10 iulie turul, iar returul va fi o săptămână mai târziu.

Comenteaza