Video Ce a însemnat experiența EuroCup pentru U-BT: "Cu siguranță am vrut să facem performanță"

Ce a însemnat experiența EuroCup pentru U-BT: "Cu siguranță am vrut să facem performanță"
| Foto: U-BT

Campioana României a evoluat pentru prima dată în cea de-a doua competiție europeană ca valoare.

După ce au fost aproape de Final Four în Basketball Champions League, "studenții" au făcut pasul la nivelul următor în startul stagiunii. U-BT Cluj-Napoca a jucat în premieră în EuroCup, acolo unde a încheiat sezonul regulat pe locul al nouălea în Grupa A, cu un bilanț de 5 victorii și 13 înfrângeri.

În ciuda faptului că formația clujeană nu a reușit să obțină calificarea în faza eliminatorie a competiției europene, experiența a fost una benefică pentru întreg clubul, începând de la jucători și staff, până la fani.

"Cu siguranță am vrut să facem performanță. Aveam feedback-ul unui sezon precedent extrem de pozitiv. Nu aveam cum să nu fim optimiști. Sincer, ne gândeam că ne vom califica în play-off-ul acestei competiții. Se pare că nu am fost suficient de buni.

Am făcut și unele greșeli în selecția jucătorilor. Este o competiție extrem de puternică din punct de vedere mental. Trebuie să rămâi constant, meci de meci. Pentru noi a fost o experiență extrem de benefică. A fost un prim an în care nu ne-am făcut de râs", spus Mihai Silvășan.

"Principalul motiv pentru participare era numărul de meciuri. Am crezut și credem că publicul nostru, sala noastră, organizația noastră au nevoie și merită mai multe meciuri europene", a declarat directorul sportiv Branko Cuic.

Cum au trăit liderii vestiarului parcursul din EuroCup

Ajunși în 2019, respectiv 2020 la Cluj, Patrick Richard și Andrija Stipanovic au devenit cele mai importante voci atât în vestiar, cât și pe teren pentru campioana României. Cei doi au povestit cum au trăit participarea în EuroCup.

"Sunt aici de 4 ani, iar în 3 ani am ajuns din FIBA Europe Cup în EuroCup. Cu siguranță este o realizare mare pentru club. Am putut să arătăm Europei despre ce este vorba în România și în Cluj", spus Richard.

"A fost o provocare mare pentru club, mai ales să organizeze aceste meciuri. Pentru jucători, totul s-a rezumat la baschet. Cred că avem o echipă bună, care putea să se califice în Top 8.

Nu mai putem să facem nimic, s-a terminat. Un lucru de care putem să fim mândri este faptul că ne-am luptat în fiecare meci și că am dat tot ce aveam mai bun", crede Stipanovic.

Fanii, adevărații învingători ai sezonului de EuroCup

Un aspect important al participării celor de la U-BT Cluj-Napoca în competiția continentală a fost modul în care echipa a fost susținută din tribune. Fanii au fost prezenți în număr mare la meciurile de acasă, dar au surprins și în unele deplasări.

Andrija Stipanovic: "Sala s-a umplut aproape de fiecare dată și cred că acesta este cel mai bun aspect al sezonului în EuroCup. Pentru club, cel mai mare succes al sezonului în EuroCup sunt fanii. Am avut sala plină, iar în deplasare ne-au însoțit.

Le suntem recunoscători, și-au dedicat timpul și au investit bani pentru a fi alături de noi. Cred că suporterii sunt câștigătorii EuroCup!"

Mihai Silvășan: "Un lucru și mai bun, din punctul meu de vedere, este prezența fanilor în deplasare. La absolut fiecare deplasare am avut măcar unul sau doi fani prezenți. Cred că la Riga, care a fost cea mai lungă deplasare au fost în tribune 2-3 fani care ne-au susținut.

Să nu uităm meciurile de la Badalona, Veneția, în care și-au făcut simțită prezența într-un mod extrem de plăcut și toată lumea de acolo a rămas surprinsă de felul cum ne-au susținut"

Patrick Richard: "Întrucât ne-am aflat pe o scenă mare, oamenii au putut să ne vadă. A fost atât de vizibil suportul nostru de acasă, indiferent de rezultate. Acest lucru a pus baschetul românesc pe hartă. Participarea în EuroCup nu se rezumă doar la clubul nostru, ci la întraga țară, baschetbalistic vorbind.

Cred că am făcut câțiva pași înainte atât ca țară, cât și ca echipă. Am arătat că putem să jucăm la acest nivel. Trebuie doar să mai reglăm câteva mici aspecte, în privința înfrângerilor la limită"

Branko Cuic: "Cifrele au arătat că noi am avut cea mai mare audiență și mă bucur pentru asta. Cred că sala va fi arhiplină la fiecare meci. Acesta e scopul nostru, să creștem în fiecare sezon și să ajungem în vârf"

Comenteaza