Ce caută DIICOT la clubul lui Paszkany. FC Moscova acuză o înşelăciune de 650.000 de euro

Ce caută DIICOT la clubul lui Paszkany. FC Moscova acuză o înşelăciune de 650.000 de euro
Campioana României la fotbal, CFR Cluj, este acuzată de reprezentaţii clubului moscovit FC Moscova că şi-a însuşit suma de 650.000 de euro din transferul jucătorului Mikael Dorsin. Cei de la CFR se apără şi susţin, la rândul lor, că banii au fost trimişi în două conturi din Riga, Letonia, deschise pe numele a două societăţi de tip offshore, situate în două paradisuri fiscale. DIICOT Cluj investighează această afacere.

Ruşii de la FC Moscova au reclamat la FIFA şi ulterior, la autorităţile judiciare româneşti, că reprezentanţii CFR Cluj le-au tras un tun de 650.000 de euro, arată evz.ro. Totul s-a întâmplat în anul 2008, când FC Moscova a dorit să îl transfere de la CFR Cluj pe Mikael Dorsin. În acest sens, între cele două cluburi s-a încheiat un contract de cedare a drepturilor de contractare a jucătorului în cauză, inclusiv de transmitere a certificatului de transfer al lui Dorsin. Suma convenită a fost de 1.65 milioane euro, care a fost virată către CFR Cluj, în data de 20.06.2008. În acelaşi contract, se mai arăta că FC Moscova urmează să stabiliească direct cu Dorsin condiţiile transferului iar dacă acesta va refuza să semneze, CFR urmează să restituie banii.

Bani în conturi din Seychelles

Înţelegerea cu Dorsin nu a mai avut loc aşa că, în baza înţelegerii CFR trebuia să restituie banii. Ruşii de la FC Moscova susţin că nu au mai primit decât un milion de euro şi îi acuză pe cei de la CFR de fals, înşelăciune şi spălare de bani. „Părţile au încercat supunerea diferendului spre soluţionare la Camera de Soluţionare a Disputelor FIFA, prilej cu care CFR a prezentat două înscrisuri ce se referă la efectuarea unor plăţi în două conturi ale unor societăţi off shore, Kamea Marketing Seychelles şi Komplexus Product LTD, din Insulele Virgine Britanice. Aceste plăţi au fost prezentate ca fiind făcute la indicaţiile FC Moscova dar aceasta nu a avut şi nu are conturi bancare în Letonia, nu are legătură cu firmele menţionate, conturile bancare prezentate nu aparţin FC Moscova şi nici nu au fost indicate de către noi pentru efectuarea plăţior, documentul în cauză fiind fals", se arată într-o plângere a ruşilor. Cele două societăţi offshore au conturi în Riga, capitala Letoniei.

Ruşii mai spun că reprezentanţii clubului de fotbal FC Moscova nu au semnat niciodată o astfel de înţelegere cu CFR Cluj şi că există suficiente indicii care să conducă la concluzia că acordul prezentat de CFR Cluj la FIFA este falsificat în mod grosolan. „Ştampila existentă pe documentul în baza cărora s-au efectuat plăţile către societăţile offshore nu se aseamănă cu ştampila FC Moscova. Nici semnătura existentă pe documentul în baza cărora s-au efectuat plăţi către societăţile offshore nu se asemanănă cu semnătura directorului executiv Galaida Andrei Ghenadievici".

Ancheta pe bază de copii

În prima fază, plângerea penală a celor de la FC Moscova a fost anchetată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj care a decis să nu înceapă urmărirea penală împotriva preşedintelui CFR Cluj, Iuliu Mureşan şi nici a clubului. Concluzia procurorului a fost una ciudată. „Dacă faptele au existat, acestea nu au fost comise pe teritoriul României".

Ruşii susţin că procurorii au făcut anchetă pe baza unor copii de pe documente şi că nu au solicitat celor de la CFR, să prezinte actele originale. Între aceste documente se numără şi o procură sub semnătură privată a unui agent FIFA din Republica Moldova.

Surse judiciare susţin că DIICOT Cluj a demarat o anchetă la clubul de fotbal CFR Cluj care vizează relaţiile economice avute cu cele două societăţi offshore.

Mureşan nu ştie nimic

La audieri, preşedintele de la CFR a precizat că a avut dubii cu privire la solicitarea ruşilor ca banii să fie trimişi în conturile celor două firme offshore. Mureşan le-a spus procurorilor că el ştie despre plata sumei de 650.000 de euro în conturilor celor două offshore. „La solicitarea celor de la FC Moscova, în data de 8.10.2008, ne-au înaintat spre semnare un contract bilingv scris în limba engleză şi rusă şi au cerut ca diferenţa de 650.000 de euro să fie achitată după cum urmează: 350.000 de euro către Kamea şi 300.000 de euro către Komplexus. În prima fază nu am fost de acord cu această returnare de sume în acele conturi solicitând explicaţii suplimentare. Ulterior, ne-au informat că au de stins datorii către cele două societăţi menţionate. În acest sens am solicitat semnarea unor documente respectiv acordul pentru stingerea datoriilor încheiate între CFR Cluj, FC Moskova şi Kamea şi Complexus", a spus Mureşan.

 

Etichete
Comenteaza