Cea mai veche confruntare locală din România, în pagini de carte

Cea mai veche confruntare locală din România, în pagini de carte
Volumul care cuprinde istoria celui mai vechi derby din ţara nostră, cel dintre “U” şi CFR, a fost lansat ieri la hotelul Napoca. Invitaţii au evocat echilibrul între pasiunea stârnită de prima echipă şi rigoarea celeilalte, care ar trebui să caracterizeze Clujul.

Cartea "Cluj contra Cluj. Istoria celui mai vechi derbi local din România: Universitatea - CRF 1907" a fost tipărită de Editura Eikon, are 160 de pagini şi costă 10 lei. Cei doi autori, foşti jurnalişti, Tiberiu Fărcaş şi Bogdan Stanciu, au documentat riguros toate meciurile pe care cele două echipe le-au disputat din 1920 până în 2011.

Lansarea a reunit câteva zeci de persoane, între care Marius Bretan, căpitanul echipei CFR în anii ‘70, şi Augustin Ţegean, de la aceeaşi echipă, descris de jurnalistul Ovidiu Blag, unul din invitaţii care au prezentat cartea, drept "omul care a dat cel mai frumos gol imortalizat într-o partidă cu Steaua". "Motivul şi titlul volumului de faţă este unul foare incitant, cred că autorii şi-au propus să ne dea de gândit, să ne punem întrebări despre cum vedem azi adversitatea dintre cele două echipe", a declarat Alexandru Mureşan, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Babeş-Bolyai.

Jurnalistul Mihnea Măruţă a comparat trăirile şi însuşirile celor două echipe - pasiunea dusă la extrem pe care o inspiră "U" Cluj şi rigoarea celor de la CFR Cluj - cu cele două emisfere ale creierului uman. "Trăim într-o lume digitală, în care povestea trăieşte câteva ore, apoi se atrofiază şi e nevoie de Google ca să o mai găseşti. Acum, datorită acestei cărţi, nu mai e nevoie să căutăm pe Google ca să găsim istoria acestui derby", a spus jurnalistul Radu Bichiş, de la Gazeta Sporturilor. "«Cluj contra Cluj» e o carte care trebuia să apară şi care acoperă un gol, o lipsă", a remarcat Blag.

Pentru că fiecare dintre cei doi autori este suporter al uneia dintre echipe, au venit la lansare cu tricou alb-negru, respectiv vişiniu. "Mizăm pe echilibru", a precizat Bogdan Stanciu. "Toată cartea este echilibru. Am încercam să ne anulăm reciproc subiectivismele , să ne tăiem elanul unul celuilalt", a adăugat el. "Volumul se bazează pe o statistică riguroasă a analizei de fotbal. Nici Federaţia Română de Fotbal nu are statisticile complete ale meciurior dintre echipele noastre, am reuşit să le găsim şi a ieşit o analiză exhaustivă a lor", a punctat Fărcaş.

"Din cele 200 de cărţi pe care le tipărim în acest an la Eikon, nici una nu este aşa importantă ca aceasta", a spus Vasile G. Dâncu, director al editurii. "Toată viaţa mi-am dorit să fiu ziarist. Cred că nici un specialist în sociologie sau antropologie nu poate cunoaşte şi reda mai bine ca un ziarist esenţa unei comunităţi", a apreciat Dâncu.

 

Comenteaza