CFR Cluj joacă împotriva specialistei Europa League. Cine e Sevilla, adversara “feroviarilor” din primăvara europeană

CFR Cluj joacă împotriva specialistei Europa League. Cine e Sevilla, adversara “feroviarilor” din primăvara europeană
| Foto: facebook,.com/EuropaLeague

Campioana României va întâlni în șaisprezecimile competiției echipa care a adunat cele mai multe trofee, cinci, în cea de-a doua întrecere continentală.

Aventura CFR-ului începută în iunie în Kazahstan va continuă în primăvară în Andaluzia. Clujenii au avut ghinion la tragerea la sorți a șaisprezecimilor Europa League și vor da peste Sevilla, specialista competiției. Formația care se află pe podium în La Liga este un club recunoscut ca un adevărat izvor de talente pentru puterile Europei.

De ani buni, trupa din Andaluzia se află printre cele mai bune echipe din Spania și pune probleme serioase și în Europa. Începând cu 2006, Sevilla a cucerit de cinci ori trofeul Cupei UEFA/Europa League și a devenit cea mai titrată formație din istoria competiției. Pe lângă cele cinci trofee continentale, ibercii au cucerit un titlu în Spania, în 1946, dar și cinci Cupe ale Regelui, o Supercupă a Spaniei și o Supercupă a Europei.

Deși e recunoscută ca o formație care vinde jucătorii pe sume mari, Sevilla e un club care și investește în transferuri. În perioada de mercato din vară, spaniolii au cheltuit 158,7 milioane de euro și au încasat 101,2 milioane. Cele mai importante sosiri au fost cele ale lui Rony Lopes (AS Monaco) și Jules Kounde (Botrdeaux), ambii în schimbul a 25 de milioane de euro. În ceea ce privește plecările, Wissam Ben Yedder a fost cedat la AS Monaco pentru 40 de milioane de euro, în timp ce Pablo Sarabia a ajuns la PSG pentru 18 milioane de euro.

Din lotul Sevillei fac parte nume importante, iar poate cel mai cunoscut este cel al lui Javier “Chicharito” Hernandez, atacant trecut pe la Manchester United și Real Madrid. Alte nume sonore sunt cele ale lui Ever Banega și Jesus Navas, jucătorul cu cele mai multe meciuri din istoria clubului, 489.

Din vară, pe banca Sevillei stă Julen Lopetegui, fostul antrenor al naționalei Spaniei și al celor de la Real Madrid. În palmaresul său se află două titluri europene, cu reprezentativele U19 și U21 ale Spaniei. Totuși, chiar dacă a avut doar șase luni la dispoziției, Lopetegui i-a condus pe andaluzi până pe locul trei în La Liga, în spatele celor de la Barcelona și Real Madrid.  

De-a lungul timpului, Sevilla a întâlnit de șase ori echipe românești și a reușit să obțină cinci succese. Andaluzii au învins, în 2007, de patru ori FCSB, prima dată în șaisprezecimile Cupei UEFA și a doua oară în grupele Ligii Campionilor. Trei ani mai târziu, ibericii întâlneau Unirea Urziceni tot în grupele celei mai puternice competiții continentale și reușeau să învingă pe propriul teren. Totuși, la returul disputat în Ghencea, formația ialomițeană cu Dan Petrescu pe bancă, Arlauskis, Bordeanu și Bilașco în teren reușea să învingă cu 1-0 și să obțină singurul succes românesc în fața Sevillei.

Comenteaza