Cluj: Treisprezece sănii trase de câini se întrec la prima ediţie a Cupei Beliş

Cluj: Treisprezece sănii trase de câini se întrec la prima ediţie a Cupei Beliş
Treisprezece atelaje cu câini se întrec, sâmbătă şi duminică, la Beliş, judeţul Cluj, la prima ediţie a Cupei Beliş la curse de atelaje trase de câini, concursul fiind pentru sănii trase de opt, patru sau şase câini.

Unul dintre organizatorii concursului, Mircea Tăuţan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că la prima ediţie a Cupei Beliş s-au înscris 13 atelaje - două atelaje trase de opt câini, cinci atelaje cu patru câini şi şase cu doi câini.

Echipajele de opt câini vor parcurge 8,5 kilometri, cele de patru câini - 6,5 kilometri, iar cele de doi câini vor merge 4,5 kilometri.

Tibor Bencze a venit la concurs cu o sanie trasă de opt câini - şase husky şi doi malamut.

"Majoritatea celor care practicăm acest sport o facem din pasiune, noi oficial nu avem federaţie naţională, aceste concursuri sunt organizate de organizaţii independente. Eu practic acest sport din 2003, iar primul concurs a fost în 2002 la Harghita Băi. Eu am opt câini, şase husky şi doi malamut şi ne bucurăm că pentru prima dată se organizează un concurs în afara judeţului nostru. Ar fi bine să prindă rădăcini acest sport, e primul în zonă, traseul este excelent, o să facem nouă kilometri. Trebuie să te înţelegi bine cu ei, numai verbal ne dirijăm câinii, nu avem ham, deci trebuie să ne simţim. Dacă spui «stânga!» sau «încet!» trebuie să te înţeleagă, asta este o legătură strânsă. Dacă ai timp, o iarnă şi o zăpadă bună, poţi face din câine un lider care conduce haita şi restul se iau după el" , a spus Tibor Bencze.

Un alt participant la concurs, Ferenc Lehel, a afirmat că iubeşte cel mai mult turele prin zăpadă nebătută.

"Am patru câini la sanie, o să fie fain, ieşim din judeţ, e altfel, nu am văzut traseul, dar e bătătorit, lat. Nu concursul e fain, ci turele nebătătorite. Am avut doi câini şi apoi s-au înmulţit, trebuie să stai mult cu ei pentru a forma o relaţie. Avem un lider, capul atelajului, care ştie comenzile şi ştie ritmul, prin voce ne înţelegem, nu avem ham. Mie îmi place tura, pentru asta fac acest sport", a spus Ferenc Lehel.

Câştigătorii concursului vor primi drept premii hrană pentru câini.

Etichete
Comenteaza