Clujul stadioanelor pustii. “Nu e un mediu în care să te deconectezi”

Clujul stadioanelor pustii. “Nu e un mediu în care să te deconectezi”
Psihologul Daniel David explică motivele pentru care stadioanele nu mai creează emulația de altădată.

 

"Este un mediu care oferă pedepse, riscuri și puține recompense, întăriri pozitive", sună una dintre concluziile la care a ajuns specialistul, într-un scurt interviu acordat pentru ZIUA de CLUJ.

Dezinteresul românilor față de fotbal a atins în ultima vreme cote alarmante. Clujul rămâne singurul oraș din provincie care dă două echipe în Liga I, CFR și Universitatea, prima cu opt trofee în vitrină și continue aspirații europene, actualmente pe locul 2 în campionat. Cealaltă, într-o permanentă luptă pentru supraviețuire, dar cu o masă importantă de fani, cel puțin la nivel declarativ.

De câteva sezoane încoace, în cazul ambelor, remarcăm o similitudine agasantă: lipsa unei audiențe decente la meciurile de acasă, din campionat. Bineînțeles, facem abstracție de întâlnirile directe sau de partidele cu echipele din București, atunci când microbiștii redescoperă, subit, calea stadionului. "Apare, temporar, o întărire pozitivă la care nu rezistăm mulți: mândria, bucuria de a învinge un adversar care contează pentru noi! Are un substrat evoluționist la care îi rezistăm cu greu", subliniază profesorul universitar.

CFR e peste "U" în topul spectatorilor

Cum stau lucrurile într-un clasament provizoriu al spectatorilor? CFR Cluj ocupă un onorabil loc 5, cu o medie de 5.750 de fani, adică un procent de 24% din capacitatea stadionului "Dr. Constantin Rădulescu", potrivit www.liga1.ro. Este adevărat, în schimb, că "feroviarii" pornesc cu avantajul de a fi primit deja vizita celor de la Steaua, Dinamo și "U". Ca fapt divers, galeria "alb-vișiniilor" se va muta la Tribuna a II-a, peluza a II-a urmând să fie închisă din cauza reglementărilor UEFA privind siguranța spectatorilor (peluza respectivă este construită pe structură metalică - n. red).

De cealaltă parte, la fel ca și în campionat, "Șepcile roșii" se bat la "retrogradare". În ciuda numeroaselor campanii ale clubului de atragere a publicului, apreciabile, de altfel, fanii Universității nu se mai înghesuie de-o vreme încoace în tribunele stadionului ultra-modern al orașului.

Deși pe teren propriu singurul adversar tare, de până acum, a fost Dinamo, "U" este, fără discuție, în topul rușinii: locul 12, conform aceluiași clasament, cu o medie de 2.775 de spectatori, adică numai 9% din capacitatea unei arene cu peste 30.000 de locuri. Îngrijorător este faptul că la meciul cu Viitorul Constanța, ultimul jucat de "studenți" acasă, au asitat doar 1.460 de spectatori, poate chiar mai puțini decât la un joc disputat în "B", la Baza Sportivă "Clujana", acum câțiva ani. Prestația echipei și locul din clasament sunt doar scuze puerile!

Care este explicația generalistă a specialistului? "Mediul este unul care oferă pedepse, riscuri și puține recompense, întăriri pozitive. Ești la risc să fii agresat, înjurat, și vezi, auzi în jur înjurături, amenințări sau comportamente care nu corespund cu setul tău etic, moral. Oamenii normali caută medii în care regăsesc întăriri pozitive, nu pedepse! Uneori, pentru unii, și banii pot fi un impediment. Stadionul nu este un mediu în care să te deconectezi. Este ca și cum vrei să-mi iau recompensa din cușca leilor! Cei care iubesc echipa, dar nu riscă prezența în mediul stadionului, se regăsesc în virtual. Așadar, evident, mediul virtual reduce numărul spectatorilor", a adăugat psihologul.

Echipele sunt aceleași, pasiunile ar trebui să dea tonul, dar tribunele nu mai vibrează ca pe vremuri. "În trecut nu aveai prea multe opțiuni de distracție, de relaxare și libertatea era mai controlată, astfel că pericolul mediului era mai bine controlat. Te simțeai mai în siguranță", a mai completat David.


Sala sporturilor, caz similar

Nici meciurile echipelor care joacă în Sala Sporturilor "Horia Demian" nu fac abstracție. Vinerea trecută, la "Clasicul Transilvaniei", cu CSU Sibiu, meci care în trecut se juca aproape permanent cu "casa închisă" la Cluj, au asistat puțin peste 1.000 de fani ai "U"-BT, iar atmosfera a fost, pe alocuri, dezolantă. Toate astea într-un mediu care nu generează aparentul pericol al stadioanelor. Rămâne de văzut cum vor arăta tribunele noii săli polivalente, acolo unde oficialii clubului de baschet masculin se gândesc să deschidă publicului doar nivelul de jos pentru meciul programat pe 11 noiembrie, în EuroChallenge, cu Trabzonspor.

 

Nr.  Echipa gazdă                     Media numărului de spectatori


1.   Steaua București                8.598 (31% din capacitate)
2.   CS Universitatea Craiova      8.286 (33% din capacitate)
3.   Petrolul Ploiești                 7.417 (48% din capacitate)
4.   Dinamo București              6.187 (41% din capacitate)
5.   CFR Cluj                                 5.750 (24% din capacitate)
6.  ASA Tg. Mureș                  4.500 (56% din capacitate)
7. FC Botoșani                      4.083 (48% din capacitate)
8. CSMS Iași                        3.833 (34% din capacitate)
9. Oțelul Galați                     3.383 (25% din capacitate)
10. Rapid București                3.250 (17% din capacitate)
11. Pandurii Tg. Jiu                3.083 (34% din capacitate)
12. "U" Cluj                          2.775 (9% din capacitate)
13. Astra Giurgiu                   2.100 (30% din capacitate)
14. Ceahlăul Piatra Neamț       1.667 (9% din capacitate)
15. Concordia Chiajna             1.450 (28% din capacitate)
16. Viitorul Constanța             1.367 (27% din capacitate)
17. Gaz Metan Mediaș            1.357 (17% din capacitate)
18. FC Brașov                      1.092 (9% din capacitate)

Sursa: www.liga1.ro

 

 

Comenteaza