Concursul de atelaje, atracția din ziua a doua a competiției Salina Equines Trophy

Concursul de atelaje, atracția din ziua a doua a competiției Salina Equines Trophy
Ce-a de-a doua zi a competiției ecvestre de la Turda a dus cu sine concursuri de obstacole și debutul competiției de atelaje cu doi cai.

În cadrul Salina Equines Throphy au loc trei tipuri de competiții, cele de obstcole, concursurile de atelaje și concursuri de anduranță în care caii parcurg zeci de kilometri. Primele două tipuri, cursele de obstacole și cele de atelaje, se desfășoară pe etape, iar rezultatele finale se obțin din cumularea punctajelor obținute în fiecare etapă. Salina Equines Trophy are trei premii importante, cupa competiției, câștigată la final de cuplulcu cel mai mare punctaj general și două cupe, Cupa Electrogrup, programată pentru sâmbătă și Marele Premiu "Crama La Salină", competiție programată pentru duminică, de la ora 13.00.

Debutul zilei de vineri a fost cu etape ale curselor de obstacole, grupate în tururi Golden, Silver, Bronze și VIP. Tururile de vineri, cu mai multe probe vor conta pentru rezultatul final și cupa competiției. Cele trei tipuri de tururi au mai multe probe diferențiate prin gradul de dificultate al obstacolelor. În etapele de vineri, de la Turda, s-au pornit cu obstacole de la înălțimea de 1,10 metri până la 1,40.

Rezultatul cumulat provizoriu al turului Gold, proba 4+8, l-a dat drept câștigător pe Ionuț Ursache cu Cashmere (cuplu clasat pe locurile 4 și 6 la probele menționate anterior). Vedetele zilei la cursele de obstacole au fost Bucur Ionuț și calul Sandra care au obținut cel mai bun rezultat cumulat provizoriu la turul Silver proba 3+7 (clasați pe locurile I la ambele probe menționate). De altfel, Ionuț Bucur (CSM Sibiu) vine la Turda după o altă reușită recentă, a câștigat zilele trecute Cupa Bucovinei, alături de calul Cupido G și s-a clasat pe primul loc cu cu 106,5 pct în cadrul Cupei Fer, desfășurată în 27 iunie la Rădăuți.

Finalul zilei a revenit curselor de atelaje cu doi cai, care a debutat la ora 21.00 Concursul de atelaje este considerat opereta sporturilor ecvestre, iar proba de obstacole este probabil cea mai spectaculoasă şi frumoasă probă deoarece, în acelaşi timp, necesită o armonie perfectă între atelaj, cal şi sportiv. Aceasta fază testează capacitatea driverului de a finaliza un traseu de 20 de obstacole în ritmul cerut și fară greșeala. Echipajele trebuie să parcurgă trasee marcate cu conuri pe care sunt puse mingi. Obstacolele au o forma conică, fiind prevazute cu un orificiu în care este dispusă o sferă. Doborarea oricărui obstacol implică cinci puncte de penalizare. Traseul are un grad de dificultate progresiv, distanța dintre obstacole reducându-se treptat.

Acest tip de competitie își are rădăcinile în Anglia. În 1970, Alteța Sa Regală Prințul Philip a stabilit primul set de reguli internaționale care au fost puse în aplicare la Royal Windsor Horse Show.
Competiția de atelaje cu doi cai se va desfășura pe durata a două zile, iar rezultatele de vineri vor fi cumulate cu cele ale probei care este programată sâmbătă, de la ora 13.00.

Horea Hudrea, infoaries.ro, pentru ZIUA de CLUJ

 

 

 

Comenteaza