Culio, la cel mai bun sezon în Gruia. Care e ultimul său record și istoria golurilor marcate la CFR

Culio, la cel mai bun sezon în Gruia. Care e ultimul său record și istoria golurilor marcate la CFR
La 34 ani, argentinianul Juan Emmanuel Culio trăiește cel mai bun sezon în tricoul lui CFR Cluj. Este golgheterul echipei și unul dintre cei mai importanți fotbaliști străini din istoria ”feroviarilor”.

În victoria cu Dinamo (2-0), din etapa a 18-a, mijlocașul sud-american a marcat al șaselea gol din actuala ediție de campionat. Jucătorul cunoscut și sub numele de "Eroul de pe Olimpico" este, astfel, golgheterul "feroviarilor". În clasamentul celor mai buni marcatori din acest sezon al Ligii 1, Culio ocupă locul 6. El a atins, de asemenea, borna 10 la numărul golurilor înscrise în Liga 1 per total, potrivit lpf.ro.

Steaua, Dinamo și AS Roma, victimele sale preferate

Culio a marcat primul gol pentru CFR în sezonul câștigării primului titlu. S-a întâmplat pe 4 noiembrie 2007, într-o victorie pe terenul lui FC Vaslui (2-0). Următoarele goluri ale argentinianului au venit abia pe 16 septembrie 2008, dar în grupele Champions League, în succesul istoric de pe Stadio Olimpico, împotriva lui AS Roma (2-1). Italienii au condus cu 1-0, printr-un gol înscris de Christian Panucci, dar "ceferiștii" au întors rezultatul în urma unei duble a lui Culio.

Până în 22 aprilie 2009, Culio avea mai multe goluri în cupele europene decât în Liga 1. Dar în acea zi, jucătorul argentinian deschidea scorul pe Ghencea, într-un derby cu Steaua. Partida s-a terminat, însă, 1-1, Dayro Moreno marcând golul egalizator.

În 13 iunie 2009, Culio a marcat împotriva lui Poli Timișoara, în Finala Cupei României de la Târgu Jiu. S-a terminat 3-0 și CFR câștiga pentru a doua oară această competiție la momentul respectiv.

Pe 18 septembrie 2009, la un an de la isprava de pe Olimpico, Culio a marcat pentru CFR în victoria cu FC Copenhaga (2-0), din grupele Europa League. Al doilea gol al echipei din Gruia i-a aparținut ivorianului Lacina Traore.

Ziua în care numărul 13 i-a adus noroc

Pe 13 martie 2010, numărul 13 a fost cu noroc pentru ardeleni. Nu doar pentru că au luat al doilea titlu la finalul acelui sezon, ci și pentru că au scos un egal miraculos în duelul cu Dinamo. Formația din Ștefan cel Mare a condus în Gruia cu 2-0, dar CFR a egalat prin Cristi Bud, aflat la prima reușită în tricoul ardelenilor, și Culio. Golul sud-americanului a venit în chiar ultimul minut.

După golul cu Dinamo, a venit momentul ca Emmanuel Culio să marcheze din nou în Champions League, de această dată contra lui Bayern. Partida de pe Allianz Arena, disputată pe 19 noiembrie 2010, a fost câștigată de nemți cu 3-2, după ce ardelenii au condus cu 1-0. Ultimul gol al partidei a fost marcat tot de CFR, prin Culio.

În aceeași lună și an, dar în ziua de 28, Culio marca pentru a doua oară în carieră pe terenul Stelei. A deschis scorul, la fel ca în 2009, dar "roș-albaștrii" au făcut 2-1 în urma unei duble a lui Bogdan Stancu. S-a terminat, însă, 2-2, după reușita lui Sixto Peralta. Golul cu Steaua avea să fie ultimul pentru Culio în Gruia. În ianuarie 2011 a plecat la Galatasaray, pe atunci antrenată de Gică Hagi.

Cel mai bun sezon la CFR

Timpul a trecut, iar în vara lui 2017, Culio s-a întors la echipa de care îl leagă cele mai frumoasă amintiri. Deși a ajuns la 34 ani, "Eroul de pe Olimpico" traversează cel mai bun sezon în Gruia. A marcat 6 goluri în 15 apariții, din care 12 integralist. Toate golurile le-a înscris de la punctul cu var. Prima reușită de la revenirea în tricoul CFR-ului a venit pe 29 iulie 2017, în victoria de pe terenul lui Gaz Metan Mediaș (3-0).

A urmat un alt gol în deplasarea cu CSM Politehnica (2-0), din 5 august. Pe 10 august, Culio a rezolvat de unul singur derby-ul cu Dinamo (1-0) din Gruia. Același jucător a contribuit la victoriile cu CS Universitatea Craiva (2-1, 10 septembrie), Juventus București (2-0, 1 octombrie) și apoi la Dinamo (2-0, 19 noiembrie).

La începutul acestei luni, Dan Petrescu a dezvăluit ce planuri are Culio pentru viitor. "Mi-a cerut să-l fac antrenorul meu secund și sunt de acord. Oriunde voi merge, indiferent că voi fi la CFR sau în altă parte, 100% va veni cu mine. E exact stilul meu de a fi, știe ce vrea de la viață", spunea natrenorul CFR-ului.

Cifrele lui Culio la CFR Cluj:

Peste 100 de apariții și 10 goluri în prima ligă
22 de jocuri și 4 goluri în cupele europene
15 partide și 1 gol în Cupa României
CFR a pierdut o singură dată atunci când a marcat Culio, în eșecul 2-3 cu Baryern Munchen din 2010
Victimele preferate ale argentinianului: Dinamo (3 goluri), Steaua (2 goluri), AS Roma (2 goluri)
Din cele 15 goluri marcate pentru CFR, 6 au fost din penalty
2 titluri, 3 cupe și 2 supercupe ale României

Comenteaza