Exclusiv Foto Cum va arăta "U" Cluj după ultimele transferuri. Câte dintre noile achiziții își fac locul în primul 11

Cum va arăta "U" Cluj după ultimele transferuri. Câte dintre noile achiziții își fac locul în primul 11
| Foto: FC Universitatea Cluj

Lotul cu care Ioan Ovidiu Sabău trebuie să salveze echipa de la retrogradare a primit un upgrade pe finalul perioadei de transferuri. Tehnicianul are acum la dispoziție mai mulți fotbaliști experimentați pe care se poate baza.

Echipa clujeană a reușit trei mutări în ultima zi a perioadei de mercato, iar fotbaliștii care s-au alăturat recent "studenților" și-ar putea face rapid loc printre titulari. ZIUA de CLUJ propune trei posibile variante de prim 11 la care tehnicianul ar putea apela în etapele rămase din sezonul regulat, dar și în play-out.

Dan Nistor este, evident, cel mai important jucător pe care "Șepcile roșii" l-au transferat în această iarnă. Experimentatul mijlocaș va aduce un plus de creativitate într-o linie mediană în care Bic și Remacle au fost responsabili cu distribuirea baloanelor către compartimentul ofensiv.

În plus, Nistor este confortabil atât în poziția de inter, într-un sistem 4-3-3, cât și în cele de playmaker în 4-4-2 sau mijlocaș central în sistemul cu 3 fundași, pe care l-a utilizat Ioan Ovidiu Sabău în ultimele partide. Tehnicianul echipei clujene e conștient de abilitățile lui Nistor și și-a exprimat în repetate rânduri satisfacția în urma transferului.

Rămași descoperiți în banda dreaptă după revenirea lui Vlădoiu la CS U Craiova, "studenții" au apelat tot la formația olteană și l-au împrumutat pentru jumătate de sezon pe Ivan Martic. Elvețianul în vârstă de 32 de ani are o vastă experiență și poate acoperi mai multe poziții.

La fel ca Nistor, Martic este confortabil atât într-un sistem cu 3 fundași centrali, cât și într-unul cu 4 jucători pe linia de fund. Deși Dorinel Oancea s-a numărat printre remarcați în primele meciuri din 2023, experiența acumulată de Martic și meciurile tari pe care le-a disputat l-ar putea impune rapid în primul 11.

Ivan Goranov este necunoscuta dintre cei trei. Bulgarul a sosit pentru a acoperi flancul stâng al defensivei, acolo unde Ioan Ovidiu Sabău a fost nevoit să improvizeze după plecarea lui Briceag.

Deși tehnicianul nu îl consideră pregătit, bulgarul pare să fie, după ce se va pune la punct cu pregătirea fizică, prima varianta în banda stânga, înaintea lui Trif, sosit și el în această iarnă la Cluj, dar care nu a a debutat încă. Totodată, antrenorul Universității Cluj îl consideră pe Goranov un fotbalist polivalent, care poate acoperi întreg flancul și ar putea apărea chiar și într-o poziție mai avansată.

De asemenea, Ioan Ovidiu Sabău se pregătește să îi ofere mai multe minute lui Ze Gomes, care în parteneriat cu Thiam și Nistor ar putea dezechilibra defensivele adverse. Totodată, polivalența lui Chipciu ar putea fi exploatată, iar căpitanul "Șepcilor roșii" ar putea fi retras în poziție de fundaș dreapta, dacă jocul o cere.

Prima variantă de propusă este în sistemul folosit în primele meciuri din 2023, 3-4-2-1. Iliev și fundașii centrali își păstrează locurile de titulari, însă la mijloc au șanse mari să își facă apariția noile achiziții.

"U" CLUJ în 3-4-2-1: Iliev - Ilie, Miron, Ispas - Martic (Chipciu), Nistor, Bic, Goranov - Stoica, Chipciu - Thiam

Sistem de joc

Ioan Ovidiu Sabău a recunoscut recent că se gândește la o schimbare de sistem, iar un 4-4-2 cu mijlocașii dispuși în romb ar putea fi o variantă "de lucru". Martic, Miron, Ispas și Goranov ar fi oamenii din defensivă, Bic va fi punct fix în fața apărării, în timp ce Nistor, mai avansat, va distribui mingile pentru cei doi atacanți, Thiam și Ze Gomes, ;i va avea parte de mai multe acțiuni ofensive.

"U" CLUJ în 4-4-2: Iliev - Martic, Miron, Ispas, Goranov - Stoica, Bic, Nistor, Chipciu - Ze Gomes, Thiam

Sistem de joc

O altă variantă de prim 11 este în sistemul 4-3-3. Portarul și fundașii rămân neschimbați, în timp ce Stoica, Thiam și Chipciu alătuiesc tridentul din atac. În schimb, la mijloc ar putea apărea Ioan Filip sau Martin Remacle, în funcție de joc sau de adversar.

"U" CLUJ în 4-3-3: Iliev - Martic, Miron, Ispas, Goranov - Remacle/Filip, Bic, Nistor - Stoica, Thiam, Chipciu

Sistem de joc

Sabău e norocos! 2-3 soluții pe fiecare post și o mulțime de jucători polivalenți

După ultimele transferuri, lotul a devenit unul echilibrat, cu mai multe variante pe fiecare post, dar și cu jucători polivalenți, care pot acoperit mai multe poziții în teren.

  • Iliev îl are ca rezervă pe Gorcea, un portar talentat, dar încă necopt
  • Martic se luptă cu Oancea pentru postul de fundaș dreapta
  • Rezervele lui Miron și Ispas sunt Ilie, Pițian și Nowak
  • Goranov se luptă cu Trif pentru postul de fundaș dreapta
  • Nistor, Bic și Remacle îi au concurenți pe postul de mijlocaș central pe Filip, Simion și Pires
  • Mijlocaș dreapta e Ianis Stoica, pentru că îndeplinește regula jucătorului Under 21, dar se luptă pentru titularizare cu Hofman și Haită
  • În stânga pot juca atât Ze Gomes și Chipciu, cât și Fulop
  • În atac, Mamadou Thiam e punct fix și ar putea evolua alături de Gomes sau Bălan
  • În cazul în care Ioan Ovidiu Sabău are nevoie de un mijlocaș ofensiv în spatele vârfului (sau vârfurilor), acolo pot juca Nistor, Chipciu, Fulop, Stoica sau Haită 
  • Dacă va fi necesar, pe postul de mijlocaș la închidere pot evolua oricând Filip, Simion, Pires, sau Bic și chiar Remacle  
Comenteaza