Dâncu: Știu mai puțini de Brâncuși, Eugen Ionescu decât de Nadia, Gică Hagi și Năstase

Dâncu: Știu mai puțini de Brâncuși, Eugen Ionescu decât de Nadia, Gică Hagi și Năstase
Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că, pentru revitalizarea și dezvoltarea sportului românesc, este nevoie, în afară de infrastructură, de un proiect național strategic bazat pe consens politic și armonie în lumea marilor performeri români.

"Sportul poate să facă, în acest moment, cea mai bună educație națională, pentru că trăim într-o lume a zeilor sportului. (...) Știu mai puțini de Brâncuși, Eugen Ionescu sau oricine vreți din domeniul culturii române, față de trioul Nadia, Gică Hagi și Năstase. Deci asta ar însemna că noi, ca națiune, ar trebui să avem inteligența de a ne poziționa, pe termen scurt și mediu măcar, în mintea oamenilor lumii. Ca să-ți construiești un brand de țară trebuie să găsești un loc gol în mintea lumii. (...) Cum să găsim un loc în mintea lumii decât uitându-ne ce contează astăzi, ce trebuie? Infrastructura, dacă nu este dublată de un proiect național, nu contează, e zero", a afirmat Vasile Dîncu, marți, la Forumul ''Sportul - disciplină cheie pentru dezvoltarea personală''.

Referindu-se la infrastructura sportivă, acesta a menționat proiectele în domeniu dezvoltate de MDRAP.

"Între 2002 și 2015 s-au finalizat 1.100 de săli de sport. (...) Sunt peste tot în România, în comune, în orașe. (...) Sălile de sport există, dar fără un proiect național nu au niciun sens. Ele există și în ele se face sport. Nu știu cum se va dezvolta, pentru că e neorganizat în primul rând. (...) Problema este că nu avem un program național", a arătat el.

Pentru anul acesta, a adăugat ministrul Dîncu, MDRAP are alocați 500 de milioane de lei pentru programul național pentru săli de sport.

"Avem în execuție 49 de săli de sport din anii precedenți care sunt dincolo de 50%. (...) Avem, de asemenea, 104 săli de sport pe care le-am început anul acesta ca obiective noi și avem un buget pentru 13 săli de sport la care avem o intervenție în acest moment. De asemenea, pentru complexuri sportive, pentru programul de anul acesta avem alocați 134 de milioane de lei, pentru 30 de complexuri sportive. Bazine de înot - avem 32 de bazine de înot în execuție anul acesta. (...) Și un patinoar la care se lucrează acum la Târgu Secuiesc, în județul Covasna", a menționat ministrul Dezvoltării Regionale.

Dîncu a dat ca exemple de bazine de înot noi, aflate în construcție, Marghita și Salonta, Săcele, Sectorul 6 (București), Călărași, Cluj, Hârșova, Gheorghieni, Iași, Târgu Mureș, Carei, Satu Mare, Jimbolia, Timișoara, Râmnicu Vâlcea.

"Dincolo de statistici și dincolo de ceea ce putem să facem noi, din perspectiva, să spunem, a constructorilor (...), în primul rând avem nevoie (...) de un consens politic. (...) Noi, de exemplu, facem această infrastructură, care este o cheltuială publică, dar nu avem un program cultural asociat, un program strategic asociat ca să construim această infrastructură. (...) În al doilea rând, cred că este nevoie de ceea ce nu avem acum, și să nu vă supărați. Dacă nu avem o armonie din perspectivă politică asta este explicabil, dar faptul că nu avem în lumea asta a sportului, în lumea asta de vedete și de eroi, de zei ai noștri ai românilor, nici aici nu avem armonie ca să ducem un proiect de sport de la un capăt la altul. (...) Sportul este cel mai important element al culturii identitare, al identității noastre", a subliniat vicepremierul.

La reuniune au mai participat ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, președintele Asociației Municipiilor din România, Robert Negoiță, președintele COSR, Alin Petrache, liderul de sindicat Dumitru Costin, foștii mari tenismeni Ion Țiriac și Ilie Năstase, președinți de federații sportive din România, informează Agerpres.

Comenteaza