Derby adjudecat cu inima. "U" a răpus CFR-ul în Gruia! VIDEO

Derby adjudecat cu inima.
Peluza feroviară se mai trezește, facțiunile Romaniacs și Juvenes încearcă să țină pasul cu Tribuna a II-a, dar sunt imediat acoperite. "Haide, haide , haideeee "U", haide , haide, haide "U"..primii pași spre stadion, n-am să-i uit pân-am să mor. Mii de oameni se-adunau, șepcile roșii cântau, torțele se aprindeau, haide, haide, haide "U"!... »

Taxiul ajunge în centru şi parchează pe Eroilor, undeva la intersecţia cu Tomis. Şoferul e plictisit, pe toată durata drumului a povestit despre politică. "Domle', toţi trag la ciolan, e o ruşine domnul meu, ţara asta e o ruşine!".

Renunţă, în sfârşit, la monolog, iar undeva, în stânga, se zăresc primele fulare. Sunt alb-negre şi sunt însoţite şi de câteva steaguri care se încolonează şi se pregătesc să mărșăluiască prin centrul Clujului. În curând se va ajunge şi la stadion, la arena Dr. Constantin Rădulescu. În portavoce se fac primele probe. „Hai băieţi!" , iar marea de oameni începe exodul spre Gruia. Nici ploaia ce-a început să cadă în Cluj nu-i opreşte. Printre ei sunt şi câţiva elevi de liceu, dar aceştia decretează: "Mâine nu mergem la ore". Terasele sunt ocupate la capacitate maximă şi, chiar dacă n-ar fi fost soare pe la amiază, tot ar fi fost pline.


Șicanele jandarmeriei

La stadion e agitaţie. Jandarmii sunt în alertă şi fac exces de zel. N-ai voie să clipeşti în faţa lor şi te tratează cu suspiciune, ba chiar cu dispreţ: „Hai , faţă palidă, mişcă-te odată, ui' la tine ce ochişori ai!", îi ţipă unui suporter. „Vezi că te descalţ!", adaugă apoi, şi mai surescitat, omul cu mască şi scut. E seară deja, boxele s-au pornit pe stadionul din Gruia. Dar nu ca altădată, acum se aude doar imnul gazdelor, nu şi suporterii în stația de amplificare. „Tu ai nume şi renume, forţa, forţa, CFR!". Cei de la "U" acompaniază imnul gazdelor, dar scandările nu se pot reproduce, ca, de altfel, nici dedicaţia adresată comunităţii maghiare. Echipele ies la încăzire și sunt întâmpinate de o mare de fulare alb-negre.

Întâlnire surpriză

Szilagyi, jucătorul emblematic al "șepcilor roșii" e doar rezervă în această seară. Ar fi dat orice să prindă un nou derby și poate că ai săi ar fi avut nevoie el în teren. Măcar pentru formidabila sa atitudine, măcar pentru viața pe care și-a jucat-o, la propriu, în tricoul Universității. E singur, undeva la centrul terenului, și președintele CFR-ului, Iuliu Mureșan, îl ia în primire. Fundașul pare uimit, îl ascultă, schițează un zâmbet,  iar apoi își vede de drum. Tribuna nu-l uită și nu-l va uita. "Căpitan, Sisi, căpitan!".

„Slavă ție, studenție!"

Gata, s-a dat și startul. Două petarde, a treia și a patra, după care se dă tonul la cântec. E „Slavă ție, studenție!". Imnul de suflet al Universității răsună pe stadionul al cărui nume, Constantin Rădulescu, se confundă cu istoria ambelor cluburi. Peluza ceferistă răspunde, dar semnalul sonor se pierde... Pe gazon, Universitatea e așa cum o cunoaște toată lumea, poate surprinde când nu se așteptă nimeni. Teja e agitat la marginea terenului, iar Miriuță încearcă să-și stăpânească emoțiile. Boutadjine îi dă și mai mulți fiori, după un șut care trece puțin peste transversală, însă Lemnaru îl trimite pe bancă.

Golgheterul primește o minge și trage la colțul lung pentru 1-0! CFR-ul se confruntă cu ideea unei rare și de neconceput înfrângeri, dar nu renunță la luptă și Chuka restabilește imediat egalitatea, cu o lovitură de cap din centrul careului. Veselovski va avea o seară încărcată! Rui Pedro îi testează vigilența și e apostrofat de întreg stadionul. Nici Cadu nu scapă de „urările de bine", mai ales după ce comentează deciziile arbitrului.

Peluza feroviară se mai trezește din letargie, facțiunile Romaniacs și Juvenes încearcă să țină pasul cu Tribuna a II-a, dar sunt imediat acoperite. "Haide, haide, haideeee "U", haide, haide, haide "U"... primii pași spre stadion n-am să-i uit pân-am să mor. Mii de oameni se-adunau, șepcile roșii cântau, torțele se aprindeau, haide, haide, haide "U"... ». Finalul primei părți aparține tot "studenților". Lungu, un fotbalist șters, care impresionează mai degrabă prin statură, îl ia la țintă pe Felgueiras, din careu. Putea fi seara lui, dar soarta i-a refuzat șansa de a ajunge erou.

Mureșan, președintele CFR-ului, e negru de supărare și își urmează echipa la vestiar, semn că n-a gustat deloc dominarea "studenților". Întâmplător sau nu, Miriuță îi trimite feblețea în teren, pe Florin Costea, în locul lui Robert Maah. Olteanul poartă un număr care impune respect, 10. E același 10 pe care l-a purtat și craioveanul care a făcut istorie în Gruia, Trică. "Costea, tu o să mori speranță, nu faci iar nimic!", e apostrofat atacantul de un suporter ceferist.

Seara lor, e seara "studenților"

"U" își vede de joc. Din ‘72 nu și-a mai învins rivala în primul eșalon, de la golurile lui Ion Munteanu în poarta lui Totoianu. De pe vremea lui Pexa, Mihai Adam, Țegean sau a fraților Bretan. „Gogu" Munteanu e în tribunele stadionului din Gruia și acum și așteaptă un nou succes, chiar cu prețul de a-și pierde recordul. "Vreau ca ei, cei care joacă acum, să nu uite pentru ce echipă joacă", spune fostul atacant.

Partida curge spre poarta lui Felgueiras. Cadu faultează și ia galben. Nu se miră nimeni, e cel mai atenționat fotbalist din toată Liga I. Ciupe pune stăpânire pe minge și trage în forță, iar balonul intră în poartă pentru 2-1! "Haide, haide , haideeee "U", haide, haide, haide "U"... primii pași spre stadion, n-am să-i uit pân-am să mor. Mii de oameni se-adunau, șepcile roșii cântau, torțele se aprindeau, haide, haide, haide "U"... ».

E târziu, orologiul bate aproape către miezul nopţii. Se trage cortina în Gruia. De această dată, derby-ul e adjudecat de Universitatea, o echipă care n-a apucat încă să trăiască. Nu în măsura posibilităților sale, nu în deplinătatea istoriei sale.


CASETA MECIULUI

CFR - "U" Cluj 1-2 (1-1)

Au marcat: Chuka (17) / Lemnaru (15), Ciupe (64)

Stadion: Dr. Constantin Rădulescu

Spectatori: 8.000

CFR: Felgueiras - Maftei, Cadu, Rada, Camora - Monroy, Djokovic -Maah (Costea, 46),Gabionetta (Tade, 68), Negruț (Chanturia, 75) - Chuka

Antrenor: Vasile Miriuță

"U" Cluj: Veselovski - Ciupe, Ninu, Abrudan, Gercaliu - Bucșa, Lungu (Takacs, 87) - Boutadjine, Calcan (Kovacs, 64), Târnăcop - Lemnaru (Machado,75)

Antrenor: Mihai Teja

Cartonașe galbene: Bucșa (‘38) / Cadu (62), Camora (66), Chanturia (90)

Au arbitrat: Ovidiu Hațegan - Aurel Onița, Mircea Grigoroiu

Vezi rezumatul VIDEO mai jos

 

Comenteaza