Derby-ul Clujului “atunci” şi “acum”, prin ochii unui “feroviar”

Derby-ul Clujului “atunci” şi “acum”, prin ochii unui “feroviar”
ZIUA de CLUJ a provocat un vechi suporter al CFR-ului la o discuţie despre trecutul şi prezentul derby-ului Clujului şi despre motivele care au dus la rivalitatea de azi.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Deak Ferenc merge la meciurile CFR-ului de 35 de ani. A fost alături de echipa favorită pe vremea când suporterii "de conjunctură" nu existau şi spune că va rămâne "feroviar" indiferent de nivelul la care se va afla echipa. "Friţu", aşa cum este cunoscut de prieteni, a rememorat vremurile când derby-ul dintre "U" şi CFR nu năştea atâta duşmănie între suporteri şi crede că preluarea echipei de către Arpad Paszkany a avut un rol important în schimbarea relaţiilor dintre cele două grupuri de fani.

Deak Ferenc se declară suporter al CFR-ului încă din anii '70. A mers pentru prima dată la un meci al echipei la vârsta de cinci ani şi de atunci i-a intrat la inimă. "Primul contact l-am avut în 1976, când am fost pentru prima dată la stadion cu tatăl meu. Trei ani mai târziu, ne-am mutat în Gruia şi am devenit fan cu acte în regulă. Cetăţuia era un cartier eminamente ceferist, după ce a fost parcelat terenul şi dat celor care lucrau la CFR. Nu în mod aleatoriu s-a ales şi acel loc pentru stadion", îşi începe povestea Deak. Periplul printre amintiri continuă cu rememorarea atmosferei care domnea pe stadion în acele vremuri. "Atmosfera era una liniştită, de matineu, dar era frumos, pentru că la meciurile mari se strângea multă lume, chiar dacă eram în B sau în C. Degeaba spun concitadinii de la «U» că nu aveam spectatori. Poate că nu aveam o galerie adevărată, dar spectatori erau. La un meci important, vechiul stadionul în «L» se umplea, erau vreo 5.000 de oameni", îşi aminteşte suporterul campioanei.

Deak spune că pe vremuri rivalitatea dintre "U" şi CFR era la un nivel mult mai scăzut. "Prin anii ‘70-'80, rivalitatea se consuma prin faptul că ei ne spuneau «frânari» şi cam atât. Nu era la nivelul la care a ajuns acum. Aveam mulţi prieteni printre fanii Universităţii, mergeam la o bere înainte de meci cu unii dintre ei, aşa era atmosfera. După doi ani deja se schimbase radical, fanii celor două echipe se băteau pe străzi. Nu îmi dau seama exact de ce s-a ajuns aici", spune cu regret "Friţu", care încearcă totuşi să dea o explicaţie. "Mă gândesc că a avut legătură şi cu preluarea clubului de către domnul Paszkany. Eram ca două lifturi, pe atunci noi mergeam în sus şi ei în jos. Aşa de mult s-a schimbat starea lucrurilor în fotbalul clujean, că nu puteau să conceapă că CFR este o echipă mai puternică. S-a auzit apoi că Paszkany a vrut să investească la «U». Poate a contat şi mai mult acest lucru, frustrarea că puteau să beneficieze ei de acei bani", este de părere fanul "feroviar".

"Friţu" este legat de CFR şi prin faptul că a jucat fotbal la grupele de juniori, unde a fost coleg cu actualul antrenor al "feroviarilor", Alin Minteuan. Ulterior, a ajuns şi în atenţia echipei mari, dar a ales să îşi continue studiile şi a fost nevoit să renunţe la fotbal. "Am fost colegi până la grupele de juniori republicani. Minteuan era un mijlocaş harnic, folositor, un coleg bun. El era deja consacrat, apoi am intrat şi eu în vizorul echipei mari şi am făcut un timp antrenamente cu prima echipă. Pe postul meu juca chiar Oncică, dacă nu mă înşel. Am fost nevoit să renunţ pentru că îmi dădeam licenţa, iar perspectivele de a juca într-adevăr la prima echipă erau destul de îndepărtate. Apoi, a intervenit un exod la club. Atunci a plecat şi Minteuan. Mulţi s-au dus la Bistriţa, alţii la «U» sau la Rapid", îşi aminteşte suporterul care a şi îmbrăcat tricoul echipei favorite.

În ceea ce priveşte meciul de azi, Deak crede că acesta va fi decis de forma de moment a jucătorilor. "De această dată, din păcate, noi suntem în liftul care coboară şi ei sunt în cel care urcă. Sper să câştigăm, dar poate ar fi bun şi un egal. Cred că cei de la «U» nu ar fi mulţumiţi cu o remiză, pentru că ei sunt hotărâţi să ne bată, că ne-au prins acum într-o perioadă mai grea. Noi stăm prost cu vârfurile, Buş se mişcă mai bine decât Bud şi Batin, dar nu a convins, nu a dat gol. Depinde de forma fiecărui jucător la momentul meciului, dar şi de antrenor. Niciodată nu ştii cine poate decide meciul. De exemplu, sezonul trecut Nei a dat două goluri cu Rapidul şi apoi nu a mai făcut nimic", a punctat acesta. Surprinzător, Deak susţine că nu este de acord cu decizia clubului de a nu permite "Şepcilor roşii" accesul cu însemnele favoriţilor decât în galerie. "Sincer, mi se pare o prostie să nu îi lase să intre cu fularele. Poate ştiu cei din conducere mai bine. Pe mine nu m-ar deranja să stau lângă un suporter al Universităţii, dar nici pe ei să nu îi deranjeze. Totuşi, mă întreb când ar fi fost posibil acest lucru la ei pe stadion. Sper să nu fie bătăi. De obicei, acestea nu pornesc de la suporterii noştri, dar uneori vor şi ei să pară mai ultraşi decât sunt", a încheiat Deak Ferenc.

Ţegean şi Fabbiani, favoriţii "all-time"

Dintre toţi fotbaliştii pe care i-a văzut jucând la CFR, favoriţii lui Deak au fost Augustin Ţegean şi Cristian Fabbiani. "Îmi amintesc că Ţegean a fost un mijlocaş extraordinar. Mi-a plăcut generaţia din anii '80, iar din perioada mai recentă cel mai talentat şi plin de fantezie mi s-a părut Fabbiani. Şi Traore este talentat, să vedem unde va ajunge", a punctat suporterul CFR-ului.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza