Din lojă, direct la DIICOT: Florian Walter a fost adus la Cluj cu “mascaţii”!

Din lojă, direct la DIICOT: Florian Walter a fost adus la Cluj cu “mascaţii”!
Actualul finanţator al Petrolului a fost ridicat ieri de către agenţii DIICOT şi adus la Cluj pentru a da declaraţii în dosarul transferurilor II. Walter a fost eliberat după ce i s-au prezentat acuzaţiile.

Omul de afaceri a fost ridicat ieri, la ora 06:00, de către agenţii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) şi adus cu pază la Cluj pentru a fi audiat în dosarul transferurilor II. Fostul finanţator al Universităţii a părăsit Clujul în jurul orei 18:00, după mai multe ore de audieri, şi a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că se consideră nevinovat. El a spus în faţa procurorilor că n-a venit la Cluj în momentul în care a fost citat pentru prima dată din cauză că s-a temut de suporterii lui „U" care l-au ameninţat în mai multe rânduri. Site-ul ziuadecj.ro a anunţat în exclusivitate evenimentele petrecute ieri.

Lucrurile s-au mişcat rapid în dosarul transferurilor II, aşa cum a fost numită de presă acţiunea instrumentată de către procurorii DIICOT ce vizează trecerea celor 15 jucători de la „U" la Petrolul, din vară. La două săptămâni după descinderile simultane de la Universitatea şi Petrolul Ploieşti, Florian Walter, acum preşedinte al Consiliului de Administraţie al prahovenilor, a fost adus cu „mascaţii" la Cluj, pentru a i se prezenta acuzaţiile. Walter a fost citat în urmă cu câteva zile pentru a apărea în faţa procurorilor de pe malul Someşului, dar a refuzat, susţinând că se teme pentru siguranţa sa, în condiţiile ameninţărilor primite de la fanii lui „U". Astfel, ieri, la ora 06:00, a fost adus de la domiciliul său direct la Cluj şi a petrecut mai multe ore la audieri. În jurul orei 18:00 a fost eliberat şi s-a întors acasă.

Walter a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, acuzaţiile care i-au fost aduse de către procurori şi a susţinut că a acţionat conform regulamentelor în vigoare. Actualul preşedinte al Petrolului şi fostul „om cu banii" de la „U" spune că suma de 11 milioane de euro cu care susţin procurorii că ar fi fost prejudiciat clubul clujean este exagerată şi că aşteaptă să vadă evaluările jucătorilor. Sursele noastre susţin că procurorii l-au acuzat pe omul de afaceri că a prejudiciat statul cu 2,4 milioane de euro, reprezentând taxa pe valoarea adăugată aferentă valorii celor 15 jucători.

„M-au adus la Cluj pentru a-mi prezenta învinuirile care mi se aduc. Ei (procurorii DIICOT, n .red.) consideră că am prejudiciat clubul cu 11 milioane de euro, dar tot rămâne o enigmă cum au ajuns ei la această sumă. Eu aş fi foarte bucuros să ştiu cum iau eu pe un jucător, să zicem Marinescu, 800.000 de euro, la cum este evaluat el. Nu am emoţii, ştiu că sunt nevinovat, am judecat după regulamentele sportive. Jucătorii aceia nu sunt bunuri ca în orice societate. Tu ai doar drepturile federative, iar ei pot pleca liberi dacă nu le plăteşti contractul. Tot ce îi ţine pe ei de un anumit club e contractul. Dacă ei nu se prezintă la antrenamente, nu poţi decât să îi amendezi, nu să-i duci cu forţa. Dacă e să ne luăm după site-ul acela (transfermarkt.de - n. red.) şi Universitatea Cluj valorează 6 milioane de euro. Oare cine plăteşte această sumă pentru jucătorii care sunt acum la Universitatea? Oamenii s-au purtat frumos cu mine, nu mi-au spus când voi mai fi chemat. Eu cred în continuare că se doreşte distrugerea acestui club", a spus Walter. Acesta va mai fi citat, foarte probabil, în perioada următoare pentru a răspunde întrebărilor procurorilor DIICOT.

Reamintim că în urmă cu exact două săptămâni, procurorii DIICOT, însoţiţi de agenţii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, au descins la sediile cluburilor „U" Cluj şi Petrolul Ploieşti şi au cerut să le fie puse la dispoziţie o serie de acte care vizează transferurile celor 15 jucători care au semnat în vară cu gruparea din Prahova. Anchetatorii au sigilat mai multe calculatoare şi au plecat după mai bine de cinci ore cu o serie de documente. DIICOT a emis la acea vreme un comunicat prin care arăta că „în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA". Cei care au plecat de la Universitatea la Petrolul au făcut-o printr-un acord de transfer zero, adică clubul cedent nu a încasat nici un leu. Prin această manevră, susţin procurorii, „U" a fost prejudiciată cu 11 milioane de euro.

Clubul clujean a intrat în colaps după plecarea lui Walter şi se află la un pas de faliment. Jucătorii au încasat o sumă mică de bani imediat după derby-ul cu CFR, însă rămân cu restanţe la salarii ce depăşesc două luni. Echipa se află pe locul 15, direct retrogradabil, cu 15 puncte, iar vineri ar trebui să joace cu Pandurii Târgu-Jiu, pe Cluj Arena. Meciul este în pericol de a nu se disputa din cauza datoriilor către societatea care administrează stadionul.

"Bursa" celor 15 care au părăsit Clujul

1. Mircea Bornescu 700.000 de euro*
2. Lukasz Szukala 900.000 de euro
3. George Galamaz 900.000 de euro
4. Constantin Grecu 950.000 de euro
5. Sebastian Achim 650.000 de euro
6. Ovidiu Hoban 900.000 de euro
7. Marian Cristescu 750.000 de euro
8. Dorinel Popa 600.000 de euro
9. Adrian Cristea 1.700.000 de euro
10. Laurenţiu Marinescu 1.000.000 de euro
11. Sebastian Cojocnean 800.000 de euro
12. Tony Nwakaeme 875.000 de euro
13. Gicu Grozav 750.000 de euro
14. Vlad Morar 100.000 de euro
15. Gaston Mendy 400.0000 de euro

*Precizăm că sumele sunt cele la care site-ul transfermarkt.de îi evalua în vară pe jucătorii care au părăsit Clujul cu direcţia Ploieşti. Respectivul portal oferă cifrele cu titlu informativ, bazându-se pe mai multe coordonate, precum evoluţia din acel moment a jucătorului, locul pe care se află clubul său, preţul pentru care a fost achiziţionat sau chiar diferitele materiale din presă care anunţă interesul din partea unei alte echipe.

Articol de Alin Şutea şi Cătălin Suciu

Etichete
Comenteaza