Duel de foc pentru CFR Cluj împotriva deținătoarei Cupei Franței. “Feroviarii” ar putea profita de forma slabă a celor de la Rennes

Duel de foc pentru CFR Cluj împotriva deținătoarei Cupei Franței. “Feroviarii” ar putea profita de forma slabă a celor de la Rennes
| Foto: facebook.com/cfr1907

Campioana va întâlni Rennes, în cel de-al treilea meci din grupele Europa League, formație care a învins PSG de două ori în ultimul an, dar care nu a mai obținut un succes din luna august.

După victoria din derby-ul cu CS Universitatea Craiova, CFR Cluj are parte de o nouă înfruntare europeană. “Feroviarii” vor evolua pe terenul celui mai abordabil adversar din Grupa E, la prima vedere. Rennes nu trece prin cea mai bună perioadă a sezonului, iar trupa lui Dan Petrescu ar putea profita de forma slabă în care să află echipa din Bretania. Deși se bazează pe un grup bun de jucători, câștigătoarea Cupei Franței nu a mai obținut vreun succes de la finalul lunii august.  

Clujenii au avantajul moral în fața formației din Franța, care a pierdut singurul duel împotriva unei echipe românești, în 2006. Atunci, în grupele Cupei UEFA, Rapid se impunea cu 2-0 în Giulești, în fața bretonilor. Nici CFR Cluj nu a învins vreo echipă din Franța, reușind să obțină trei egaluri în cele șase dueluri cu formațiile din Hexagon.

În 2005, în Cupa UEFA Intertoto, “feroviarii” eliminau Saint Etienne după două remize (1-1,2-2), dar pierdeau finala competiției în fața celor de la RC Lens, 1-1 în Gruia și 1-3 în deplasare. În urmă cu 10 ani, la prima participare în grupele Ligii Campionilor, clujenii întâlneau Bordeaux, pe atunci campioana Franței și pierdeau de două ori, 0-1 și 1-2.

În ultimii ani, Rennes este obișnuită cu participarea în grupele Europa League, în sezonul trecut reușind să ajungă până în optimile competiției. Francezii au obținut nouă puncte într-o grupă cu Dinamo Kiev, Astana și Jablonec și urmau să se dueleze cu Betis Sevilla. Echipa condusă de Julien Stephan s-a impus cu 6-4 la general și se pregătea de o întâlnire cu Arsenal. Chiar dacă au câștigat în tur cu 3-1, francezii au fost eliminați cu 4-3 la general după ce englezii s-au impus la Londra. Cel mai important moment al stagiunii precedente pentru Rennes a fost câștigarea Cupei Franței, la penalty-uri în fața celor de la PSG.

Chiar dacă au obținut o nouă victorie în fața parizienilor în noul sezon, formația din Bretania trece printr-o formă dezastruoasă. Francezii nu au mai câștigat un meci de la finalul lunii august și au ajuns la nouă meciuri consecutive fără victorie atât în campionat cât și în cupele europene. În Grupa E a Europa League, Rennes a remizat cu Celtic în primul joc (1-1), dar a fost învinsă de Lazio în cel de-al doilea (2-1).

Cum s-au descurcat adversarele CFR-ului din Europa League, în partidele de campionat. Rennes, pas greșit pe propriul teren

Imagine din duelul dintre Rennes și Celtic, încheiat 1-1 (foto: facebook.com/staderennais)

În ceea ce privește valorea lotului, Rennes este cotată la 157,4 milioane de euro de transfermarkt.com. Cel mai valoros jucător al francezilor este puștiul de 16 ani, Eduardo Camavinga, care valorează 20 de milioane de euro. Tânărul este urmat în top de Benjamin Bourigeaud cu 15 milioane și de Raphinha cu 14 milioane. Alți jucători importanți ai celor de la Rennes sunt portarul Edouard Mendy, atacantul M’Baye Niang sau mijlocașul Clement Grenier.

Prin comparație, cota de piață a lotului campioanei României e de 29,2 milioane, de aproape cinci ori și jumătate mai mică decât cea a francezilor. Cel mai valoros fotbalist al CFR-ului este Billel Omrani, 3 milioane de euro, urmat în top de Damjan Djokovic cu 2 milioane și de Giedrius Arlauskis, care e cotat la 1,9 milioane de euro.

Partida din Bretania va și una în care mai mulți foști colegi se vor întâlni, dar de data aceasta ca adversari. Revenirea pe stadionul din Rennes va fi una importantă pentru Yacouba Sylla, mijlocașul campioanei, cel care a jucat de 23 de ori pentru francezi în sezonul 2015-2016. Mai mult, Billel Omrani a fost coleg la Marseille cu portarul Edouard Mendy și cu fundașul Jeremy Morel, în timp ce Arlauskis a împărțit vestiarul cu M’Baye Niang, la Watford, în stagiunea 2016-2017.

CFR Cluj, aproape de un nou transfer important. “Feroviarii” sunt pe urmele unui jucător trecut prin Premier League

Yacouba Sylla, în tricoul celor de la Rennes, în sezonul 2015-2016 (foto: mercato365.com)

La nivelul băncilor tehnice, CFR Cluj pare să aibă un mci avantaj, Dan Petrescu fiind mai experimentat decât omologul său. Fostul fundaș dreapta a pregătit până acum 12 formații și are un palmares bogat reușind să cucerească 3 titluri în Liga 1, o Supercupă a României și o Cupă a Chinei. Mai mult, bilanțul său de la sosirea la CFR este 38 de victorii, 18 egaluri, 12 înfrângeri. În schimb, Julien Stephan se află la prima experiență la o echipă de seniori, singurul trofeu din palmaresul său fiind Cupa Franței, cucerită în sezonul trecut. Bilanțul său pe banca celor de la Rennes este 22 de succese, 13 remize și 14 înfrângeri.

Partida dintre CFR Cluj și Rennes, din Grupa E a Europa League se va disputa joi, de la ora 22:00.

Comenteaza