E oficial: insolvenţa „U" Cluj se mută la Botoşani

E oficial: insolvenţa „U
La termenul de ieri, judecătorul sindic a luat act de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar procesul de insolvenţă a Universităţii a fost strămutat în nordul Moldovei.

Judecătorul sindic Claudiu Gligan a pus ieri în aplicare decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a hotărât ca procesul de insolvenţă al SC FC Universitatea Cluj SA să fie strămutat la Tribunalul Comercial Botoşani. Instanţa din nordul Moldovei se va pronunţa şi pe cererea de schimbare a administratorului judiciar Marieta Anastasescu.

Aşa cum a anunţat ZIUA de CLUJ încă de acum o lună, ICCJ a decis strămutarea procesului de insolvenţă al Universităţii, de la Cluj la Botoşani, la cererea fostului administrator special, Ioan Mărginean. Acesta a invocat în respectiva cerere faptul că la Cluj nu se poate asigura imparţialitatea justiţiei. Ieri, la termenul fixat în procesul de insolvenţă, judecătorul sindic de la Tribunalul Comercial Cluj a luat act de decizia ICCJ şi a strămutat, astfel, procesul cu toate dosarele aferente. Cel mai important dintre ele este cel legat de cererea de schimbare a administratorului judiciar, depusă de către mai mulţi creditori, printre care firma de pază Scutul Negru, şi însuşită de judecător. În momentul depunerii solicitării de schimbare, Claudiu Gligan, judecătorul sindic, a preferat să nu se pronunţe, aşteptând înştinţarea oficială de strămutare. Cum aceasta a fost pusă în practică, urmează ca Tribunalul Comercial Botoşani să ia act de cererea de schimbare a administratorului judiciar într-o şedinţă viitoare. În solicitarea lor, creditorii au invocat proasta administrare a societăţii de către Anastasescu, referindu-se la cheltuieli nejustificate şi la neplata unor drepturi financiare.

Următorul termen în procesul de insolvenţă, atunci când se va judecat şi schimbarea administratorului judiciar, dacă şi creditorii îşi vor menţine cererea, se va desfăşura luna viitoare, la Botoşani. Universitatea a achitat luna trecută prima tranşă din datoriile de 2,3 milioane de euro asumate prin planul de reorganizare, suma fiind de 200.000 de euro. Conform uneia dintre ultimele decizii luate de Tribunalul Comercial Cluj, planul de reorganizare a FC „U" a fost modificat, iar termenele de plată au fost prelungite de la 36 la 48 de luni. (D.S.)

Consiliul Local ia act de oferta lui Walter

În şedinţa de azi, consilierii locali vor fi informaţi asupra ofertei scrise înaintate de finanţatorul Florian Walter pentru pachetul de acţiuni de 0,5% deţinut de municipalitate la Universitatea Cluj. Walter a anunţat că vrea să cumpere acţiunile primăriei pentru ca instituţia să poată finanţa cluburile de fotbal, fapt imposibil în acest moment din cauza legii sportului, după cum a precizat primarul Emil Boc. Legea interzice municipalităţii să susţină din postura de acţionar două structuri sportive de acelaşi profil, cazul „U" şi CFR la Cluj. Totuşi, Boc a mai spus că în cazul în care iese din acţionariatul Universităţii va putea aloca fonduri doar către CFR, legea oferindu-i posibilitatea să susţină financiar cluburile exclusiv prin majorări de capital. „Propunerea lui Walter nu rezolvă problema finanţării. Dacă ieşim din acţionariatul Universităţii, asta înseamnă că legal putem finanţa doar echipa CFR. Singura soluţie este proiectul de modificare a legii sportului, care acum se află în parlament. Dacă acesta se adoptă, atunci legal primăria poate da bani Universităţii", a declarat Boc.

Comenteaza