Elveţienii îi învaţă pe clujeni cum să lucreze cu sportivii cu dizabilităţi VIDEO

Elveţienii îi învaţă pe clujeni cum să lucreze cu sportivii cu dizabilităţi VIDEO
Elveţienii îi învaţă pe antrenorii români cum să lucreze cu sportivii cu dizabilităţi. Primul seminar teoretic a fost susţinut chiar astăzi la Cluj de către coordonatorul sportiv al Special Olympics din Elveţia. Străinii aduc în România nu doar banii pentru pregătirea sportivilor cu dizabilităţi, ci şi metodele inovative de antrenament.

Sportul este important pentru integrarea în societate a tinerilor cu diferite dizabilităţi, aşa că mai mulţi specialişti elveţieni au decis să finanţeze un program de pregătire a românilor care lucrează direct cu sportivii cu dizabilităţi.

"Atunci când specialişii din România au venit în Elveţia să se specializeze, am încercat să le transmitem metodele după care lucrăm noi. Există o serie de instrumente care se folosesc în Elveţia şi care nu se folosesc în România, însă, pe de altă parte, există ţi instrumente specifice, care se folosesc în România, dar nu şi în Elveţia", a spus Gabriet Currat, coord. sportiv Special Olympics Elveţia

Dincolo de pregătirea fizică, un antrenor care lucrează cu sportivii cu dizabilităţi trebuie să ştie şi psihologie, altfel antrenamentul va da greş.

"Din punct de vedere psihologic, este foarte important ca specialiştii să lucreze într-un anumit ritm cu persoanele cu dizabilităţi mintale, pentru că, dacă ritmul lipseşte, e posibil ca ei să se sperie sau nu reacţioneze foarte bine", a declarat Jerome Michel Barral, Univ. Laussane.

Clujul va avea reprezentanţi la Jocurile Europene Special Olympics din Belgia, care vor avea loc în septembre. Este vorba de câţiva tineri cu dizabilităţi, 0care se pregătesc săptămânal la înot şi la boccia, un joc pe echipe în care se folosesc mai multe mingi.

Primele antrenamente fizice cu sportivii cu dizabilităţi, după metodele elveţienilor, vor începe în toamna acestui an.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Ersek Lorant

Comenteaza