Europol: sute de meciuri trucate în Europa, două din Champions League. Presa turcă: CFR - Galatasaray a fost blat

Europol: sute de meciuri trucate în Europa, două din Champions League. Presa turcă: CFR - Galatasaray a fost blat
Europol a anunţat că a demarat o investigaţie ce numără sute de meciuri trucate, unele dintre ele chiar din Cupa Mondială sau din Champions League, cea mai importantă cupă intercluburi din Europa.

 

Investigaţia implică echipe de Poliţie din 13 ţări europene şi anchetează 425 de oficiali, jucători şi interlopi din 15 ţări. Numărul jocurilor presupuse a fi trucate e şi el mare: 380. "Activităţile erau parte dintr-o operaţiune criminală sofisticată, ce a generat peste 8 milioane în profituri din pariuri şi a implicat peste 2 milioane de euro în plăţi oneroase către cei implicaţi în aceste jocuri", arată Interpol.


Echipa de investigaţie, cu codul "VETO", a derulat cercetări între iulie 2011 şi ianuarie 2013, şi a fost condusă în Germania, Finlanda, Ungaria, Austria şi Slovenia. În Germania, deja 14 persoane au fost condamnate la un total de 39 de ani de închisoare. Între cele 380 de meciuri suspectate se numără meciuri de Cupa Mondială sau din campionatele europene, două meciuri din UEFA Champions League şi câteva meciuri importante din ligi naţionale europene. Niciun meci dintre acestea nu a fost nominalizat.

Presa turcă suspectează că şi meciul Galatasaray Istanbul - CFR Cluj a fost blat.

Conform informațiilor publicate vineri în presă turcă, există suspiciuni că această partidă ar fi fost trucată de mafia pariurilor, iar ardelenii ar fi pierdut intenționat. Turcii avansează chiar și o sumă pentru presupusul blat: 100.000 de euro, bani care ar fi ajuns la jucători și oficiali de la CFR Cluj.

"Principalii suspecți în astfel de meciuri sunt portarii și fundașii. Este mai ușor să truchezi un meci cu ei", a declarat comisarul Friedhelm Althans, unul dintre oamenii implicați în anchetă internațională declanșată de Europol.

La câteva zile de la meciul CFR Cluj - Galatasaray, postul de televiziune Sport.ro a prezentat o înregistrare audio cu o sursă care susține că jucătorii din Gruia au trucat meciul în schimbul sumei de 320.000 de euro.

"320.000 de euro de la afaceristul turc Salem au ajuns la Cadu, care este un om foarte influent și are și afaceri în Cluj. E vorba de o mafie a portughezilor, membrii ei nu sunt interesați de performanță. I-a dus la el acasă, am rămas oripilat când am văzut așa ceva. Ei nu au nici un interes de performanță. Am discutat cu un portat de la CFR care a fost trecut pe linie moartă. Sunt mână în mână și cu Mureșan și cu Paszkany. Au adus o marionetă de a lor, ies campioni și apoi fac asemenea lucruri în Europa", declară sursă respectivă pentru Sport.ro.

Oficialii din Gruia au negat că partidă CFR Cluj - Galatasaray ar fi fost trucată.

Comenteaza