Finala UEFA Champions League. Real Madrid și Liverpool se luptă pentru cel mai important trofeu european

Finala UEFA Champions League. Real Madrid și Liverpool se luptă pentru cel mai important trofeu european
| Foto: foto facebook.com/ChampionsLeague

Ibericii au șansa să câștige trofeul cu numărul 13, în timp ce britanicii pot cuceri a șasea cupă în competiția supremă.

Cele două formații s-au mai întâlnit de cinci ori în Liga Campionilor, iar echipa engleză are de partea ei palmaresul. Liverpool a câștigat trei partide, printre care finala din 1981, în timp ce Real Madrid s-a impus în două meciuri. Victoriile iberice au venit chiar în ultimele întâlniri directe, în grupe în stagiunea 2014-2015.

Echipa lui Zinedine Zidane a încpeut sezonul european în Supercupa Europei, împotriva unei formații engeleze Manchester United și de atunci are un record de opt vitorii, două remize și două înfrângeri.

Trupa din capitala Spaniei a evoluat în Grupa H a Ligii Campionilor, altături de Tottenham, Borussia Dortmund și APOEL Nicosia. În optimi au trecut de PSG, în sfeturi au eliminat-o dramatic pe Juventus, iar în semifinale advers le-a fost Bayern. Madrilenii s-au impus 4-3 la general și vor evolua în a treia finală consecutivă de Liga Campionilor.

Real Madrid are la dispoziție tot lotul de jucători înaintea meciului care le poate salva sezonul. Ibericii au încheiat pe locul al treilea în La Liga, la 17 puncte distanță de marea rivală Barcelona. Cristiano Ronaldo va fi principala armă a Realului, portughezul reușiind să marcheze 15 goluri în acest sezon european.

Antrenorul madrilenilor crede că niciuna dintre echipe nu este favorită în marea finală. “Fotbalul e simplu. Sunt două echipe și adversarul te poate răni oricând. După aceea, trebuie să recuperezi mingea și trebuie să îi rânești cu stilul ău de joc. Nu suntem favoriți, dar nici ei nu sunt, șansele sunt 50-50, ca în fiecare finală. Suntem bucuroși că sunte aici și jucăm o nouă finală. Nu vom mai trăi aceste momente niciodată, vom avea altele, dar nu acestea”, a declarat Zinedine Zidane.

Liverpool joacă azi în cea de-a opta semifinală de UEFA Champions League, iar britanicii au ieșit învingători în cinci din precentele șapte. De asemenea, partida cu Real Madrid este a 20-a finală europeană pentru “cormorani”.

Formația lui Klopp a început sezonul european în play-off-ul comeptiției, unde au eliminiat-o pe Hoffenheim, scor 6-3 la general. Englezii erau neînvinși până la returul semifinalelor, când au pierdut cu 4-2. Recordul lor în acest sezon este șapte victorii, patru egaluri și o înfrângere. În acest sezon Liverpool a fost cea mai ofensivă echipă din istoria competiției, cu 46 de goluri marcate.

Britanicii au făcut parte din Grupa E a Ligii Campionilor, alături de Sevilla, Spartak Moscova și NK Maribor. În optimi au trecut de FC Porto, iar în sferturi au câștigat duelul 100% englezesc cu Manchester City. În penultimul act, au trecut de AS Roma cu 7-6 la general.

Klopp nu se va putea baza pe Oxlade-Chamberlain și pe fundașii Joe  Gomez și Joel Matip. Mai mult, mijlocașul Emre Can este incert înaintea finalei. Principalul pericol din tabăra “cormoranilor” este Mohamed Salah, dar și ceilalți membrii ai trio-ului de neoprit, Sadio Mane și Roberto Firmino, pot pune probleme.

Tehnicianul britanicilor este încrezător în șansele echipei sale. “Am avut o înțelegere când am preluat această echipă. Eu sunt responsabil pentru orice înfrângere, în timp ce ei sunt responsabili pentru fiecare victorie, deci ei nu au nimic de pierdut. Experiența este foarte importantă și sunt sigur că cei de la Real vor fi mai încrezători decât noi cu câteva secunde înainte de meci. Dar asta nu mai contează pentru că jocul nu se termină acolo, ci doar începe. Ei nu au jucat până acum înaintea noastră, noi suntem Liverpool, nu doar o echipă foarte bună de fotbal, dar și o echip care are în ADN trofeele mari”, a spus Klopp înaintea meciului.

Echipe probabile:

Real Madrid: Navas – Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo – Casemiro, Kroos, Modric – Bale, Ronaldo, Isco

Liverpool: Karius – Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson – Henderson, Milner, Wijnaldum – Salah, Firmino, Mane

Partida va fi transmisă de Telekom Sport 1 și Pro Tv, de la 21:45.

Comenteaza