Gloriile lui „U” vor susține un meci amical cu echipa națională a diabeticilor

Gloriile lui „U” vor susține un meci amical cu echipa națională a diabeticilor
Evenimentul este un preambul pentru Campionatului European de Fotbal al persoanelor cu diabet, care se va desfășura la Cluj în luna iulie.

Echipa națională a diabeticilor din România va susține sâmbătă, 16 mai, la ora 17, un meci amical în compania echipei Fostelor Glorii ale „U” Cluj. Partida va avea loc în Sala Sporturilor „Horia Demian”.

Gloriile vor fi conduse de antrenorul Remus Vlad, echipa fiind compusă din Cătălin Ciucur, Neluțu Sabău, Vlad Munteanu, Adrian Falub, Cristi Pojar, Marius Popescu, Arpad Meszaros, Cristi Coroian, Horațiu Cioloboc, Vasile Jula, Ovidiu Maier, Radu Sabo, Cristi Dulca și Valentin Șandru.

Numită „Dia România”, echipa fotbaliștilor cu diabet a câștigat în Ungaria anul trecut titlul de campioană europeană la fotbal pentru persoane cu diabet. Românii au învins în finală chiar selecționata țării gazdă, câștigătoare la rândul ei a competiției în 2013.

Tradiția spune ca echipa câștigătoare să organizeze evenimentul în anul ce urmează, astfel încât în luna iulie este rândul României să se ocupe de competiția numită DiaEuro 2015. Federația Asociațiilor Diabeticilor din România este cea care va răspunde de organizare, iar ea a ales Clujul ca oraș gazdă.

„Clujul a fost ales ca loc de desfășurare având în vedere statutul de Capitală Europeană a Tineretului. La campionatul din iulie vor participa echipe din 17 țări europene formate din 10 tineri cu diabet zaharat, antrenor și medic. Jucătorii sunt tineri care au peste 18 ani,” transmite FADR. DiaEuro va avea loc în perioada 19-26 iulie la Sala Polivalentă.

Președintele Federației, Maria Angela Mesaroș, spune că inițiativa acestei competiții au avut-o ucrainienii, cei care au organizat prima ediție în 2012. Au urmat competițiile din Croația și Ungaria, cea la finele căreia România a câștigat titlul după lovituri de departajare.

Prin meciul amical de sâmbătă „vrem să tragem un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă diabetul, să îi încurajăm pe diabetici să practice sport, inclusiv de performanță, dar și să determinăm persoanele sănătoase să aloce timp activității fizice. Sportul este una din principalele metode de prevenție și tratament în cazul diabetului," se arată într-un comunicat de presă al FADR.

Pe lângă partida de fotbal, vineri va avea loc pe Bulevardul Eroilor o strângere de fonduri prin care se oferă de asemenea teste gratuite de glicemie trecătorilor. Intrarea la meciul amical, pecum și la Campionatul European din iulie, va fi liberă, dar se vor putea face donații*.

„Costurile estimate pentru Campionatul DiaEuro sunt de aproximativ 150,000€, sumă pe care ne propunem să o strângem din donații de la persoane fizice și firme. Această sumă va fi direcționată către acoperirea costurilor de cazare și masă pentru toți participanții la campionat, pentru închirierea spațiului pentru desfășurarea Campionatului și Forumului Național al Persoanelor cu Diabet, materiale educative pentru forum, campanii de promovare a campionatului, festivități de premiere și antrenamentele echipei naționale Dia România."

Nu au primit sprijin din partea FRF!

Prezent la Cluj-Napoca cu ocazia anunțării evenimentului, domnul Ioan Vereșiu, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (FRDNBM), a atacat Federația Română de Fotbal pentru lipsa de implicare în proiect. El a precizat că FRF nu a răspuns în niciun fel solicitărilor repetate primite din partea organizatorilor și ale echipei naționale. 

„Dacă ai o echipă campioană europeană, acest lucru trebuie știut de toată lumea, mai ales de Federație,” a spus acesta. „Este uluitor, iar atitudinea lor seamănă cu cea a altor asociații de gen din țară. Să se ocupe de blaturi în continuare, că acolo sunt maeștrii.”

Vereșiu a ținut să precizeze că performanța obținută de echipa antrenată de Sorin Mocanu este una specială. „Am reușit o performanță absolut aparte. Ceea ce au reușit membrii echipei de fotbal este ceva fantastic,” a spus acesta, menționând și că ediția din Ungaria a fost transmisă la televizor, în timp ce la cea din România nu există interes pentru așa ceva.

De aceeași părere a fost și Mocanu, antrenorul spunând că performanța jucătorilor săi a fost una deosebită și că ediția din acest an va fi și mai intensă decât ultima.

La conferința de presă a asistat și Ioan Ovidiu Sabău, fostul jucător al naționalei României subliniând dezamăgirea pe care a produs-o aflarea lipsei de colaborare a FRF. Acesta speră ca în viitor mai mulți oameni importanți din lumea fotbalului să-i urmeze exemplul și să susțină competiția, precizând numele lui Gică Hagi sau Cristi Chivu. Sabău e de părere că simpla prezență a unei naționale a României la competiție, precum și munca voluntarilor din cadrul FADR este remarcabilă și trebuie recunoscută indiferent de rezultate.

*donațiile se pot face în contul FADR, cu IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1408 5253, Cod Swift RZBRROBU, sau online, pe www.diaeuro.ro

Comenteaza