"Goniţi" din Portugalia, au făcut istorie în Ligă pentru CFR

CFR a învins Braga cu zece fotbalişti care n-au avut loc în prima ligă din Portugalia sau care au evoluat la formaţii modeste din campionatul lusitan.

Performanţa clujenilor de la Braga este cu atât mai importantă în condiţiile în care echipa lui Ioan Andone s-a impus pe terenul fostei finaliste de Europa League cu o echipă alcătuită din jucători care au evoluat multă vreme în Liga Sagres, dar care nu au avut loc la echipele importante.

La fel ca în precedentele participări din Liga Campionilor, CFR a debutat în grupe cu un succes. Cotată cu şanse minime atât de specialişti, cât şi de casele de pariuri, formaţia clujeană a intrecut orice aşteptare şi s-a impus pe terenul unei echipe tari în Portugalia, graţie unui joc perfect, bazat pe contraatacuri fulgerătoare. Sougou, Bastos şi Felgueiras au fost oamenii serii. Primul şi-a năucit adversarii în benzile terenului, a pasat decisiv la primul gol, a mai avut încă un "assist" pentru Kapetanos, dar a grecul a ratat, Bastos a reuşit "dubla", iar Felgueiras a avut nu mai puţin de 24 parade, având un rol decisiv în rezultatul final. Cei trei au un trecut în Liga Sagres, dar au fost consideraţi insuficient de valoroşi pentru a evolua în campionatul unde FC Porto face legea de câţiva ani.

Sougou (27 de ani) a jucat la Uniao Leiria, Vitoria Setubal şi Academica Coimbra, formaţii modeste din Portugalia, iar CFR l-a luat liber de contract în 2011, după ce i-a expirat înţelegerea cu Academica. El avea o cotă importantă în 2006, când presa lusitană l-a dat ca şi transferat la FC Porto, unde ar fi urmat să-l înlocuiască pe Quaresma. Transferul a căzut, iar de atunci senagalezul s-a zbătut în anonimat cu formaţia din Coimbra. CFR l-a transferat din postură de fotbalist liber de contract, în 2011. În prezent, el este unul dintre cei mai bine cotaţi jucători din lotul „feroviarilor", fiind urmărit de formaţii puternice din străinătate, golurile de la Basel, din play-off, crescându-i cota.

Rafael Bastos (27 de ani) a evoluat la Bahia, în Brazilia, de unde a fost împrumutat la Belenenses, iar ulterior vândut la Nacional Funchal, în Portugalia. Nu a impresionat şi s-a renunţat la el, iar mijlocaşul s-a întors în ţara natală, la modesta Esport Vitoria. După un sezon aici, Bastos a ajuns în campionatul Japoniei, la Sapporo, localitate cunoscută mai degrabă pentru trambulinele de săriturui cu schiurile. La începutul anului 2010, Braga l-a achiziţionat de la formaţia niponă, însă a renunţat la el după doar şanse luni de zile. Următoarea destinaţie? CFR Cluj. A semnat cu "feroviarii" în vara lui 2010, din postură de jucător liber, s-a întors la Braga şi a marcat o dublă de senzaţie. Caracterul său dificil i-a pus multe piedici în carieră, inclusiv Andone recunoscând că a fost tentat să-l dea afară în momentul în care a preluat echipa.

  Mario Felguerias (25 de ani) s-a format la academia lui Sporting Lisabona, una dintre cele mai puternice din Portugalia, dar în 2006 a fost cedat gratis la Portimonense. După un sezon, Felgueiras a fost cumpărat de Sporting Braga, dar nu s-a impus în poartă, fiind împrumutat succesiv la Rio Ave, Vitoria Setubal şi FC Braşov. În vară, după ce clujenii l-au pierdut pe Beto, Felgueiras a fost adus ca înlocuitor, CFR achitând celor de la Braga în jur de 500.000 de euro. Pe „Estadio Municipal", Felgueiras a făcut un meci mare şi a blocat tot.

Pe lângă cei trei, CFR a mai utilizat în meciul de la Braga încă şapte fotbalişti care au evoluat în Portugalia: Ivo Pinto, Sepsi, Luis Alberto, Godemeche, Camora, Rui Pedro şi Cadu. „Căpitanul" clujenilor a avut o situaţie mai specială în momentul transferului la CFR, el fiind în 2006, înainte să semneze cu echipa din Gruia, un jucător de perspectivă al celor de la Boavista Porto. 7

La ce echipe au jucat "feroviarii" în Liga Sagres

Ivo Pinto (22 de ani) - FC Porto, Rio Ave, Covilha, Uniao Leiria
Laszlo Sepsi (25 de ani) - Benfica Lisabona
Luis Alberto (28 de ani) - Nacional Funchal, Sporting Braga
Nicolas Godemeche (28 de ani) - Naval
Mario Camora (28 de ani) - Beira Mar, Avanca, Naval
Rui Pedro (24 de ani) - FC Porti, Estrela Amadora, Portimonense, Gil Vicente, Leixoes
Ricardo Cadu (30 de ani) - Gondomar, Pacos Fereira, Boavista

 

Echipa învingătoare la Braga

Felgueiras - Ivo Pinto, Cadu, Rada, Sepsi-Sougou (Aguirregaray, 46) , Mureşan, Luis Alberto(Godemeche, 65), Camora- Bastos (Rui Pedro, 78), Kapetanos. 7


15,7
milioane de euro

este valoarea de piaţă a celor 10 foşti jucători în Liga Sagres, potrivit site-ului de specialitate transfermarkt.de

 

Etichete
Comenteaza