În ce condiții vine grupul Tesla cu milioanele în Gruia

În ce condiții vine grupul Tesla cu milioanele în Gruia
Compania internațională de drone este specializată în transportul aerian în orașe | Foto: EVA

Compania Electric Visionary Aircrafts (EVA) va activa contractul de sponsorizare de până la 25 de millioane de euro cu CFR Cluj în cazul în care consiliul județean îi va furniza teren pentru ridicarea unei uzine de drone, conform informațiilor ZIUA de CLUJ.

Până acum au avut loc deja întâlniri între părțile implicate, însă contractul încă nu a fost încheiat, una dintre condițiile pe care le-a pus EVA, realizarea unui audit, nefiind îndeplinită deocamdată, potrivit GSP.

„Nu este vorba direct de Tesla, dar prin EVA va investi la Cluj, în România. Stațiile noastre de drone ar fi putut salva vieți în România, la cutremurul din 1977, când era nevoie de localizare imediată, în cazul inundațiilor, când oamenii au nevoie urgentă de medicamente sau sânge, când sunt blocați în locuri greu accesibile.

CFR Cluj este un brand important, cu o strategie de succes, o echipă care nu poate fi ignorată de forțele din Europa. Se potrivește perfect pe strategia companiei noastre, ne va ajuta să căpătăm încrederea societății, să fim mai transparenți și mai siguri”, a declarat Olivier Le Lann, director general al EVA.

Sponsor la început, societatea plănuiește să intre treptat și în acționariatul clubului și să schimbe numele stadionului, din Dr. Constantin Rădulescu, în EVA Arena. Firma are de gând să schimbe și aspectul construcției, stadionul să fie îmbrăcat în panouri solare dintr-o tehnologie revoluționară, care ar asigura necesarul de curent electric. În trei ani, suma pe care ar încasa-o CFR ar ajunge până la 25 de milioane de euro, cu bonusurile condiționate de randamentul clujenilor din cupele europene.

Primii doi ani din contract înseamnă 16 milioane de euro, iar al treilea sezon depinde de calificarea vișiniilor în grupele unei competiții europene în stagiunea 2021-2022. Clubul ar primi, pe lângă bani, un elicopter electric pe care l-ar folosi oficialii acestuia. Antrenorul Dan Petrescu a semnat prelungirea contractului până în iunie 2022, negocierea avansată cu EVA fiind un argument cu care conducerea l-ar fi convins.

EVA face parte din grupul Tesla și are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor și a dronelor de ultimă generație. Tesla deține 51% dintre acțiuni, restul de 49% fiind ale francezului Olivier Le Lann, omul de legătură cu conducerea CFR. Le Lann este un apropiat al lui Elon Musk, CEO al Tesla.

Le Lann, cofondator al EVA, a lucrat pentru Tesla, companie ale cărei produse le-a lansat în Coreea de Sud și a fost director de resurse umane al Tesla în zona asiatică. Compania e prezentată în mediul de afaceri ca un startup care se vrea un mix între Tesla și Uber, al cărui scop e deschiderea unei noi dimensiuni pentru transportul aerian din orașe.

La finalul acestei luni, Le Lann este așteptat la Cluj pentru a parafa colaborarea cu CFR, conform Prosport. EVA se ocupă cu construcția și oferirea de servicii cu ajutorul unor drone, folosite pentru curierat, transportarea de organe în scopuri medicale, intervenții în caz de calamități.

Compania colaborează cu Guvernul American pe partea de transport de organe între spitale. Dronele de dimensiuni ating viteze de 270 de km/h și au o autonomie de zbor de o oră și jumătate.

Comenteaza