INTERVIU. Antonio Semedo: "Clujul m-a tratat ca pe un fiu"

INTERVIU. Antonio Semedo:
Fostul atacant de la CFR locuiește de câțiva ani în Anglia, dar se gândește și acum la perioada în care a îmbrăcat tricoul "feroviarilor". Semedo (37 ani) dezvăluie cum a fost adus în Gruia, în 2006, dar vorbește și despre planurile sale de viitor.

Antonio Semedo se numără printre zecile de jucători străini care au scris istorie la CFR Cluj. În cele două sezoane petrecute în Gruia (2006-08 - n. red.), vârful portughez a marcat nu mai puțin de 13 goluri, contribuind la eventul realizat de "feroviari" în 2008. În același an, a ajuns la Steaua, unde nu s-a mai regăsit, dar în 2009 avea să fie reinventat la Urziceni de fostul component al Generației de Aur, Dan Petrescu. În prezent, Semedo s-a retras din fotbalul profesionist, dar nu exclude o carieră de antrenor.

- Reporter: Locuiești de câțiva ani în Londra. Ce planuri ai în acest moment ?

- Antonio Semedo: Acum mă dedic familiei. Am venit în Londra pentru reușita fiicelor mele, pentru că aici sunt cele mai bune universități și cele mai multe oportunități.

- Îți lipsește Clujul ?

- Bineînțeles că mi-e dor. Clujul m-a primit cu căldură și m-a tratat ca pe un fiu. Și ca un fiu, întotdeauna o să-mi fie dor de casă.

- Ai petrecut doi ani la CFR. Cum a fost această experiență pentru tine ? Cum ai ajuns acolo ?

- Au fost 2 ani minunați, în care am făcut istorie în cadrul clubului și al orașului. Calificarea în Cupa UEFA și apoi în Liga Campionilor a reprezentat exact lucrul de care Clujul avea nevoie la momentul respectiv. Managerul meu de atunci mi-a zis că există o echipă care a arătat interes pentru mine, iar clubul în cauză era din România. Așa că am plecat la Porto să mă întâlnesc cu președintele lor. Domnul Mureșan mi-a dezvăluit care erau proiectele pe care le avea la Cluj, am fost de acord cu termenii contractului și am semnat în final cu CFR.

- Mai păstrezi legătura cu foștii tăi colegi de la Cluj ?

- Nu atât de mult pe cât îmi doresc, dar așa e viața.

- O cupă și un campionat în 2008. Cum ai trăit acele momente ?

- Acela a constituit apogeul pentru cariera mea de fotbalist; să văd bucuria pe fețele fanilor și suportul oferit pe durata sezonului, atât acasă cât și în deplasare, fară să le pese de ploaie, zăpadă sau frig... Ne-am simțit obligați să câștigăm, iar victoria le-am dedicat-o lor.

- Apoi ai ajuns la Steaua. Ce poți să-mi spui despre acea perioadă ?

- A fost o perioadă deloc ușoară pentru mine. Am intrat la echipă ca o stea, și am plecat ca o lună. A fost vina mea, fără îndoială. Am avut probleme care m-au afectat, iar în fotbal trebuie să ai mintea limpede, în caz contrar, asta se va vedea pe teren.

- Ai jucat și la Unirea Urziceni, cu care ai strâns 8 puncte în grupele Champions League. Cum te-ai înțeles cu Dan Petrescu ?

- Antrenorul Dan Petrescu e o persoană animată de o mare pasiune pentru fotbal și din acest motiv ne-am înțeles foarte bine.

- Ai avut două experiențe în Cipru și Azerbaidjan. Cum ți s-a părut nivelul fotbalului de acolo comparativ cu cel din România ?

- Nivelul competițional era mai mic. Dacă luai titlul în România, aveai asigurată calificarea directă în grupele Ligii Campionilor, fapt care în Azerbaidjan și Cipru nu se întâmpla.

- Ce jucător te-a inspirat cel mai mult de-a lungul carierei ?

- "Il Fenomeno" Ronaldo (Ronaldo Luiz Nazario de Lima - n. red.), fără îndoială.

- Te-ar tenta o carieră de antrenor ?

- Poate. Dar acum sunt preocupat de educația fiicelor mele.

- Care e citatul tău preferat ?

- Cu Semedo în teren, n-avem zero pe tabelă.

- Care e filmul tău favorit ?

- Am mai multe, dar îmi amintesc în mod special de John Q (Denzel Washington) și Coach Carter (Samuel Jackson), pe care le-am tot revăzut. Acestea două sunt adevărate lecții de viață.

- Ce mesaj ai pentru fanii de la Cluj ?

- Trebuie să credeți în echipa voastră și să fiți alături de club atât la victorii, cât și la înfrângeri. Clujul e orașul vostru "alb-vișiniu", nu uitați asta.

De-a lungul carierei, Antonio Semedo (37 ani) a jucat la Casa Pia (1998-2000/ Portugalia), Estrela Amadora (2000-06/ Portugalia), CFR Cluj (2006-08), Steaua (2008-09), Unirea Urziceni (2009-10), Ali Larnaka (2011/ Cipru) și Khazar Lankaran (2011-12/ Azerbaidjan).

13 goluri în 68 apariții a bifat Semedo pentru CFR între 2006 și 2008.

Palmares: Liga 1 și Cupa României (2007-08), ambele cu CFR Cluj.

Comenteaza