INTERVIU. Donatas Tarolis, baschetbalistul sosit din Euroligă pentru a pune umărul la ascensiunea Universității Cluj

INTERVIU. Donatas Tarolis, baschetbalistul sosit din Euroligă pentru a pune umărul la ascensiunea Universității Cluj
| Foto: fiba.basketball

Lituanianul transferat la începutul sezonului de U-BT vorbește despre începuturile sale în baschet, experiența în cea mai puternică întrecere de pe continent și își exprimă admirația față de suporterii clujeni.

Tarolis s-a născut în 30 martie 1994, în regiunea Klaipeda din Lituania, iar povestea sa baschetbalistică avea să înceapă câțiva ani mai târziu. Când fratele său mai mare mergea la antrenamentele de baschet, părinții îl duceau și pe Donatas alături de el, iar puștiul s-a îndrăgostit iremediabil de sportul cu mingea la coș.

Simpatia pentru echipa locală Neptunas a luat sfârșit când la ușă i-a bătut cel mai important club din baschetul lituanian, Zalgiris Kaunas. La doar 19 ani era desemnat MVP al ligii secunde din Lituania, evoluând pentru satelitul lui Zalgiris. Alături de trupa din Kaunas a reușit să îndeplinească unul dintre visurile oricărui copil care începe baschetul, participarea în Euroligă.

“Când aveam 7-8 ani am început să joc baschet. Am un frate care e cu trei ani mai în vârstă decât mine și, când părinții îl duceau pe el la baschet mergeam și eu. Practic, din cauza lui am început să joc baschet. În Lituania am crescut în regiunea Klaipeda și cu siguranță când eram mic susțineam Neptunas. După am mers la Kaunas să joc pentru Zalgiris și am devenit fanul lor.

INTERVIU. Donatas Tarolis, baschetbalistul sosit din Euroligă pentru a pune umărul la ascensiunea Universității Cluj

Tarolis, în tricoul lui Zalgiris Kaunas (foto:basketnews.lt)

Fiecare experiență este una extraordinară. În Euroligă și în Eurocup este incredibil, iar acea experiență mă ajută pe mine acum pentru că sezonul acesta echipa joacă foarte bine, la fel și eu. Fiecare experiență prin care am trecut mă ajută pe mine să evoluez”, povestește Tarolis.

După o experiență la Traiskirchen Lions (Austria) și ani buni petrecuți la Lietkabelis (Lituania), alături de care a evoluat în Eurocup, baschebalistul e gata pentru o nouă aventură în afara Lituaniei. Donatas Tarolis recunoaște că a avut nevoie de documentare înainte de a accepta oferta din România, însă e încântat de alegerea făcută. După mai bine de o jumătate de an alături de U-BT, Tarolis s-a ales deja cu o Cupă a României, dar și cu titlul de MVP al finalei câștigate în fața celor de la CSM Oradea.

“Mi-am întrebat prietenii despre club și mi-au spus doar lucruri bune despre U-BT. Echipa are obiective înalte, vrem să jucăm în Basketball Champions League, poate chiar în Eurocup și acesta a fost principalul motiv pentru care am venit aici.

Vreau să fac parte dintr-o echipă câștigătoare, să joc cât mai multe minute și să continui să cresc ca jucător. Colaboarea cu domnul Vujosevic este o experiență extraordinară pentru noi. Antrenamentele sunt extrem de grele, dar învăț ceva de la fiecare antrenor și la fel încerc și cu el, să învăț cât mai mult posibil.

Donatas Tarolis

foto: fiba.basketball

Anul acesta echipa joacă foarte bine, am reușit să câștigăm Cupa, jucăm bine în FIBA Europe Cup. Acum încercăm să îi ajungem pe cei de la Oradea în campionat. Până acum totul este foarte bine, muncim din greu la antrenamente și vom continua să muncim și să ne îndeplinim obiectivele cât mai repede.

M-am simțit bine când am câștigat Cupa și trofeul de MVP al finalei, însă dacă nu luam trofeul nu mai eram cel mai bun jucător de pe teren. Totul este despre a câștiga și asta e cel mai important. În FIBA Europe Cup vrem să ajungem cât mai departe, vrem să jucăm finala, dar va fi dificil. Sunt echipe puternice, dar noi vom lupta cu fiecare și vom încerca să fim cât mai buni”, spune baschetbalistul.

Deși recunoaște că ședințele de pregătire alături de Dusko Vujosevic sunt foarte solicitante, Tarolis nu se poate despărți de sport nici în timpul liber. Lituanianul susține că este un fan al tenisului și al fotbalului, însă recunoaște că uneori joacă volei. În plus, sportivul consideră Clujul fascinant și nu spune nu unei ieșiri în oraș, când are ocazia. 

“Clujul e foarte frumos, sunt o grămadă de locuri de văzut. Oamenii sunt foarte prietenoși aici, vremea e mai bună decât în Lituania, deci e un oraș extraordinar. În general, nu avem prea mult timp liber, dar îmi place să ies în oraș la un restaurant sau să merg la film alături de prietena mea. Nu urmăresc prea mult alte sporturi, însă îmi place să mă uit la tenis și la fotbal. Îmi place să joc volei, din când în când”, explică lituanianul.

Tarolis nu ratează nicio ocazie să îi laude pe suporteri. Lituanianul a vorbit în repetate rânduri despre atmosfera de care au parte “studenții” și a ținut să le mulțumească suporterilor.

“Le mulțumesc foarte mult fanilor, sunt minunați și ne ajută foarte mult. Vom lupta pentru ei în fiecare meci și ei sunt ca și al șaselea jucător pentru noi. Ne dau energie, ne motivează și le mulțumesc din nou că sunt alături de noi”, transmite Tarolis.

De-a lungul carierei, jucătorul de pe poziția patru a evoluat pentru Gargzdai-Bremena, Zalgiris Kaunas, Lietkabelis Panevezys (toate Lituania), dar și în Austria pentru Traiskirchen Lions. În actuala stagiune, alături de U-BT, Tarolis a înregistrat medii statistice de 13.3 puncte pe meci și 5 recuperări. Baschetbalistul este campion al țării sale alături de Zalgiris și medaliat cu aur la Universiada din 2017, alături de naționala Lituaniei.

Comenteaza