Exclusiv INTERVIU. Ionica Munteanu, handbalista cu cea mai mare experiență din lotul Universității: Vreau să îmi închei cariera la Cluj

INTERVIU. Ionica Munteanu, handbalista cu cea mai mare experiență din lotul Universității: Vreau să îmi închei cariera la Cluj
| Foto: foto facebook.com/ uclujhandbal

Fostul portar al naționalei a vorbit pentru Ziua de Cluj despre revenirea la “U”, planurile de viitor și despre noua echipă a României.

Ajunsă la 39 de ani, Ionica a făcut parte dintr-o echipă a Universității care se bătea de la egal la egal cu Oltchim Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai bune echipe ale istoriei recente. Acum, jucătoarea medaliată cu bronz la Campionatul Mondial din 2015 s-a întors la Cluj pentru a pune umărul la revenirea echipei universitare în prim-planul Ligii Florilor.

Care e atmosfera în vestiar după victoria cu CSM Slatina?

După un meci bun, după o victorie importantă pentru noi, toată lumea e relaxată, bucuroasă și așa e normal să se întâmple.

Ce așteptări ai de la meciul următor, cu HC Dunărea Brăila?

Ne dorim să jucăm ce știm noi mai bine și să ascultăm indicațiile tactice ale antrenorului, iar atâta timp cât noi ne vedem de jocul nostru și punem în aplicare tot ce pregătim la antrenamente, din punctul meu de vedere, ne putem bate de la egal la egal cu orice echipă din campionat. Am văzut că CSM București a pierdut cu SCM Craiova și a avut probleme cu HC Zalău, deci orice e posibil.

Care crezi că sunt șansele de salvare de la retrogradare?

Îmi place să cred că noi nu ne batem la retrogradare. Noi nici nu luăm în calcul posibilitatea retrogradării. Nimeni nu vrea să se ajungă la acest lucru.

Care crezi că e principalul atu al echipei în acest sezon?

Cred că trebuie să avem răbdare deocamdată cu echipa, deoarece e cred că putem îmbina foarte bine experiența cu tinerețea. Avem jucătoare de perspectivă, care vin din urmă și pot face față la un nivel foarte mare.

Crezi că echipa se poate întoarce la performanțele europene din urmă cu câțiva ani?

Da, cred că e timpul ca această echipă să iși reia locul de altă dată și să revină în elita handbalului.

Ce te-a făcut să revii la Universitatea Cluj?

Încă de când am venit aici prima oară am decis că aici vreau să mă stabilesc și aici îmi doresc să îmi închei cariera și îmi doresc să joc cu “U” în cupele europene.

Poza noua 16.03.2018

(foto facebook.com/uclujhandbal)

Ești unul dintre cei mai buni portari pe care i-a avut România în ultimii ani. Care e secretul tău?

Nu cred că există un secret. Atâta timp cât iubești ceea ce faci, nu ai cum să nu dai 100% și să încerci tot timpul să îți depășești limitele și să fii la cel mai înalt nivel. Gândul meu a fost să fiu întotdeauna între cei mai buni și să mă autodepășesc.

Dintre toate echipele la care ai jucat, unde te-ai simțit cel mai bine?

Am foarte multe locuri unde m-am simțit bine. Clar o să încep cu Clujul, aici m-am simțit bine în primii patru ani ai carierei. După, mi-am dorit să plec în străinătate, mi-am dorit să trec la nivelul următor. Dintre echipe pot aminti HC Leipzig, pentru seriozitate, pentru management și pentru felul în care văd ei performanța. Aș putea spune Randers HK, care era una dintre echipele bune ale unui dintre cele mai bune campionate, cel al Danemarcei. La Brașov m-am simțit bine, acolo am petrecut patru ani cu performanțe deosebite. Sunt o jucătoare care se acomodează foarte repede oriunde merge.

Ce îți propui să faci după ce îți vei încheia cariera de jucătoare?

Nu știu încă ce îmi doresc să fac, nu m-am gândit înca la acel moment. Am început Facultatea de Drept și vreau, dacă e posibil, să îmbin ceea ce fac acum cu diploma pe care o voi obține. Iubesc handbalul și e clar că aș dori să rămân în domeniu, dar nu știu dacă mi s-ar potrivi o funcție de antrenoare. Probabil aș putea ajuta cu portarii, dar nimic mai mult.

Ce crezi despre echipa națională actuală?

Consider că e foarte bine ce se încearcă, faptul că se dau șanse jucătoarelor care sunt în formă. Cu răbdare cred că România va fi din nou unde îi este locul. Cred că și evoluțiile de la ultimele turnee finale au fost foarte bune, ținând cont că echipa s-a schimbat foarte mult.

Ai fost medaliată cu bronz la Campionatul Mondial din 2015. Crezi că echipa națională poate face pasul următor și să câștige un turneu final în viitorul apropiat?

Este posibil. Trebuie să credem în jucătoare și să avem răbdare cu ele. Sunt convinsă că fiecare încearcă să dea tot ce are mai bun pentru România.

Care e portarul tău preferat din hanndbalul actual?

Paula Ungureanu încă joacă la un nivel înalt și își arată în continuare valoarea. Desigur, e și Iulia Dumanska, care e cel mai în formă portar acum, are un viitor strălucit și calcă pe urmele marilor portari ai României.

Ce pasiuni ai în afară de handbal?

După cum spuneam, m-am înscris la Facultatea de Drept și chiar am făcut o pasiune din lucrul acesta, chiar sunt foarte implicată. În timpul puțin care îmi mai rămâne între antrenamente și scoală, îmi place să ies cu cei doi căței ai mei, să citesc și să ies cu prietenii.

Care e cea mai bună prietena a ta din handbal?

Nu aș putea să aleg, mă înțeleg bine cu multă lume și s-ar supăra restul prietenelor mele.

Echipele pentru care a evoluat Ionica Munteanu:

  • Universitatea Cluj – 1998-2002, 2012, 2016-prezent
  • Le Havre (Franța) – 2002-2004
  • Randers (Danemarca) – 2004
  • HC Leipzig (Germania) – 2005
  • Rulmentul Brașov – 2005-2009
  • Mios Biganos (Franța) – 2010
  • HC Oțelul Galați – 2011
  • SCM Craiova – 2012-2015  
  • HCM Baia Mare – 2015-2016

Palmares:

  • Câștigătoare a Ligii Naționale, Cupei României și Challenge Cup cu Rulmentul Brașov
  • Câștigătoare CE de tineret 1998 și cel mai bun portar al turneului
  • Câștigătoare CM de tineret 1999
  • Câștigătoare CM Universitar 2002
  • Cel mai bun portar al Campionatului Francez 2003-2004
Comenteaza