Istoric bogat al întâlnirilor România - Olanda. Care e palmaresul "Tricolorilor"

Istoric bogat al întâlnirilor România - Olanda. Care e palmaresul "Tricolorilor"
| Foto: facebook.com/NationalaRomanieiOfficial

Prima înfruntare dintre cele două selecționate a avut loc în urmă cu 100 de ani.

Echipa națională a României a obținut un egal împotriva Slovaciei, scor 1-1, suficient pentru a încheia Grupa E de la EURO 2024 pe primul loc și pentru a obține calificarea în optimile de finală. În urma rezultatelor înregistrate în celelalte grupe, "Tricolorii" și-au aflat și adversara, care va fi Olanda.

Istoricul confruntărilor dintre cele două selecționate este unul bogat, primul duel direct având loc acum un secol. În 1924, la Jocurile Olimpice de la Paris, olandezii câștigau în fața României cu 6-0.

A urmat o pauză de 44 de ani, până la un joc amical disputat în 1968 și încheiat la egalitate, scor 0-0. Din 1970 și până în 2000, cele două reprezentative au mai disputat alte 4 meciuri amicale, încheiate cu trei victorii olandeze și o remiză.

Ultimii 20 de ani au adus epoca înfruntărilor oficiale dintre "Tricolori" și "Portocala mecanică". Cele două echipe s-au întâlnit în trei campanii de calificare, dar și la un turneu final. Mai întâi, în preliminariile Cupei Mondiale din 2006, Olanda s-a impus în ambele partide cu același scor, 2-0.

În campania pentru EURO 2008, România a ridicat nivelul, iar după un 0-0 în deplasare, "Tricolorii" au câștigat cu 1-0 la Constanța, în ceea ce a rămas singura victorie împotriva Olandei din istorie. La turneul final, "Portocala mecanică" a câștigat cu 2-0, au urmat succese cu 4-1 și 4-0 în preliminariile Cupei Mondiale 2014 și un succes cu 3-0 într-un joc amical din 2017.

Așadar, de-a lungul istoriei, România și Olanda s-au întâlnit de 14 ori, "Tricolorii" s-au impus o singură dată, trei partide s-au încheiat la egalitate, iar celelalte 10 au fost pierdute.

Echipa națională speră să schimbe istoria în optimile de finală de la EURO 2024, care se vor disputa marți, 2 iulie, de la 19:00, la Munchen.

Comenteaza