Judecătorii decid cum se joacă meciul dintre CFR Cluj şi FC Moskva

Judecătorii decid cum se joacă meciul dintre CFR Cluj şi FC Moskva
Tribunalul Cluj trebuie să hotărască dacă admite sau nu plângerea penală făcută de FC Moskva împotriva clubului de fotbal CFR. La termenul de ieri a fost ultima confruntare dintre cele două părţi.

Clubul CFR Cluj este acuzat de reprezentanţii FC Moskva de fals, înşelăciune şi spălare de bani, ruşii susţinând că reprezentanţii campioanei României la fotbal şi-au însuşit suma de 650.000 de euro din transferul jucătorului Mikael Dorsin.

Contractul pentru transfer a fost încheiat contra sumei de 1,65 milioane de euro, însă Dorsin nu a mai ajuns de la CFR Cluj la FC Mosvka, sudezul plecând în Norvegia, la echipa Rosenborg. Suma a fost virată în contul CFR Cluj în iunie 2008. Conform clauzelor contractuale, în cazul în care jucătorul refuza să semneze, CFR Cluj urma să restituie banii clubului moscovit. Reprezentanţii CFR susţin că cei 1,65 milioane de euro au fost returnaţi în totalitate, 650.000 de euro fiind trimişi în două conturi din Letonia, deschise pe numele a două societăţi de tip offshore, înregistrate în două zone cunoscute ca paradisuri fiscale: Seychelles şi Insulele Virgine Britanice. Reprezentanţii FC Moskva susţin, pe de altă parte, că au primit doar un milion de euro înapoi. Ruşii spun că plăţile făcute către firmele offshore au fost prezentate ca fiind făcute „la indicaţiile FC Moskva", însă clubul nu a avut şi nu are nici în prezent conturi în Letonia.

Plângerea penală a reprezentanţilor FC Moskva a fost în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, iar procurorii au decis neînceperea urmăririi penale faţă de preşedintele CFR Cluj, Iuliu Mureşan. Conducătorii clubului au arătat că suma de 1,65 milioane de euro a fost rambursată integral, în baza unui document semnat de Galaida Andrei Ghenadievici, directorul executiv al clubului din Rusia. Procurorul care a anchetat cazul a ajuns la concluzia că şi dacă au existat faptele, acestea nu au fost comise pe teritoriul ţării noastre. Nemulţumiţi de decizia Parchetului, ruşii au deschis o acţiune, în octombrie 2012, la Tribunalul Cluj, având ca obiect „plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată". Reprezentanţii clubului moscovit au arătat că ştampila de pe documentul în baza căruia s-au virat banii căte companiile offshore nu corespunde cu cea a FC Moskva. La fel, nici semnătura de pe document, pretinsă a fi a directorului executiv Galaida Andrei Ghenadievici, nu se aseamănă cu a acestuia. Totodată, reprezentanţii FC Mosvka spun că procurorii au anchetat cazul în baza unor copii ale documentelor respective şi nu au solicitat actele originale de la clubul CFR.

Ieri, la ultimul termen al procesului de la Tribunalul Cluj, avocaţii celor două părţi au ţinut pledoariile finale, instanţa urmând să pronunţe o hotărâre. "Dacă petenta a cerut ca plata să se facă în două conturi (e vorba de cei 650.000 de euro, n.red.), şi în acest sens există documente justificative, acestea nu au putut duce la inducerea acesteia în eroare. După ce s-a făcut această plată, acum petenta o contestă. De ce? Pentru că s-ar fi revocat mandatul lui Galaida Andrei Ghenadievici. Sunt pure invenţii ale acestui club. Se pretinde că e înşelăciune prin mijloace falsificate, că acel contract e falsificat. Asta s-ar fi putut petrece doar în Rusia sau în Moldova. Nu există nici o acţiune de inducere în eroare, soluţia Parchetului mi se pare mai mult decât legală şi temeinică", a spus avocatul Călin Todea, apărătorul CFR Cluj.

Pe de altă parte, avocata Elena Stanciu de la casa de avocatură Menzer&Bachmann - Noerr, care reprezintă clubul FC Moskva, a spus că plăţile suspecte s-au efectuat după ce clubul CFR a fost înştiinţat că mandatul lui Galaida Andrei Ghenadievici a fost revocat. Ruşii susţin că reprezentanţii CFR Cluj erau informaţi încă din 8 decembrie 2008 de revocarea directorului executiv, fiind înştiinţaţi prin fax înregistrat în jurnalul de corespondenţă al FC Moskva, iar plăţile către firmele offshore au fost făcute de clujeni în 23 decembrie 2008 şi 27 aprilie 2009. La finalul şedinţei de judecată, procurorul desemnat pentru acest caz a arătat că legea a fost respectată de clubul CFR Cluj, iar banii din transferul jucătorului, respectiv 1,65 milioane de euro, au fost returnaţi.

 

Comenteaza