Lazio, primul adversar de top pentru CFR Cluj. Totul despre oponenta "feroviarilor" din grupele Europa League

Lazio, primul adversar de top pentru CFR Cluj. Totul despre oponenta "feroviarilor" din grupele Europa League
| Foto: facebook.com/SSLazioOfficialPage

Echipa pregătită de Dan Petrescu va încerca imposibilul într-o grupă de foc, iar primul formație care le iese în fața clujenilor este deținătoarea Cupei Italiei.

După un parcurs complicat în preliminariile Ligii Campionilor, încheiat cu o înfrângere în fața Slavia Praga, clujenii se pregătesc de o nouă provocare, de data aceasta în grupele Europa League. Adversarii vor fi nume mari, precum Lazio, Celtic sau Rennes. Primul meci al “feroviarilor” va fi pe teren propriu, împotriva italienilor.

Lazio sosește în România la un an de la duelul cu FCSB, din șaisprezecimile Europa League. Deși au pierdut primul meci disputat la București, italienii au revenit în retur și și-au asigurat calificarea mai departe, după un meci câștigat cu 5-1.

Formația din capitala Italiei a fost cea care a eliminat-o pe Dinamo din preliminariile Champions League în urmă cu 12 ani, după 1-1 la Roma și 3-1 la București. Singura echipă din România care are un record pozitiv în fața lui Lazio este FC Vaslui, care în 2011 remiza pe propriul teren, 0-0, dar încheia la egalitate și pe Olimpico, 2-2.

Italienii revin în țara noastră cu un lot cotat la 291,25 de milioane de euro, conform transfermarkt.com, de 12 ori mai mare decât cel al “feroviarilor”. Cel mai valoros jucător al lui Lazio este sârbul Sergej Milinkovic-Savic (65 de milioane de euro), urmat de italianul Ciro Immobile (40 de milioane de euro) și de spaniolul Luis Alberto (28 de milioane de euro).

Prin comparație lotul CFR-ului este evaluat la 24,2 milioane de euro. Cei mai valoroși “feroviari” sunt croatul Damjan Djokovic (2 milioane de euro), lituanianul Giedrius Arlauskis (1,9 milioane de euro) și francezul Billel Omrani (1,8 milioane de euro).

Diferența financiară între cele două echipe poate fi observată și în ceea ce privește sumele cheltuite pe transferuri. Lazio a cumpărat jucători în valoare de 39,4 milioane de euro în această vară, Manuel Lazzari fiind cel mai costisitor transfer, 11 milioane de euro.

De cealaltă parte, formația din Gruia a cheltuit doar 1,7 milioane de euro în schimbul jucătorilor aduși în perioada de mercato recent încheiată. Alex Pașcanu a reprezentat cea mai scumpă achiziție, fiind transferat pentru 600.000 de euro de la Leicester.

Un duel interesant va fi și cel de la nivelul băncii tehnice, între Simone Inzaghi și Dan Petrescu, doi antrenori care au avut și o carieră importantă ca fotbaliști. Italianul își leagă întrega carieră ca tehnician de Lazio, dar și o bună parte din cea de jucător. Fostul atacant a evoluat în 201 partide pentru formația de pe Olimpico, reușind să înscrie de 58 de ori.

Poza noua 17.09.2019

Simone Inzaghi (foto: facebook.com/SSLazioOfficialPage)

În plus, Inzaghi a cucerit alături de Lazio un titlu în Serie A, trei Cupe ale Italiei, două Supercupe ale Italiei și o Supercupă a Europei. Din 2016 a preluat banca tehnică a echipei de seniori a lui Lazio, după ce a trecut pe la mai multe formații de juniori. Sistemul 3-5-2 implementat de italian le-a adus două trofee romanilor, Cupa și Supercupa Italiei.

Pe de altă parte, Dan Petrescu a schimbat multe echipe în cariera de antrenor, dar a cucerit mai multe trofee decât omologul său de pe banca lui Lazio. Fostul fundaș dreapta are în palmares trei titluri în Liga 1, o Supercupă a României și o Cupă a Chinei.

Situația din campionat a celor două adversare de joi este diferită. CFR Cluj conduce Liga 1, cu 20 de puncte după 9 etape, în timp ce Lazio e pe 9 în Serie A, cu patru puncte după primele trei runde. Dacă în utima etapă, “feroviarii” s-au impus categorc, 5-0 cu FC Voluntari, formația din capitala Italiei a suferit prima înfrângere, scor 2-1, în fața celor de la SPAL.

Echipa folosită de CFR Cluj la victoria cu FC Voluntari:

Arlauskis – Susic, Burcă, Cestor, Peteleu – Itu, Hoban, Deac – Costache, Traore, Pereira

Echipa folosită de Lazio la înfrângerea cu SPAL:

Strakosha – Patric, Acerbi, Radu – Lazzari, L. Alberto, Parolo, L. Leiva, Lulic – Caicedo, Immobile

Partida dintre CFR Cluj și Lazio se va disputa joi, 19 septembrie, de la 19:55, pe Stadionul “Dr. Constantin Rădulescu”.

Comenteaza