Lipsa banilor, principala problemă a sportului clujean. Propunere: facilități fiscale pentru afaceriştii care ar vrea să contribuie

Lipsa banilor, principala problemă a sportului clujean. Propunere: facilități fiscale pentru afaceriştii care ar vrea să contribuie
| Foto: Generația de Aur - Legendele Barcelonei pe Cluj Arena/facebook.com/sportsfestivalcom

Primăria Cluj-Napoca a organizat o dezbatere publică, la care au luat parte mai mulți reprezentanți ai cluburilor clujene din diverse discipline, iar lipsa fondurilor reprezintă în continuare principala problemă a sportului din oraș.

La ședința condusă de primarul Clujului, Emil Boc, au participat reprezentanți ai Consilului Local, dar și reprezentanți ai mai multor cluburi și entități clujene, printre care Ovidiu Vasu (CS “U” Cluj), Alin Cioban (Universitatea Olimpia Cluj) sau Mirel Alexa (Sports Festival). Edilul Boc și-a exprimat dorința de a intenstifica eforturile pentru popularizarea sportului de masă, în timp ce reprezentanții cluburilor au vorbit despre lipsa de finanțare sau de infrastructură.

“Cum am mai spus, și pentru cultură, și pentru sănătate, și pentru sport, Primăria susține finanțarea acestora, evidente în condițiile bugetare pe care le avem. Condițiile sunt extrem de complicate, dar nu abandonăm susținerea niciunuia dintre sectoarele menționate. Avem activități în legătură directă, la Universitatea Cluj, unde Primăria e alături de universitățile clujene, dar avem și alte cluburi, de stat sau private, care vor avea parte de finanțare.

Să nu uităm sportul de masă. Sarcina autorității publice este în primul rând să ofere infrastructură și să susțină sportul de masă. Este o cheie fundamentală a dezvoltării sportului ca politică de sănătate în oraș. Din nefericire avem cea mai mare rată de obezitate la tineri din UE, cu tendință de creștere. Noi ca autoritate publică trebuie să investim tot ce putem pentru a implica tinerii în activități sportive”, a spus Emil Boc.

Handbalul feminin ar putea fi “motorul” Clubului Sportiv Universitatea

Prezent la dezbatere, Ovidiu Vasu, reprezentantul CS “U” Cluj a vorbit despre lipsa de fonduri, dar și despre dorința de a investi cât mai multe resurse în echipa de handbal feminin, care ar putea reveni la performanțele din deceniul precedent.

“Clubul “Universitatea” este clubul numărul unu universitar și cel mai mare club din afara capitalei. În perioada pandemiei nu ne-am mai putut desfășura activitatea. Sportivii au fost nevoiți să stea acasă și să se antreneze la domiciliu. Pe de altă parte, suntem un club mare, cu cheltuieli mari, însă am reușit să ajungem la 0, să nu mai avem nicio datorie.

Urmează un semestru doi în care vor începe majoritatea competițiilor, iar după calculele pe care le-am făcut vom cheltui șapte milioane de lei, dintre care avem alocate trei milioane de la Ministerul Educației. Mai avem nevoie de 4 milioane de lei și sperăm să beneficiem în continuare și de sprijinul Consiliului Local. Vom mai aduce bani din sponsorizări și sperăm să putem să reprezentăm onorabil orașul.

Ne dorim o echipă de handbal fete competitivă. Există o competiție între autoritățile locale în ceea ce privește echipele de handbal feminin. Avem nevoie de ajutorul Consilului Local și al Primăriei, clubul cu forțele proprii asigură doar prezența în prima ligă. Ne-ar trebui vrei 4-5 milioane de lei din sponsorizări, dar și bani de la autoritățile locale”, a spus Ovidiu Vasu.

“Am discutat cu domnul ministru Stroe, când a fost prezent la Cluj, despre urgentarea procesului de descentralizare. Dacă se va realiza ceea ce ministrul a propus, aceste cluburi să treacă în subordinea autorităților locale, va fi mult mai ușor să stabilim prioritățile. Sper ca toată lumea să susțină acest proces pentru ca cluburile să intre în coordonarea autorităților locale pentru că atunci putem face o strategie coerentă.

Nu cred că din bani publici trebui să plătim salarii de zeci de mii de euro pentru jucători. Nu cred că ăstă e scopul pentru care cetățeanul merge să își plătească taxa la primărie. Cred că trebuie să intervină statul și privatul.

Îmi pare rău că Ministerul nu a investit în Sala Sporturilor “Horia Demian” pentru a o aduce la un nivel cât de cât apropiat cu Sala Polivalentă. Nu e normal să mergi acolo și să nu ai aer condiționat și să te sufoci în sală”, a răspuns primarul Emil Boc.

Infrastructura, problema cu care se confruntă fotbalul feminin

Univeristatea Olimpia Cluj domină de ani buni fotbalul feminin din România și reprezintă țara în Champions League. În plus, clubul își dorește să organizeze și la Cluj-Napoca o grupă a competiției în sezonul viitor. Totuși, fotbalul feminin și formațiile care fac parte din brandul “U” Cluj au în cotinuare probleme cu infrastructura, având în vedere că dispun de o bază proprie.

“Clubul Universitatea Olimpia Cluj va împlini 10 ani de existență și cumulăm 10 prezențe în Champions League. Recent am primit licența de participare în competiție, suntem primul club din România. În iunie va fi Comitetul Executiv UEFA și se vor decide următoarele campanii Champions League, iar în august ne-am dori să organizăm la Cluj-Napoca o grupă.

La nivelul brandului “U” Cluj am rămas restanți la o promovare în Liga 1, însă puțini știu că acest brand se află în top 20 în clasificarea academiilor din România. Suntem aproape de top 10, în condițiile în care nu avem o bază proprie de pregătire”, a precizat Alin Cioban, reprezentantul Universitatea Olimpia Cluj.

Sports Festival propune facilități fiscale pentru cei care susțin mișcarea

După două ediții care au reprezentat un adevărat succes, evenimentul din 2020 a fost amânat pentru anul viitor din cauza pandemiei. Chiar dacă cetățenii nu se vor mai putea bucura de cele câteva zile în care fac sport în mod organizat, dar pot și interacționa cu legende din diferite discipline, Sports Festival a propus o modalitate prin care primăria ar putea încuraja mediul privat să investească în sport.

“Noi la Sports Festival am încercat să atragem cât mai multă lume să facă mișcare și am angrenat 40 de cluburi. Cred că dacă s-ar putea găsi niște soluții de a putea ajuta pe toată lumea, ei și-ar putea reveni mai repede. Astfel, copiii ar putea veni la sport, iar apoi s-ar putea îndrepta spre performanță.

Cred că mediul de afaceri își va dori în continuare să susțină sportul. Poate găsirea unor facilități fiscale pentru o perioadă limitată pentru cei care ajută sportul ar contribui la o deschidere mai mare din partea mediului privat”, a declarat Mirel Alexa.

 

Comenteaza