Meciul „U” – Petrolul se joacă la DIICOT

Meciul „U” – Petrolul se joacă la DIICOT
O nouă etapă din istoria Universităţii s-a scris ieri. După ce în 2008 DNA a deschis cazul „Valiza”, în 2012 clubul ajunge sub lupa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Zi plină de evenimente negative la Universitatea Cluj. În cursul dimineţii de ieri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au descins la sediul clubului şi au ridicat acte şi mai multe calculatoare, investigând cedarea celor 15 jucători la Petrolul Ploieşti pe acord de transfer gratuit. O acţiune asemănătoare a avut loc şi la clubul prahovean. Florian Walter, fostul acţionar majoritar al FC „U" SA, a anunţat că în cursul zilei de azi trebuia să aibă loc cedarea clubului către grupul Meridian Auto, dar că oamenii de afaceri interesaţi n-au mai răspuns la telefon. Walter spune că toată acţiunea de ieri e o diversiune şi se încearcă desfinţarea clubului. Conform Realitatea TV, plângerea la DIICOT a fost făcută de un fost angajat al clubului.

Procurorii DIICOT, însoţiţi de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj-Napoca au descins în cursul dimineţii de ieri la sediul clubului „U" Cluj de pe Aleea Detunata, şi au cerut să le fie puse la dispoziţie o serie de acte care vizează transferurile celor 15 jucători de la „U" la Petrolul Ploieşti. Aceştia au sigilat mai multe calculatoare şi au plecat după mai bine de cinci ore cu o serie de documente. DIICOT a emis un comunicat prin care arată că „în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA". Cei care au plecat de la Universitatea la Petrolul au făcut-o printr-un acord de transfer zero, adică clubul cedent nu a încasat nici un leu. Prin această manevră, susţin procurorii, „U" a fost prejudiciată cu 11 milioane de euro, însă fără să precizeze cum s-a ajuns la această sumă.

Florian Walter, fostul acţionar majoritar al FC „U" SA, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că transferurile au fost realizate respectând legea şi regulamentele, arătând că fotbaliştii nu mai puteau fi oricum plătiţi de către clubul clujean după plecarea sa şi, astfel, ar fi devenit liberi de contract. Walter acuză că acţiunea DIICOT de ieri este doar un scenariu bine pus la punct care urmăreşte blocarea vânzării clubului către fraţii Călin şi Gheorghiţă Bultoc, proprietarii grupului de firme Meridian Auto. Actele de vânzare-cumpărare a FC „U" SA urmau să fie semnate azi, a mai spus Walter, iar ieri potenţialii investitori n-au mai răspuns la telefon.

„Totul a fost făcut legal şi respectând regulamentele. Jucătorii au plecat cu acord de transfer zero, dar spuneţi-mi voi cum estimezi valoarea unui jucător? Ce valoare are, spre exemplu, Tony? Ei puteau să rămână la Cluj, dar nu avea cine să-i plătească, aşa că oricum deveneau liberi de contract şi, mai mult, clubul era obligat să le achite restanţele. Altfel, risca neprogramarea şi apoi excluderea din campionat. Totul e o făcătură, un scenariu. De ce au apărut procurorii azi (ieri - n. red.), când Mărginean (Ioan Mărginean - n. red.) era pregătit să semneze actele cu viitorii investitori? Vă spun eu că nu e nici o coincidenţă, totul e făcut ca „U" să dispară. Cred că oamenii aceia s-au speriat. Mâine (azi - n. red.) trebuiau să semneze actele, dar nu cred că se va mai întâmpla asta", a spus Florian Walter pentru ZIUA de CLUJ. Acesta spune că a investit 17 milioane de euro în clubul clujean, iar în luna ianuarie, când s-a decis să renunţe la „U", a anunţat autorităţile locale. „Le-am spus tuturor, chiar şi lui Emil Boc: <<oameni buni, eu plec, haideţi şi luaţi echipa că nu mai pot s-o ţin, nu mai am fonduri!>>. Ştiau toţi foarte bine ceea ce se va întâmpla, dar nu a interesat pe nimeni. Toţi vor ca „U" să dispară, să se desfinţeze, iar pe stadion să joace altcineva. Eu am investit 17 milioane de euro în acest club, iar asta îmi e răsplata", a mai spus Florian Walter.

Acţiunea DIICOT de ieri vine să întregească tabloul sumbru de la Univeristatea Cluj. Deşi la finalul săptămânii trecute lucrurile păreau să intre pe un făgaş normal, odată cu posibilitatea reală ca clubul să fie preluat de către un nou investitor, acum totul pare să rămână „în aer". Un garant al tranzacţiei a fost Marius Şumudică, instalat în funcţia de antrenor principal după o negociere cu Călin Bultoc, cel care ar fi urmat să preia pachetul majoritar al FC „U SA. Suprinzător, „Şumi" a anunţat după doar trei zile, mai exact la finalul meciului cu Rapid, că se gândeşte să demisioneze din cauza situaţiei dezastruoase de la club. Până la urmă, antrenorul a anunţat că rămâne la Universitatea, măcar pentru meciul cu Petrolul Ploieşti, de vineri, despre care a spus că e unul ciudat. „Într-adevăr e o situaţie foarte ciudată ca noi, club condus de Ioan Mărginean, să jucăm împotriva clubului lui Florian Walter. Le voi cere agresivitate jucătorilor, vreau să lupte şi să dea tot ce pot. Rămân să văd ce se întâmplă, după care voi trage linie", s-a rezumat să spună Şumudică.

Dacă vânzarea clubului nu va mai avea loc, FC „U" SA riscă să intre în insolvenţă şi apoi în faliment din cauza numeroaselor procese aflate pe rol.

Liga spune că tranzacţia Cluj-Ploieşti e corectă

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Valentin Alexandru, a declarat, miercuri, că din punct de vedere sportiv transferurile jucătorilor de la "U" Cluj la Petrolul Ploieşti, cercetate de DIICOT, sunt corecte, chiar dacă ar fi fost făcute cu titlu gratuit, informează Mediafax. „Nu cunosc problema, nu a venit nicio înştiinţare de la DIICOT. Nu vă pot spune dacă jucătorii au plecat liberi pentru că e vorba de contracte şi sunt lovite de confidenţialitate. Eu sunt doar un administrator. Conform regulamentului ligii, dacă la acordul de transfer nu e prevăzută nicio sumă, niciodată, sub nicio formă nu mai poate să apară un act adiţional prin care să se stipuleze o sumă, pentru că atunci contractul devine nul. Ai spus că nu iei bani, cu titlu gratuit merge cât e sub contract cu tine. Clubul cedent nu mai poate solicita printr-un act adiacent vreo sumă de bani. Din punctul de vedere al ligii nu e nicio problemă. Eu am primit nişte acte corecte, au îndeplinit condiţiile mele de înregistrare şi cu asta basta. E opţional dacă e trecută o sumă de transfer sau nu. Acordurile de transfer s-au legitimat. A fost voinţa unui patron care şi-a eliberat jucătorii de contract cu fosta echipă. În ce condiţii, e opţiunea lui. De vreme ce s-a eliberat un document cu ştampilă, cu număr de înregistrare de la «U» Cluj, cu semnătura jucătorului şi a reprezentantului clubului, din punct de vedere sportiv e corect. Şi jucătorul a venit la un club care l-a preluat. Dacă acordul are trei semnături, jucătorul, clubul cedent şi clubul cesionar, nu e nicio problemă. Dacă e cu «lovele», bine, dacă nu tragi o linie şi atât", a declarat secretrarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal.

Comunicatul DIICOT: „Prejudiciu de 11 milioane de euro"

„La data de 14 noiembrie a.c., în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Cluj, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Cluj au efectuat două percheziţii la sediile a două cluburi sportive. Percheziţiile au vizat ridicarea unor înscrisuri şi documente, precum şi identificarea tuturor persoanelor implicate şi a participaţiei acestora, într-un caz de delapidare. În fapt, la data de 9 octombrie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa în cadrul unui club sportiv din judeţul Cluj, a unui grup infracţional organizat ce a acţionat în vederea delapidării clubului. Cauza a fost înaintată la D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Cluj pentru competentă soluţionare. Din cercetări a reieşit că, în perioada mai - septembrie 2012, din cadrul clubului au fost transferaţi cu titlu gratuit către un alt club din judeţul Prahova, 15 sportivi. De asemenea, în prezent, sportivii sunt înregistraţi la noul club, figurând cu o valoare de transfer ridicată, unul dintre ei fiind transferat deja la un al treilea club sportiv contra unei sume apreciate la 250.000 de euro. Astfel, se estimează că, prin această modalitate, clubul sportiv din Cluj a fost prejudiciat cu aproximativ 10,95 milioane euro (45.225.000 RON). Poliţiştii şi procurorii desfăşoară în continuare activităţi în vederea documentării întregii activităţi infracţionale", se precizează în comunicatul DIICOT. Fotbalistul la care se face referire în anunţul instituţiei este Lukasz Szukala, care a fost transferat de Steaua tocmai de la Petrolul. În primă fază, jucătorul polonez semnase cu Ploieştiul în baza unui acord de transfer zero, la fel ca şi ceilalţi 14 colegi.

 

Etichete
Comenteaza