Monitorul VAR de la marginea terenului nu a funcționat la FCSB - "U" Cluj. Explicațiile FRF

Monitorul VAR de la marginea terenului nu a funcționat la FCSB - "U" Cluj. Explicațiile FRF
| Foto: FC Universitatea Cluj

Sistemul VAR a înâmpinat mai multe probleme de-a lungul primei etape din Liga 1 care a beneficiat de asistență video.

Federația Română de Fotbal a transmis un comunicat referitor la problemele care s-au ivit la Supercupă, dar și în prima rundă din Superligă. FRF dezvăluie că au existat probleme la 5 din cele 7 partide la care sistemul a fost utilizat.

În plus, în comunicatul Federației se arată că monitorul de la marginea terenului nu a funcționat în prima repriză a jocului dintre FCSB și Universitatea Cluj, iar centralul a fost nevoie să se bazeze pe deciziile celor din camera VAR, fiind în imposibilitatea de a viziona fazele.

"După disputarea a 7 meciuri cu sistem VAR în fotbalul românesc, Supercupa României și 6 meciuri din prima rundă a Superligii, echipa de implementare a arbitrajului video în fotbalul românesc face următoarele precizări:

Au existat diverse probleme la 5 dintre cele 7 jocuri disputate până acum.

Deși s-au făcut teste pe stadioane, situația este diferită la momentul meciului. Sunt arene unde infrastructura acestora cedează în condiții de solicitare maximă și nu se prezintă în cele mai bune condiții.

Cea mai întâlnită problemă tehnică întâlnită a fost nefuncționalitatea fibrei optice, ceea ce a dus la căderea sistemului de comunicare dintre arbitrii VAR și cei aflați pe teren și la lipsa conexiunii cu ecranul de la marginea terenului.

La Supercupa României, primul meci disputat cu VAR, au existat momente în care fluctuațiile de tensiune electrică au afectat funcționalitatea sistemului.

În ceea ce privește partida disputată duminică seara, FCSB – U Cluj, cu câteva minute înainte de start, fibra optică de la stadion a cedat. A fost nevoie de aplicarea soluției de back-up.

Astfel, a fost trasă o nouă fibră optică care să asigure conexiunea ecranului de la marginea terenului cu mașina VAR. Din acest motiv, sistemul nu a fost perfect funcțional pe parcursul primei reprize.
Implementarea unui astfel de sistem reprezintă o provocare pentru toți cei implicați, atât pentru arbitri, cât și pentru cei responsabili cu partea tehnică, operatorii video, tehnicienii VAR sau personalul de la stadioane.

E nevoie de timp pentru a se regla toate problemele ce pot apărea. Astfel de situații au fost prezente și în alte campionate, la începutul implementării sistemului VAR.

La finalul primei etape, adică și după disputarea meciurilor de azi, va avea loc o ședință de analiză vis-a-vis de de aspectele menționate pentru a se corecta situațiile apărute, având în vedere că în etapa a doua vor exista alte stadioane pe care se vor disputa în premieră meciuri cu VAR", a transmis FRF.

Comenteaza