Nouă ani de la victoria CFR-ului pe Old Trafford. Unde sunt acum jucătorii care câștigau pe “Teatrul Viselor”

Nouă ani de la victoria CFR-ului pe Old Trafford. Unde sunt acum jucătorii care câștigau pe “Teatrul Viselor”
| Foto: facebook.com/cfr1907

În 5 decembrie 2012, formația din Gruia reușea una dintre cele mai importante victorii ale fotbalului românesc, pe terenul lui Manchester United, în grupele Ligii Campionilor.

În sezonul 2012-2013, după ce cuceriseră cel de-al treilea titlu din istoria clubului, “feroviarii” conduși de pe bancă de Ioan Andone treceau de Slovan Liberec și FC Basel și ajungeau în grupele celei mai importante competiții continentale. Sorții nu au fost de partea clujenilor, care au fost repartizați în Grupa H, alături de Braga, Galatasaray și Manchester United.

În ciuda adversarilor de top, CFR Cluj a debutat cu un succes în Portugalia (2-0), pe care l-a repetat și pe teren propriu în fața lusitanilor (3-1), a obținut o remză la Istanbul (1-1) și a pierdut două meciuri în Gruia 1-2 contra englezilor și 1-3 contra turcilor.

Totuși, cel mai important succes al “feroviarilor” a venit în ultima etapă a grupelor. Atunci, formația clujeană, cu un nou antrenor, Paulo Sergio, învingea Manchester United chiar pe Old Trafford, cu 1-0, grație unui gol înscris de brazilianul Luis Alberto. Acel succes a stabilit recordul de puncte al unei echipe românești în grupele Ligii Campionilor, 10, însă nu a fost îndeajuns pentru o calificare în optimile competiției.

Tehnicianul portughez al campioanei României a ales atunci să trimită în teren cinci fundași, iar în fața lor doi mijlocași cu inclinații defensive. De cealaltă parte, Sir Alex Ferguson a folosit majoritatea jucătorilor de bază, chiar dacă formația sa era deja calificată în faza următoare.

În poarta CFR-ului se afla la acel meci Mario Felgueiras, fotbalist ce s-a retras în 2019, iar la 34 de ani este implicat în lumea impresariatului sportiv. Dintre cei trei fundași centrali, Ionuț Rada și Felice Piccolo s-au retras din activitate, în timp ce căpitanul Ricardo Cadu evoluează, la 39 de ani, în eșaloanele inferioare din Portugalia.

În ceea ce privește fundașii de bandă, Ivo Pinto a fost unul dintre remarcații acelei campanii, a plecat la Dinamo Zagreb, după care a evoluat și în Premier League, la Norwich, iar în prezent joacă pentru Fortuna Sittard, în prima ligă olandeză. În flancul stâng evolua Mario Camora, actualul căpitan al “feroviarilor”, cel care a câștigat 8 trofee în Gruia și a devenit jucătorul cu cele mai multe prezențe în tricoul vișiniu, 406.

La mijloc au jucat atunci Modou Sougou, Luis Alberto, Gabi Mureșan și Rui Pedro. Primul a ajuns imediat la Olympique Marseille, însă cariera sa a intrat în declin și s-a retras în 2020 din India, de la Mumbai City. Pentru cel ce a adus victoria, Luis Alberto, au urmat experiențe în Brazilia, Japonia și Portugalia, iar în 2018 și-a încheiat cariera sportivă.

Un caz interesant este cel al lui Gabi Mureșan, care după plecarea din Gruia a mai trecut pe la Tom Tomsk (Rusia) și ASA Târgu Mureș, iar din 2020 este primarul localității Apold, din județul Mureș. În schimb, portughezul Rui Pedro a mai evoluat în estul Europei, în Bulgaria și Ungaria, iar în prezent joacă în ligile inferioare din țara natală.

Cel care evolua pe postul de atacant, deși poziția sa era cea de mijlocaș, Rafael Bastos a adus o sumă importantă în conturile formației din Gruia la finalul acelei campanii europene. Totuși, brazilianul nu și-a mai regăsit forma de la CFR Cluj și a schimbat 14 echipe în 8 ani, ajungând să evolueze în Kuweit, Thailanda sau India.

Forțele proaspete intrate de pe bancă la acel meci au fost Vasile Maftei, Matias Aguirregaray și Pantelis Kapetanos. Primul este director tehnic al Centrului de copii și juniori al Rapidului, în timp ce Aguirregaray a evoluat în Uruguay, Mexic, Spania și Arabia Saudită, iar în prezent este în Argentina, la Estudiantes. La fel ca și colegul său Bastos, Kapetanos a intrat în declin și s-a retras în 2019 din ligile inferioare din Grecia.

Antrenorul Paulo Sergio a mai rezistat în Gruia până în primăvara lui 2013 și de atunci le-a mai pregătit pe APOEL Nicosia (Cipru), Coimbra (Portugalia), Al-Ettifaq (Arabia Saudită), Dibba Al-Fujairah (Emiratele Arabe Unite), Sanat Naft (Iran) și Al-Taawoun (Arabia Saudită). În prezent antrenează Portimonense, cu care se află pe loc de cupe europene în prima ligă portugheză.

Manchester United – CFR Cluj 0-1 (Luis Alberto ‘56)

Echipe de start:

Manchester United: De Gea – Jones, Wootton, Smalling, Buttner – Giggs (Fletcher ‘86), Cleverly (Scholes ‘46) – Rooney, Welbeck, Powell (Macheda ‘73) – Chicharito Hernandez

CFR Cluj: Felgueiras – Ivo Pinto, Cadu, Piccolo, Rada, Camora – Sougou (Kapetanos ‘90+2), Luis Alberto, Mureșan, Rui Pedro (Aguirregaray ‘71) – R. Bastos (Maftei ’78)

loading...
Comenteaza