De la "U" Cluj, la Olimpiadă. O clujeancă, între baschetbalistele care luptă pentru o medalie la Tokyo

De la "U" Cluj, la Olimpiadă. O clujeancă, între baschetbalistele care luptă pentru o medalie la Tokyo
| Foto: ziuaconstanta.ro

România este cotată cu șanse la o medalie olimpică la baschet feminin „3 la 3”, probă nou intrată în concursul olimpic. Din lot face parte şi o clujeancă. Aceasta este căpitanul loturilor de baschet 3x3 și 5x5. 

Gabriela Mărginean legitimată la Landernau Bretagne Basket (Franța), a jucat și pentru alte cluburi europene, a fost selecționată pentru baschetul profesionist din timpul studiilor în SUA, unde a obținut în 2010 titlul de Jucătoarea anului. Atunci a devenit și a doua româncă din baschetul profesionist american, la Minnesota Lynx. Este căpitanul loturilor de baschet 3x3 și 5x5.

Gabriela Mărginean are 34 de ani şi s-a născut la Cluj-Napoca. A început cu tenisul, dar apoi s-a reprofilat pe baschet.  În 2006 baschetbalista a plecat în SUA, la Drexel Dragons (NCAA), de la Universitatea Cluj, Acolo a devenit cea mai bună marcatoare, cu o medie de 20,5 puncte pe meci, și a primit și titlul de „Jucătoarea anului”. „Am muncit de n-am știut de mine pentru a-mi realiza țelurile personale și pentru a-mi atinge limita”, a mărturisit sportiva pentru Digi24

România este în fața celei mai mari performanțe baschetbalistice. Echipa feminină de baschet 3 X 3 s-a calificat la Jocurile Olimpice și se numără printre favoritele la medalii. Șase jucătoare vor pleca la Tokyo, acolo unde pentru prima dată baschetul 3 la 3, supranumit și „de stradă” va fi probă olimpică.

Din stradă, la Olimpiadă. Este povestea probei de baschet 3 la 3, care pentru prima dată va fi sport olimpic. Veste mai bună nu se putea pentru sportivele noastre. Au câștigat argintul la Campionatul European și sunt considerate o forță. La Tokyo au ocazia să-și reconfirme valoarea. Pe terenul de la Tokyo vor intra patru jucătoare: trei titulare și o rezervă. Meciurile durează 10 minute, iar partida se joacă la un singur panou.

Echipa feminină de baschet 3x3 a României intră pe terenurile de joc de la Tokyo de pe locul al patrulea în clasamentul de specialitate al Federației Internaționale de Baschet. Tricolorele au în palmares o medalie de argint de la Campionatul European din 2016, turneu găzduit de București. Performanță cu atât mai remarcabilă cu cât lotul nici nu avea antrenor și s-a bazat pe sfaturile și indicațiile unor colegi din lotul masculin de 3x3.

Recent, naționala feminină de baschet 3x3 a terminat pe locul al treilea a doua etapă din circuitul mondial FIBA 3x3 Women's Series, din Franța, la Voiron. Echipa de baschet feminin 3x3 are acum, de câteva luni, antrenor din Slovacia. Tatiana Gallova și-a propus ca, prin rezultatele de la Tokyo, baschetul românesc să intre în istorie.

Comenteaza