Oboseala și-a spus cuvântul. CFR s-a întors cu mâna goală de la Botoșani.

Oboseala și-a spus cuvântul. CFR s-a întors cu mâna goală de la Botoșani.
CFR Cluj a fost învinsă sâmbătă în deplasarea de la Botoșani, scor 1-3, în cea de-a doua etapă a sezonului regulat din Liga 1. Este primul eșec al elevilor lui Miriuță din acest sezon. În partida precedentă, ei s-au impus în fața Concordiei Chiajna cu scorul de 2-0.

"Feroviarii" au reușit să deschidă scorul prin Antonio Jakolis (min. 20), dar gazdele au găsit tăria de a reveni prin golurile lui Matulevicius (min. 40), Fulop (min. 47) și Nicolae Mușat (min. 79).

Prima acțiune periculoasă a partidei i-a aparținut atacantului Cristian Lopez de la CFR. În minutul 9, la un corner executat de mijlocașul Juan Carlos Ruiz, spaniolul de 27 ani a ratat la limită contactul cu poarta bulgarului Iliev.

Reacția moldovenilor nu a întârziat să apară, iar Matulevicius (min. 10) și Fulop (min. 11) semnează primele acțiuni periculoase ale formației antrenate de Leo Grozavu. Ghiuleaua lui Fulop de la aproximativ 25 m s-ar fi putut transforma într-un gol spectaculos, dar balonul a ocolit milimetric poarta lui Marc.

În minutul 20, Antonio Jakolis a recepționat o pasă cu capul venită de la Cristi Bud, a scăpat singur pe contraatac și a înscris pentru 1-0. Reușita i s-a datorat într-o oarecare măsură fundașului Plămadă, acesta scăpându-l din marcaj pe atacantul croat.

La doar un minut distanță de la golul clujenilor, Botoșaniul a ameninţat din nou poarta lui Marc prin mijlocașul Mihai Bordeianu. Acesta a șutat cu stângul de la 22 metri, dar goalkeeperul "vișiniilor" a reținut mingea fără probleme.

În momentele ce au urmat, agresivitatea de pe teren a început să se facă simțită. Portarul Iliev de la gazde a primit un galben pentru proteste în minutul 23. De partea cealaltă, Petrucci și Camora au fost sancționați pentru două faulturi comise asupra lui Miron (min. 31), respectiv Herghelegiu (min. 32).

În minutul 34, Traian Marc și-a arătat clasa la incursiunea lui Miron, Plămadă, Herghelegiu și Astafei din careul său. De asemenea, în minutele 36 și 38 a reușit să prindă cu mare tenacitate baloanele expediate de Herghelegiu și Fulop.

Cu toate astea, sistemul cu trei atacanți utilizat de Leo Grozavu s-a dovedit a fi decisiv. În minutul 40, Matulevicius a reluat în poartă mingea centrată de fundașul Dimitrov, restabilind egalitatea de pe tabelă.

Botoșaniul ar fi putut intra în avantaj la cabine după lovitura liberă de la 25 metri executată de Fulop, dar portarul Marc a fost la post (min. 42). Același Fulop vede un galben de la centralul Adrian Comănescu din pricina unui fault asupra lui Andrei Mureșan (min. 44).

Debutul actului secund l-a regăsit tot pe atacantul Istvan Fulop în prim plan. Jucătorul de 26 ani a debutat în primul eșalon acum 3 ani, tot într-o partidă cu CFR. Se întâmpla pe vremea când "feroviarii" erau antrenați de Mircea Rednic, iar clujenii începeau sezonul 2013-2014 cu un 0-0 în fața Botoșaniului.

În minutul 46, Comănescu a dictat o lovitură liberă de la 16 metri pentru gazde după un fault al lui Tiago Lopes la Astafei. Fulop și-a încercat norocul pentru a patra oară în meciul de aseară și nu a dat greș. Balonul s-a oprit în plasa porții lui Marc.

Vasile Miriuță a încercat să readucă prospețimea din jocul elevilor săi prin introducerea pe teren a lui Bruno Guimaraes, unul dintre protagoniștii partidei cu Chiajna. De altfel, în minutul 54 Tiago Lopes a ratat un șut la poarta lui Iliev.

Tehnicianul "vișiniilor" a mai făcut încă două mutări în minutul 56, înlocuindu-l pe Păun cu Răzvan Horj și pe Juan Carlos Ruiz cu Bryan Nouvier. Practic, a efectuat schimbări pe trei posturi: linia de fund, mijloc și atac. Scopul acestor schimbări ar fi trebuit să fie echilibrarea balanței de pe teren, crearea unei triplete care să construiască cât mai multe acțiuni ofensive la poarta adversă.

Evoluția CFR-ului nu s-a îmbunătățit, însă. Cu excepția șutului expediat de Petrucci de la aproximativ 35 metri (min. 61), formația din Gruia nu a mai reușit să amenințe poarta adversă decât o singură dată.

Presiunea gazdelor a crescut treptat, iar ocaziile lui Bordeianu (min. 75) și Mihai Roman (min. 76) au precedat șutul-centrare al lui Nicolae Mușat (min. 79) care s-a dus direct în vinclul porții apărate de Traian Marc.

La 3-1, Botoșaniul nu și-a oprit asaltul și a continuat să amenințe defensiva clujeană prin Popovici (min. 82), al cărui șut a fost reținut cu ușurință de Marc, respectiv Bordeianu (min. 85), a cărui minge s-a dus puțin pe lângă poartă.

Minutul 87 a reprezentat debutul fostului mijlocaș al Universității Cluj, Răzvan Greu, în formația botoșănenilor. Acesta a fost introdus de Leo Grozavu în locul atacantului Matulevicius cu scopul conservării rezultatului de pe tabelă.

Coșmarul CFR-ului de ieri, Fulop, a fost aproape de realiza dubla după o lovitură de cap care s-a dus în bară (min. 91). "Feroviarii" au avut oportunitatea de a reduce din diferență în minutul 92. Francezul Nouvier a primit o pasă de la Guimaraes, dar șutul său s-a dus mult peste poarta lui Iliev.

Per ansamblu, eșecul CFR-ului de la Botoșani poate fi explicat de oboseala acumulată de fotbaliștii lui Miriuță. Clujenii au mai avut alte două partide dificile cu Astra, în Supercupă și Chiajna, în campionat. Atacul nu a mai fost la fel de eficient precum s-a întâmplat săptămâna trecută, iar unii dintre jucătorii care s-au evidențiat atunci (Păun, Bud, C. Lopez) nu au mai reușit să se remarce și de această dată. Cel mai bun jucător al "vișiniilor" a fost Marc. Intervențiile sale au salvat echipa de la o înfrângere mai categorică.

Botoșaniul a avut avantajul de a avea jucătorii odihniți și de a evolua pe teren propriu. Linia ofensivă formată din Matulevicius, Fulop, Astafei, Mușat sau Bordeianu a cântărit greu în ecuația disputei.

La capătul rezultatului de ieri, CFR Cluj rămâne cu un handicap de trei puncte, clasându-se pe locul 11. De cealaltă parte, Botoșaniul acumulează trei puncte și se situează pe locul 3 după primul meci din actualul sezon.

Vineri, Politehnica Iași a învins acasă cu 3-1 Gaz Metan Mediaș, iar Dinamo s-a impus ieri cu 2-1 în fața Timișoarei.

Pentru CFR Cluj, urmează o partidă cu liderul Dinamo pe 8 august, iar Botoșaniul va avea vineri o deplasare.

FC Botoșani - CFR 1907 Cluj 3-1 (1-1)

Locația: Stadionul Municipal, Botoșani

FC Botoșani (4-3-3): Iliev - Dimitrov, Plămadă, Miron, Mușat - Bordeianu, Vașvari (cpt.), I. Fulop - Herghelegiu (Popovici, min. 81), Matulevicius (Greu, min. 86), Astafei (Mihai Roman, min. 71)

Rezerve: Albuț, Pațache, Mihai Roman, Ichim, Popovici, Greu, L. Fulop

Antrenor: Leo Grozavu

CFR 1907 Cluj (4-4-2): Marc - Camora (cpt.), A. Mureșan, Larie, Tiago Lopes - Păun (Horj, min. 57), Juan Carlos (Nouvier, min. 58), Petrucci, Jakolis - Bud (Guimaraes, min. 45), Cristian Lopez

Rezerve: Mincă, Peteleu, Horj, Nouvier, Veres, Negruț, Guimaraes

Antrenor: Vasile Miriuță

Au marcat: Matulevicius (min. 39), I. Fulop (47), Mușat (min. 79)/ Antonio Jakolis (min. 20)

Cartonașe galbene: Iliev, I. Fulop, Vașvari/ Tiago Lopes, Camora, Petrucci

Arbitri: Adrian Comănescu (centru), George Neacșu și Laszlo Bucsi (tușieri)

Observatori: Sorin Boca (CCA) și Cătălin Popa (FRF)

 

Comenteaza