Foto Paul Năoian, cunoscut în Cluj ca „alergătorul la bustul gol”, își dorește să ajungă la cursa de la Cercul Polar

Are 28 de ani, locuiește în Cluj-Napoca și lucrează ca îngrijitor de persoane vârstnice la domiciliu, iar în timpul său liber participă la competiții sportive în scop caritabil. El spune că scopul său pe acest pământ este acela de a inspira cât mai multă lume la mișcare în aer liber și de a ajuta copiii și persoanele în vârstă. 

Paul a povestit, pentru ZIUA de CLUJ, cum a debutat în lumea sportului, dar și ce l-a motivat să alerge la bustul gol, chiar și la -20 de grade.

„Am început să alerg în 2016, luna noiembrie, iar prima competiție a fost în iunie 2017, în Austria-Salzburg 30k trail. Neavând antrenament, am abandonat cursa la km 28. Până în 2018, alergam doar în pantaloni scurți și în tricou. Însă în 2019, am văzut un articol despre Wim Hof care a urcat pe Everest doar în pantaloni scurți și în sandale, lucru care m-a ambiționat și am început să alerg la bustul gol”.

De a lungul anilor, tânărul a participat la multe competiții dificile, cea mai recentă fiind în decembrie 2020, la ultramaratonul de 52 km, unde a alergat doar în pantaloni scurți.  

„Mă tot întreb dacă a fost un vis sau realitate… Pe data de 1 decembrie am participat, la Cluj, EcoTrail Ultramarathon 2020, și vreau să vă mulțumesc din suflet tuturor pentru susținere. În timpul cursei, din păcate, am deviat de la traseu de trei ori și am alergat 2k în plus.

Partea nebună este că am alergat 52k și am reușit să termin competiția consumând doar patru geluri izotonice, fără apă sau altceva. Am terminat pe locul 13, cu timpul de 5:11:53. Am stabilit și un nou record personal, alergarea la bustul gol/iarna 52k, cel vechi fiind de 22k. Nu renunța niciodată la visele tale!”, a scris Paul, pe Facebook, după finalizarea competiției. 

Despre visurile sale, Paul spune că: „Top 1 este să particip la competiția de la Polul Nord, “cursa mică” de 193k, dar pentru a-mi îndeplini acest vis am nevoie de sponsori. Iar Top 2, să urc pe muntele Everest fără oxigen suplimentar”. Pentru a le putea atinge, se ține antrenat permanent, alergând săptămânal zeci, chiar sute de kilometri și încercând mereu să își depășească propriile sale limite. 

Luna trecută a reușit să ajungă pe Vârful Moldoveanu, stabilind un nou record: „Am stabilit un nou record personal, alergare la bustul gol până pe Vârful Vlădeasa. Este pentru prima dată când reușesc să alerg în pantaloni scurți până la 1.836 m. A fost un vânt foarte puternic, au fost momente când nu îmi mai simțeam nasul și carnea de pe corp, parcă vroia să se desprindă de os.

Credeam că nu voi reuși să ajung pe vârf din cauza vântului, îmi pierdusem încrederea și mi-am zis: “Asta este, ultimii pași, ultima alergare, ultimul bilet“. De fiecare dată când ies la alergat spun, în gândul meu: “Fă ca această alergare să fie memorabilă, deoarece ar putea fi ultima ta aventură!”.

Când ești zdrobit, părăsit de toți singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să faci pace cu tine, să ierți și să mergi înainte. Nu dramatizez deloc, acesta este adevărul - aventurile mele și viața mea. De data aceasta m-am ridicat singur și acum nimeni nu mă mai poate răni. Nu renunța la tine niciodată!”, a fost mesajul pe care l-a transmis Paul, pe contul său de Facebook. 

O recomandare pe care o face tuturor este să iasă la alergat, indiferent de temperatură. Dată fiind această perioadă grea pe care o traversăm, ne transmite câteva sfaturi. „Știm cu toți că în perioada iernii se face mai puțină mișcare decât vara, când este foarte cald. Nu trebuie ca iarna să fie inamicul nostru. Bucurați-vă de zăpadă și laăsați sistemul imunitar să funcționeze. Ieșiți afară, respirați aerul rece și conectați-vă cu natura! 

Multă lume mă consideră nebun, dar am alergat sute de kilometri doar în pantaloni scurți și nu am fost niciodată bolnav; de fapt sunt mai puternic și am multă energie. Dacă nu puteți alerga mulți kilometri, mergeți la o plimbare, eliberați-vă mintea, iar a doua zi veți avea mai multă energie și veți fi dornici de o nouă zi de muncă. În interiorul nostru avem o inimă de vikingi. Luptăm, progresăm și ne depășim limitele”.

Comenteaza