Peste 1 milion de genuflexiuni făcute în Staţia de Sănătate

Peste 1 milion de genuflexiuni făcute în Staţia de Sănătate

Biletul de Sănătate, proiectul Sports Festival care i-a determinat pe mii de clujeni să facă mişcare, a luat o pauză, dar revine în primăvară.

De la finalul lunii septembrie a anului trecut de când a fost lansat, până în 31 decembrie, peste 55.000 de bilete de autobuz au fost obţinute în schimbul a 20 de genuflexiuni. Asta înseamnă aproape 1.900 de ore de sport făcute în staţia sportivă smart amplasată lângă staţia de bus Memorandumului Sud din Cluj-Napoca.

Biletul de Sănătate a fost gândit iniţial ca o campanie de 2 săptămâni menită să încurajeze mişcarea într-un mod interactiv, să promoveze un stil de viaţă sănătos şi să ajute la prevenţia bolilor cauzate de un stil de viaţă sedentar. Lansată în 23 septembrie, staţia a funcţionat zilnic, între orele 05.00-23.00, iar mai apoi după programul de iarnă: 07.00-20.00. Ea a fost compusă dintr-o 'bancă de rezerve' şi un roboţel: un automat care poate emite un bilet de autobuz la 20 de genuflexiuni executate corect în maxim 2 minute. Ticketul a fost denumit simbolic BILETUL DE SĂNĂTATE şi a putut fi folosit pentru o călătorie în reţeaua de transport public a oraşului, zona urbană.

Iniţiatorul proiectului, Sports Festival, a susţinut contravaloarea bilelor emise în cele 2 săptămâni de campanie. După succesul înregistrat, autorităţile locale au anunţat că îşi doresc ca proiectul să continue, aşa că au fost găsiţi parteneri privaţi care au susţinut costul biletelor şi care au făcut posibil ca Staţia de Sănătate să funcţioneze până la finalul anului 2020: • AROBS Transilvania Software, • NTT Data, Terapia Cluj

Au fost în total 99 de zile în care călătorii au putut să obţină un Bilet de Sănătate în schimbul a 20 de genuflexiuni. Iar cererea a fost mare. Clujul a făcut mişcare şi a demonstrat cât de bine primite sunt proiectele care încurajează sportul.

23 septembrie-31 decembrie 2020:

• Bilete de Sănătate: 55.772
• Minute de mişcare: 111.544
• Calorii arse: 892.352
• Genuflexiuni executate: 1.115.440

Biletele de Sănătate au fost susţinute de:
•

Sports Festival: 14.300 de Bilete de Sănătate
• AROBS: 11.688 de Bilete de Sănătate
• NTT Data: 7.500 de Bilete de Sănătate
• Terapia Cluj: 22.284 de Bilete de Sănătate

Proiectul a adus tehnologia în stradă şi a creat o legătură directă între activitatea fizică şi beneficiul primit, iar mişcarea aleasă a fost una de bază, uşor de realizat, cu aport benefic major pentru persoana care introduce în rutina zilnică acest exerciţiu. Programul se bazează pe o soluţie de computer vision. Softul aparatului poate identifica genuflexiunea făcută de participant, număra repetările, iar la final emite biletul.

Ambasadori

La acţiune s-au alăturat sportivi, campioni naţionali şi mondiali, echipe de juniori, care şi-au dorit să promoveze mişcarea şi care au venit în staţie să îşi ia Biletul de Sănătate: Cristiana Oprea, pilot de raliu, Laura Popescu, campioană mondială la alergare montană, echipa de baschet U-BT, cluburi locale de cross training şi fitness. Cristiana Oprea, pilot de raliu: 'Mi s-a părut o experinţă super tare pentru că te provoacă, iar mie îmi plac foarte mult provocările de acest gen. Clujul întotdeauna inventează lucruri foarte faine!'

Dă mai departe Biletul de Sănătate

Pentru cei care nu pot să facă mişcare, iniţiatorii proiectului au demarat în cea de-a doua săptămână de la lansarea staţiei, campania Dă mai departe Biletul de Sănătate. Mai multe comunităţi au venit să facă mişcare şi să doneze biletele câştigate. Primii au fost copiii de la Transylvania College, care au dat mai departe biletele câştigate cu genuflexiuni pacienţilor de la Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca şi rudelor lor. Au urmat copiii de la şcoala Gimnazială Internaţională Spectrum din Cluj-Napoca care au dat mai departe biletele de sănătate Asociaţiei Autism Transilvania.

Biletul de Sănătate şi impactul asupra comunităţii

Biletul de Sănătate a avut un impact major asupra comunităţii locale şi a suscitat interesul şi altor administraţii locale din România, precum şi unora din afara ţării, care doresc să implementeze proiectul în comunităţile lor.

Mirel Alexa, director executiv Sports Festival: 'Biletul de Sănătate a avut un succes peste aşteptări, iar asta ne bucură enorm. Este un exemplu care ne arată că astfel de proiecte pot schimba comunităţi întregi. Credem că acum, mai mult ca oricând, trebuie să inspirăm oamenii şi să îi încurajăm să facă sport. Am lansat în perioada aceasta şi o Scrisoare deschisă către societate, Guvern, Ministerul Sportului, Educaţiei, Sănătăţii, companii private în care am propus modele de implicare în această misiune în care noi credem că tărie. Sportul are puterea de a schimba vieţile noastre în bine, de a ne face mai sănătoşi şi mai activi. Ne învaţă lecţii importante şi ne aduce împreună.'

 

Comenteaza