Peste 300 de spectatori la Salina Equines Horse Trophy. Sâmbătă are loc "maratonul cailor"

Peste 300 de spectatori la Salina Equines Horse Trophy. Sâmbătă are loc
Peste 300 de persoane au asistat vineri, 17 iunie, la competițiile programate în cea de-a doua zi a concursului hipic Salina Equines Horse Trophy, organizat în primă ediție, la Turda. Cei mai mulți dintre spectatori au fost clujeni și turiști veniți la Salina Turda.

Pentru sâmbătă sunt programate alte două curse cu obstacole și competiția de anduranță, supranumită "maratonul cailor".

În competițiile ce au avut loc vineri, au participat peste 70 de cai ce au concurat în probele de obstacole și în concursul de atelaje. În concursurile hipice de obstacole, probele de categorie sunt stabilite pe grade de dificultate, în special în funcție de înălțimea la care sunt amplasate obstacolele. Cele mai importante probe de joi au fost proba de obstacole de categorie D (înălțimea mai mare de 1,10 metri) și proba de categorie C (înălțimea mai mare de 1.20 metri).

Probele de vineri au debutat de dimineață și au durat până la ora 20.00.

Proba de obstacole categorie D a fost câștigată de către calul Natasha, condus de Florin Lateș (Clubul Equestria București). Natasha (6 ani), un cal din rasa Oldenburg este de altfel o vedetă a concursurilor de nivel D. A câștigat trofelul Ca IMMO (nivel D) în cadrul ediției din această primăvară a Circuitului Salonul Calului iar în 2015 a fost calul care a ocupat locul II pe întreg Circuitul Salonul Calului,la nivel D.

Locul II la nivel D a fost ocupat de calul Kincsem Adria, condus de Szabo Gabor (Ungaria) iar locul III a revenit calului St Anton, sub Panca Teodor (pentru Clubul Felix Țopescu București). Locul 4 a fost ocupat de către Lady Shutterfly, sub Paul Ionescu (U Cj Almira).

Proba de nivel C (1.20 m), de vineri, a debutat de la ora 17.00 și a durat circa 2 ore. Câștigătorul probei a fost Cassius S, sub Ionel Bucur (pentru CSM Sibiu), un cal de 11 ani, din rasa Oldengburg, cu cea mai bună săritură înregistrată de 1,35 m. Pe locul II s-a clasat Belle de Jour (6 ani), sub Robert Schumann (CSA Steaua) iar pe locul III calul Granini, sub Radu Ilioi (CSM Sibiu). Cuplul Granini-Radu Ilioi a câștigat în primăvară tot un loc III în cadrul Trofeului Jockey Club.

Sâmbătă, ziua-maraton pentru concurenți

Pentru cea de-a treia zi a competiției, organizatorii au planificat alte două probe de obstacole dar și probele de anduranță, supra-numite "maratonul cailor". Vizitatorii vor avea ocazia să asiste la startul unei curse de 120, 80 și 40 de kilometri, cu cai ce vor merge mai mult de 6 ore, până la linia de sosire.

Probele de obstacole vor începe de la ora 8.30 și respectiv de la ora 15.00 iar de la ora 17.00 e așteptată sosirea concurenților din proba de anduranță.

Pentru proba de anduranță, numită și "maratonul cailor" (CEI*1/2) de 120 de km se vor înscrie la start cuplul Roua- Mihai Berejovschi, Brîndușa Banciu (România) cu Fira Akba și Peter Emoke (România) cu Al Hattal. Calul Roua s-a clasat în această primăvară pe locul 5 la concursul de la Samorin din Slovacia cu o viteză medie bună de 15, 7 km/h și un timp de 7:38:07. La linia de start, vor mai fi Angela Head (Australia) cu Dabir (pentru 80 de km). Alte 7 cupluri vor intra deasemenea în competiție, pe trasee cu o lungime de la 30 la 80 de kilometri.

Horea Hudrea

 

Comenteaza