Presa portugheză: fotbalul românesc, “mină de aur”

Presa portugheză: fotbalul românesc, “mină de aur”
Banii sunt principalul motiv pentru care fotbaliştii portughezi aleg să semneze cu o echipă din România, susţine publicaţia lusitană “O Jogo”, într-o analiză dedicată subiectului.

Cinci jucători provenind din prima ligă portugheză au fost transferaţi deja în România după finalul sezonului 2010-2011. Pornind de la acest subiect, cotidianul "O Jogo" a realizat un amplu material în care încearcă să explice atracţia portughezilor pentru fotbalul românesc.

Patru dintre cei cinci jucători au ajuns la CFR Cluj - Modou Sougou, Renan, Lionn şi Camora -, cărora li se adaugă Leandro Tatu, transferat la Steaua de la Beira Mar. Fenomenul aducerii unor fotbalişti din campionatul portughez în România a debutat în anul 2006. Primul lusitan care a jucat în Liga I a fost portarul Carlos Fernandes, care a ajuns la Steaua în ianuarie 2006 şi a evoluat timp de un sezon şi jumătate pentru roş-albaştri.

În vara aceluiaşi an, "feroviarii" au transferat în masă, cu ajutorul impresarului Marcel Popescu. Atunci, şapte jucători lusitani au ajuns la CFR: Cadu, Manuel Jose, Dani, Semedo, Fredy, Vitinha şi Pedro Oliveira. Dacă unii au reprezentat doar apariţii meteorice la echipa din Gruia, alţii au devenit oameni de bază în echipă şi au rămas timp de mai multe sezoane. Din lotul portughez de atunci, în acest moment la CFR mai joacă doar Cadu, care este şi singurul care a mai rămas în Liga I. În acest moment, la echipa clujeană mai evoluează alţi doi lusitani, Nuno Claro şi Nuno Diogo.

"Feroviarii" au trecut de la anonimat la performanţă într-un timp foarte scurt, astfel că exemplu lor a fost urmat şi de alte cluburi din România. La început, ideea de a opta pentru România a fost privită cu surpriză, dar a avut o explicaţie simplă: banii. "Cluburile de top plătesc salarii anuale de 150.000-170.000 de euro. Clujul, de exemplu, oferă locuinţă cu toate utilităţile plătite, iar jucătorii pot mânca la restaurantul patronului clubului, Arpad Paszkany. În plus, fiecare fotbalist primeşte maşină, căreia trebuie doar să îi pună benzină", spune agentul portughez Fernando Emilio în "O Jogo".

Luând în considerare că nici la cluburile mici salariile nu sunt mai mici de 5.000 de euro pe lună, sumele sunt atractive pentru fotbaliştii portughezi, care merg în România pentru a câştiga mai mult, consideră Emilio. Potrivit acestuia, singurele cluburi care plătesc mai bine în Portugalia sunt granzii (Porto, Benfica şi Sporting), dar şi Braga sau Guimaraes.

 

 

Comenteaza