Primăria refuză să cumpere mai multe acţiuni la CFR Cluj

Primăria refuză să cumpere mai multe acţiuni la CFR Cluj

Municipalitatea a respins o nouă ofertă de a achiziţiona acţiunile pe care o companie a fostului finanţator al CFR Cluj, Arpad Paszkany, aflată acum în faliment, le deţine la clubul feroviar.

În şedinţa forului local de joi, consilierii au luat act de informare privind posibilitatea cumpărării de acțiuni de către municipiul Cluj-Napoca la Fotbal Club CFR 1907 Cluj S.A., de la acționarul Ecomax General Investments S.R.L. (în faliment), conform Adresei nr. 308995/1/30.06.2020. Comisiile municipalităţii au propus respingerea acestei oferte. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în toamna lui 2018.

Amintim că, în calitate de acţionar al clubului de fotbal din Gruia, Primăria Cluj a primit oferta de a cumpăra acţiunile pe care Ecomax General Investments SRL, companie controlată de omul de afaceri Arpad Paszkany, le deține la SC Fotbal Club CFR 1907 SA,  la preţul de 810.000 de lei (0,1 lei/acțiune). Consilierii locali au decis luni ca municipalitatea să nu își exercite dreptul de preemţiune, refuzând oferta.

De asemenea, în şedinţa de joi, 2 iulie 2020, consilierul local Raţ Levente a fost mandat pentru a reprezenta interesele Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Fotbal Club CFR 1907 Cluj S.A., care va avea loc la sediul societății, în data de 28 iulie 2020, ora 10 (prima convocare) și în data de 29 iulie 2020, ora 10 (a doua convocare), și în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Fotbal Club CFR 1907 Cluj S.A., care va avea loc la sediul societății, în data de 28 iulie 2020, ora 11 (prima convocare) și în data de 29 iulie 2020, ora 11 (a doua convocare). 

Ecomax General Investments, fondată în 1999 la Cluj-Napoca, a intrat în 2016 în faliment. Lichidatorul juriciar, AMTT Consult SPRL, a decis să valorifice activele societății, printre care și pachetul de acţiuni în valoare de 810.000 de lei deţinut la CFR Cluj 1907 SA, care a fost ofertat celorlalţi acţionari. Astfel, lichidatorul a trimis tuturor acționarilor, inclusiv Primăriei Cluj, o ofertă în baza dreptului de preemţiune (drept de preferință pe care îl au asociaţii atunci când un asociat se retrage dintr-o societate, în dobândirea părților lui sociale sau a acțiunilor sale).

Arpad Paszkany a fost un personaj influent pe scena fotbalului românesc, reuşind performanţe notabile cu CFR Cluj atât în Liga 1, cât şi în Liga Campionilor. În februarie 2017, Arpad Paszkany și-a vândut acțiunile către Marian Băgăcean, ieşind din lumina reflectoarelor, pe fondul unor acuzaţii de evaziune şi delapidare.

Comenteaza